Fałszywe ostrze
Napisano Ponad rok temu
Interesuje mnie jak to sie potem zachowuje w praktyce. Bo skoro niektore noze sa zahartowane tak ze krawedz ostrza jest twarda a reszta miekka i sprezysta to ostrzenie falszywego ostrza mija sie chyba z celem. I tak to nie bedzie sie latwo wyszczerbiac IMHO
Moze mi to ktos wyjasnic??
KKamiLL
Napisano Ponad rok temu
Pozdr
Mithr
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Nie polecam robic tego z CQB-1/2 Camillusa.....strasznie traci wtedy na wytrzymalosciNiektorzy z Was pisza ze przerabiaja swoje noze, ostrzac im falszywe ostrze.
Interesuje mnie jak to sie potem zachowuje w praktyce.
Napisano Ponad rok temu
Ale co ma Mad Dog do mojego pytania??
KKamiLL - MadDog ma tyle do twojego pytania, ze jast hartowany selektywnie czyli twarda krawedz tnaca (bodajze 63 HRC) i miekki grzbiet
(sporo ponizej 60 HRC), a wiec tak jak napisales w swoim poscie.
Fred
Napisano Ponad rok temu
Ale co ma Mad Dog do mojego pytania??
KKamiLL - MadDog ma tyle do twojego pytania, ze jast hartowany selektywnie czyli twarda krawedz tnaca (bodajze 63 HRC) i miekki grzbiet
(sporo ponizej 60 HRC), a wiec tak jak napisales w swoim poscie.
Fred
no fakt. Zwracam honor. Nie pomyslalem o tym. Ale dzisiaj ciezki dzien wiec to moze dlatego
KKamiLL
Napisano Ponad rok temu
ja mam naostrzone fałszywe ostrze w CS SRK, stosuje je jak musze coś przerąbać na twardym podłożu, gdzie jest ryzyko uderzenia ostrzem w kamień, jakiś drut przetasakować, itp. - po to mam fałszywe ostrze. Nie jest super ostre, ale też się nie wyszczerbia.
Pozdrawiam
A w moim SRK fałszywe ostrze jest fabrycznie na tyle ostre (tzn. wyprowadzone do samej krawędzi na zasadzie "zero-grind"), że nic z tym robić nie zamierzam. Ale traktuje je raczej jako wspomaganie na ewentualną okoliczność penetrowania mięsa owiniętego w szmaty :wink: i nie katuję go zbytnio 8) .
A co do pytania KKamiLL'a : tylko nieliczne i raczej droższe noże są hartowane dyferencjalnie, większość ma jednolity przedział HRC na całym ostrzu. Jedyne czego się należy obawiać to ewentualnego osłabienia czubka lub /to raczej w folderach/ możliwości skaleczenia o tak naostrzony - bądź co bądź - grzbiet głowni. Tak więc jak zwykle wszystko zależy od modelu noża i preferencji właściciela.
Pozdrawiam
Heimdall
ps: A o jakim nożu konkretnie myślisz KKamiLL?
Napisano Ponad rok temu
KKamiLL
Napisano Ponad rok temu
A w moim SRK fałszywe ostrze jest fabrycznie na tyle ostre (tzn. wyprowadzone do samej krawędzi na zasadzie "zero-grind"), że nic z tym robić nie zamierzam. Ale traktuje je raczej jako wspomaganie na ewentualną okoliczność penetrowania mięsa owiniętego w szmaty :wink: i nie katuję go zbytnio 8) .
To ja w swoim już sporo czarnej farby zdarłem Zrobię zdjęcie i wrzucę, ale jak na ponad rok używania to już sporo przeszedł mój SRK. A u mnie fabrycznie to fałszywe ostrze ostre nie było, w każdym razie nie według moich kryteriów :wink: .
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
...już sporo przeszedł mój SRK. A u mnie fabrycznie to fałszywe ostrze ostre nie było, w każdym razie nie według moich kryteriów :wink: .
Pozdrawiam
No wiesz raczej nie goli i trudno się o nie skaleczyć /z racji warstwy powłoki epoksydowej/ ale np. bardzo dobrze pruje tekturę przy testowych "pchnięciach". Ważne dla mnie jest to, że szlif fałszywego ostrza dochodzi do samej jego krawędzi, bez płaskiego grzbietu szerokości 1mm, co jest najczęstrzą formą fałszywego ostrza, nawet w spear-point'ach (np.wz.98 ma baaardzo tępe faszywe ostrze...)
Napisano Ponad rok temu
Pozdro
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a tu kilka fotek mojego sprzęta:
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Pozdr
Mithr
Napisano Ponad rok temu
Serio myślicie, że zdjecie tak małej ilości stali znacząco osłabia klingę..? No chyba że sam czubeczek, to faktycznie... Ale ja sobie właśnie sprawiłęm w CQB1 i się cieszę...
Pozdr
Mithr
Możesz dać zdjęcie?
Czym zdejmowałeś?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Nowe noże Swamp Rat.
- Ponad rok temu
-
Benchmade Skirmish