ulubione!!!???
Napisano Ponad rok temu
Czytam już tyle czasu to czemu nie miałbym się (skromnie) odezwać..
dollyo, goro, tora goro, yop, tora yop (jak nie tracę równowagi tak jak ostatnio

Napisano Ponad rok temu
dollyo, goro, tora goro, yop, tora yop (jak nie tracę równowagi tak jak ostatnio
)
to jestes chyba multi-technikiem

Napisano Ponad rok temu
Marek.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dla mnie najlepsze jest uderzenie z pięści z wyskoku. Zawsze działa w walce. Ani dolyo ani yop chagi ani nic innego nie pomoże, a siła nokautująca (...)
Hmmm... może jestem w błędzie, ale mam wrażenie, że uderzenie pięścią z wyskoku jest słabsze od tego z ziemi...
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
A ja lubie po prostu pomachać nogami w powietrzu i tyle

Tak, jak pisalem, generalnie dollyo, yop i goro (+tora)
Napisano Ponad rok temu
to chyba Gizmo razem jestesmy w bledzie, takei uderzenie w wykonalnej sportowej wersji 'wazy' tyle co reka, cios z ziemi podparty jest calym cialem... ale co ja tam wiem. :wink:Dla mnie najlepsze jest uderzenie z pięści z wyskoku. Zawsze działa w walce. Ani dolyo ani yop chagi ani nic innego nie pomoże, a siła nokautująca (...)
Hmmm... może jestem w błędzie, ale mam wrażenie, że uderzenie pięścią z wyskoku jest słabsze od tego z ziemi...
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
"jak trafi Ciebie Dollyo w główke to Ci nic już nie pomoże:)Zwłaszcza z obrotówki:p"
Wyjaśniam: sprawdziłem to w walce i to kilkakrotnie, nikt nie wie jak się przed tym bronić (sam chyba bym nie wiedział). A co do dollyo i obrotówki... szkoda gadać. Jakoś nikomu się nie udało mnie kopnąć ani jedną ani drugą techniką, a pięść z wyskoku załatwiała każdego. A przy Twojej obrotówce zrobię dojście i co ? Przy dollyo tak samo można skrócić dystans i wystarczy nawet lekko popchnąć... Albo przechwycić nogę (co przy kopnięciach na wysokie strefy wcale nie jest niemożliwe...)
Gizmo:
"Hmmm... może jestem w błędzie, ale mam wrażenie, że uderzenie pięścią z wyskoku jest słabsze od tego z ziemi... "
No i jesteś w błędzie. Szkoda, że nie mogę Ci pokazać. Prawidłowo wykonana ta technika jest dużo silniejsza niż uderzenie z ziemi. A przede wszystkim skuteczna. Wykonywałem zawsze wtedy kiedy przeciwnik sprawiał kłopoty, to go "sprowadzało na ziemię".
Ale nie neguje kopnięć oczywiście. Dollyo i yop chagi oraz ap chagi też jest dobre, ale w realnej walce lepiej nie kopać zbyt wysoko... Poza tym nie można się ograniczać do jednego kopnięcia, walczy się w zależności od sytuacji, od przeciwnika. Nie ma sensu myśleć tylko "muszę go kopnąć za wszelką cenę teraz dollyo". Też nie mówię, że uderzenie z pięści z wyskoku jest jedyne, ale uważam, że najlepsze, najskuteczniejsze.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
No i jesteś w błędzie. Szkoda, że nie mogę Ci pokazać. Prawidłowo wykonana ta technika jest dużo silniejsza niż uderzenie z ziemi. A przede wszystkim skuteczna.
Jeśli chodzi o ścisłość, to ja również uważam twimyo jirugi za technikę bardzo skuteczną w walce sportowej. Moim zdaniem jednak jej skuteczność wynika nie tyle z siły, co z precyzji. U nas w klubie zazwyczaj stosujemy ją jako kontrę, czyli wykorzystujemy również ruch atakującego przeciwnika i często niestabilną pozycję na jednej nodze w trakcie kopnięcia (o ile kontrujemy kopiącego). Co do siły jednak - nie mam wielkiego przekonania.
Gizmo
Napisano Ponad rok temu

Napisano Ponad rok temu

Gizmo
Napisano Ponad rok temu
W pewnych sytuacjach twimyo jirugi jest skuteczne i mocne, ale to już nie jest wersja sportowa
Czyli w jakiej sytuacji? Czy możesz rozwinąc szerzej?
Napisano Ponad rok temu

P.S. Mam nadzieję że byłem czytelny, ale naprawdę w ruchu jest łatwiej i szybciej :-) .
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
FaceBook
10 następnych tematów
-
Urazy,kontuzje-mój koszmar
- Ponad rok temu
-
Trening w domu
- Ponad rok temu
-
Taekwondo na Śląsku...
- Ponad rok temu
-
STRONY TKD Z VIDEO!!!
- Ponad rok temu
-
DOBOK TKD, jaki wybrac???
- Ponad rok temu
-
POOMSE _FORMY tkd WTF ,ZANIEDBANE? WKROTCE MISTrz. SWIATA!!!
- Ponad rok temu
-
pranie doboku
- Ponad rok temu
-
ME ITF w Tampere
- Ponad rok temu
-
festiwal sztuk walki wyniki
- Ponad rok temu
-
Czy trenujecie nietypowe żeczy? Jakie?