ma ktoś jakieś pomysły? - dostałem piłe tartakową ;-)
Napisano Ponad rok temu
to jest jedna z ostatnich pił w tym stylu - tzn. z cała z tego samego rodzaju metalu. Pytałem o ostrzenie - są (były) ostrzone praktycznie codziennie, a jak jest twardsze drewno (buk, dą albo jest zapiaszczone to nawet częściej.
Obecenie stosuje się piły które mają zęby robione ze spieków węglowych, więc pozostała część piły z punktu widzenia nożoroba jest chyba mało interesująca.
Piła ma wymiary 130cm*15cm (w najszerszym miejscu)* 2mm. Nie mam pojęcia co to za stal, w każdym razie przy takiej grubości i długości jest sprężysta. Wiem tyle, że jest rdzewna , ale myślę że powinna być porządna, profesjonalna piła jednak 8) .
No i ból jest z tą grubością, w sumie trochę mało...
Zrobię pewnie kilka gwiazdek, jakąś szabelkę
MACIE JAKIEŚ POMYSŁY :twisted: :twisted:
Pozdrawiam
P.S. To drewno to meranti, hodowlana odmiana mahoniu - ciężkie, twarde - na konserwacje tego kumel polecił mi olejek dla dzieci - nie pachnie jak spożywcze - zobaczymy :wink: .
Napisano Ponad rok temu
Piękna sprawa na nabranie wprawy!!
Napisano Ponad rok temu
Do cięcia i w sumie jeszcze nie wiem czego nabyłem takie gadżety (jeszcze nie przyszły), które mam zamiar podłączyć je do mojej 20 letniej wiertarki Celmy
Tarcze do cięcia.Średnica ok. 20 mm.Średnica otworu do mocowanania ok.2mm Bardzo mocne przecinałem wiertła 2-5 mm/średnicy/ wiertła do metalu. Idealnie pasują do trzpieni na których są tarcze diamentowe.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Niedrogie, ryzyko jest niewielkieTarcze diamentowe z trzpieniem .Trzpień ze śrubką.Srednica trzpienia 2 mm.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Nie wiem tylko czy niskie obroty wiertarki wystarczą, pewnie ma z 1500/min max i widać na niej znak czasu .
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Za 10 zł kupisz taki uchwyt do tarcz tnących zakładany do wiertarki.
Za 2 zł kupisz tarczę do cięcia metalu 115 mm.
Napisano Ponad rok temu
a w kwestii tematu jakieś pomysły u kogoś?
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Przystosowane są do pracy przy prędkościach 10000-33000 obr/min
Po zamątowaniu na wiertarkę (max 3000obr/min) po prostu nie beda dzialac (za mala predkość obwodowa) wiec szkoda wydawac nawet tych 10 PLN
pozdrawiam
mlodyraduh
Napisano Ponad rok temu
dzięki, tego się trochę obawiałem... W taki razie postąpie tak jak piszę Jumbo (aczkolwiek spróbuję na pewno z tymi małymi), tarcza 115mm. A do tych końcówek dokupie sobie coś dremelopodobnego anyway ;-)Te małe tarcze są do szlifierek wysoko obrotowych (Dremel)
Przystosowane są do pracy przy prędkościach 10000-33000 obr/min
Po zamątowaniu na wiertarkę (max 3000obr/min) po prostu nie beda dzialac (za mala predkość obwodowa) wiec szkoda wydawac nawet tych 10 PLN
pozdrawiam
mlodyraduh
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
co do grubosci to na niewielkie ostrza (do 20 cm) sa całkiem sztywne a na maczetę to doskona/ły materiał- elastyczny nie pęka przy najbardziej brutalnym traktowaniu ale nie trzyma długo ostrza trzeba często podostrzać
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Hartowanie D2
- Ponad rok temu
-
obróbka laserem
- Ponad rok temu
-
tlim - Custom x2 - almost done.
- Ponad rok temu
-
Help !!!!!
- Ponad rok temu
-
Zamówienie na KYDEX
- Ponad rok temu
-
Ma ktos zaprojektowaną Katana & Wakizashi w AutoCadzie??
- Ponad rok temu
-
KAŻDY CHCE ZROBIĆ... - A DLACZEGO ?!
- Ponad rok temu
-
poszukuje zdolnego platnerza :)
- Ponad rok temu
-
Czernienie
- Ponad rok temu
-
Ważne - guma polerska