ulubione!!!???
Napisano Ponad rok temu
Czytam już tyle czasu to czemu nie miałbym się (skromnie) odezwać..
dollyo, goro, tora goro, yop, tora yop (jak nie tracę równowagi tak jak ostatnio )
Napisano Ponad rok temu
dollyo, goro, tora goro, yop, tora yop (jak nie tracę równowagi tak jak ostatnio )
to jestes chyba multi-technikiem jak lubisz tyle technik
Napisano Ponad rok temu
Marek.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dla mnie najlepsze jest uderzenie z pięści z wyskoku. Zawsze działa w walce. Ani dolyo ani yop chagi ani nic innego nie pomoże, a siła nokautująca (...)
Hmmm... może jestem w błędzie, ale mam wrażenie, że uderzenie pięścią z wyskoku jest słabsze od tego z ziemi...
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
A ja lubie po prostu pomachać nogami w powietrzu i tyle
Tak, jak pisalem, generalnie dollyo, yop i goro (+tora)
Napisano Ponad rok temu
to chyba Gizmo razem jestesmy w bledzie, takei uderzenie w wykonalnej sportowej wersji 'wazy' tyle co reka, cios z ziemi podparty jest calym cialem... ale co ja tam wiem. :wink:Dla mnie najlepsze jest uderzenie z pięści z wyskoku. Zawsze działa w walce. Ani dolyo ani yop chagi ani nic innego nie pomoże, a siła nokautująca (...)
Hmmm... może jestem w błędzie, ale mam wrażenie, że uderzenie pięścią z wyskoku jest słabsze od tego z ziemi...
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
"jak trafi Ciebie Dollyo w główke to Ci nic już nie pomoże:)Zwłaszcza z obrotówki:p"
Wyjaśniam: sprawdziłem to w walce i to kilkakrotnie, nikt nie wie jak się przed tym bronić (sam chyba bym nie wiedział). A co do dollyo i obrotówki... szkoda gadać. Jakoś nikomu się nie udało mnie kopnąć ani jedną ani drugą techniką, a pięść z wyskoku załatwiała każdego. A przy Twojej obrotówce zrobię dojście i co ? Przy dollyo tak samo można skrócić dystans i wystarczy nawet lekko popchnąć... Albo przechwycić nogę (co przy kopnięciach na wysokie strefy wcale nie jest niemożliwe...)
Gizmo:
"Hmmm... może jestem w błędzie, ale mam wrażenie, że uderzenie pięścią z wyskoku jest słabsze od tego z ziemi... "
No i jesteś w błędzie. Szkoda, że nie mogę Ci pokazać. Prawidłowo wykonana ta technika jest dużo silniejsza niż uderzenie z ziemi. A przede wszystkim skuteczna. Wykonywałem zawsze wtedy kiedy przeciwnik sprawiał kłopoty, to go "sprowadzało na ziemię".
Ale nie neguje kopnięć oczywiście. Dollyo i yop chagi oraz ap chagi też jest dobre, ale w realnej walce lepiej nie kopać zbyt wysoko... Poza tym nie można się ograniczać do jednego kopnięcia, walczy się w zależności od sytuacji, od przeciwnika. Nie ma sensu myśleć tylko "muszę go kopnąć za wszelką cenę teraz dollyo". Też nie mówię, że uderzenie z pięści z wyskoku jest jedyne, ale uważam, że najlepsze, najskuteczniejsze.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
No i jesteś w błędzie. Szkoda, że nie mogę Ci pokazać. Prawidłowo wykonana ta technika jest dużo silniejsza niż uderzenie z ziemi. A przede wszystkim skuteczna.
Jeśli chodzi o ścisłość, to ja również uważam twimyo jirugi za technikę bardzo skuteczną w walce sportowej. Moim zdaniem jednak jej skuteczność wynika nie tyle z siły, co z precyzji. U nas w klubie zazwyczaj stosujemy ją jako kontrę, czyli wykorzystujemy również ruch atakującego przeciwnika i często niestabilną pozycję na jednej nodze w trakcie kopnięcia (o ile kontrujemy kopiącego). Co do siły jednak - nie mam wielkiego przekonania.
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
W pewnych sytuacjach twimyo jirugi jest skuteczne i mocne, ale to już nie jest wersja sportowa
Czyli w jakiej sytuacji? Czy możesz rozwinąc szerzej?
Napisano Ponad rok temu
P.S. Mam nadzieję że byłem czytelny, ale naprawdę w ruchu jest łatwiej i szybciej :-) .
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Urazy,kontuzje-mój koszmar
- Ponad rok temu
-
Trening w domu
- Ponad rok temu
-
Taekwondo na Śląsku...
- Ponad rok temu
-
STRONY TKD Z VIDEO!!!
- Ponad rok temu
-
DOBOK TKD, jaki wybrac???
- Ponad rok temu
-
POOMSE _FORMY tkd WTF ,ZANIEDBANE? WKROTCE MISTrz. SWIATA!!!
- Ponad rok temu
-
pranie doboku
- Ponad rok temu
-
ME ITF w Tampere
- Ponad rok temu
-
festiwal sztuk walki wyniki
- Ponad rok temu
-
Czy trenujecie nietypowe żeczy? Jakie?