
glupie pytanie
Napisano Ponad rok temu
moj folder - takie tam badzewie z Frost Cutlery - ma na ostrzu wybite "440 Stainless".
co to za stal?
czy np. 440C musi miec ceche "440C", zeby to byl oryginal?
czy tez to jest wlasnie to?
Napisano Ponad rok temu
sorka, ale nie znalazlem nic na ten temat, albo przegapilem.
moj folder - takie tam badzewie z Frost Cutlery - ma na ostrzu wybite "440 Stainless".
co to za stal?
czy np. 440C musi miec ceche "440C", zeby to byl oryginal?
czy tez to jest wlasnie to?
JAK PRODUCENT MA CZYSTE SUMIENIE :wink: TO STOI NA GŁOWNI NAPISANE: 440C, a do tego jeszcze dodaje na www lub na pudełku jaka twardość w HRC.
...a jak kombinuje to jest "440 Stainless" z naciskiem na STAINLESS :wink:
.......tak więc raczej z odmiany "A" lub "B" tudzież z jakiejś "ogólno-azjatyckiej" bliskiej AUS-6.
Napisano Ponad rok temu
440C Herbertza ma sie nijak do 440C z CPM uzywanej przez custom knifemakerow. A juz roznica pomiedzy 440A i 440C tego samego producenta jest spora, na niekorzysc tej pierwszej. W gownianych nozach jest to przewaznie niestety 440A, wiec pisza 440 Stainless aby nie powiedziec wprost ze uzyto bylejakiej stali.
Napisano Ponad rok temu
Tak aby zachować minimum ścisłości:440C Herbertza ma sie nijak do 440C z CPM uzywanej przez custom knifemakerow.
- Amerykańska firma produkujaca różne gatunki stali wysokiej klasy nazywa się:
- natomiast CPM /Crucible Particle Metallurgy/ to opatentowana przez wyżej wymienioną firmę nazwa technologii wytwarzania "stali proszkowej".
ps: różnica między 440A vs 440C to głównie mniejsza zawartość węgla w "A", a więc mniejsza twardość i odporność na ścieranie tej stali...tańsza jako materiał, tańsza w obróbce...
Napisano Ponad rok temu
ps: różnica między 440A vs 440C to głównie mniejsza zawartość węgla w "A", a więc mniejsza twardość i odporność na ścieranie tej stali...tańsza jako materiał, tańsza w obróbce...
...ale z drugiej strony wieksza odpornosc na korozje 440a od 440c, znaczy to mniej wiecej tyle, ze 440c i 440 sa stainless, ale wersja a jest ... bardziej

Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
tak tylko chcialem sie pozalic, ze wrzucam do wyszukiwarki "440" i g... dostaje... :-?
...ale chodzi ci o google czy wyszukiwarkę budo?
Z mojej strony proponuję zerknąć na te dwie stronki o stali na noże, także tej z seri <440>: /nazwa stali zazwyczaj pełni na tych www funkcję przycisku-odnośnika do bardziej szczegółowych info., klikasz i cześć/
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Pozdrawiam
Heimdall
Napisano Ponad rok temu
bo "tak w ogole", to ja wiem, gdzie szukac.
tylko, ze nigdzie nie znalazlem odpowiedzi na moje pytanie - a jakies moze dodatkowe pare slow na ten temat by mnie najbardziej ciekawilo.
Napisano Ponad rok temu
Jeśli chodzi ci dokładnie o tego "Frost Cutlery" to najlepiej wysłać do nich maila z zapytaniem :wink: . A tak serio, to chyba już wszystko zostało powiedziane, jak ktoś pisze "440stainless" bez "C", to znaczy, że nie chce się wprost przyznać do używania "A", ot taki tani chwyt... Szczegóły techniczno-chemiczne masz w linkach, które ci podałem, a jeśli chodzi o sprawy istotne dla końcowego użytkownika, czyl dla nas z naszymi nożami:eee... budo...
bo "tak w ogole", to ja wiem, gdzie szukac.
tylko, ze nigdzie nie znalazlem odpowiedzi na moje pytanie - a jakies moze dodatkowe pare slow na ten temat by mnie najbardziej ciekawilo.
- 440C dłużej trzyma ostrość, jest tylko ciut bardziej krucha i ciut bardziej podatna na rdzę powierzchniową. Stainless też rdzewieje, pisał o tym AdamD odnośnie swego BM TSEK z 440c.
- 440A jest "z natury" :wink: bardziej wrażliwa na ścieranie i zawinięcia krawędzi, jest za to bardziej "stainless" i mniej krucha. I tańsza...
Ale dużo zależy od huty, firmy nożowej :wink: i profesjonalizmu hartowania. Np. Taki "Seal 2000" SOG'a z 440A - obecnie Aus6M może mieć znacznie lepszą głownię od jakiegoś taniego nożyka niemieckiej PUMY z napisem 440C. Niestety o twoim folderze i jakości jego stali nie mam pojęcia

Pozdrawiam
Heimdall
Napisano Ponad rok temu
no co Ty - ten kozik u nich kosztuje dyche, ja za niego dalem parenascie euro, myslisz, ze mi sie chce wysilac na korespondencje po angielsku? 8)Jeśli chodzi ci dokładnie o tego "Frost Cutlery" to najlepiej wysłać do nich maila z zapytaniem :wink: .
glupote napisalem - bo faktycznie powiedziane zostalo wszystko, bardziej chodzilo mi nie tyle o odpowiedz na moje pytanie, tylko o to, ze chetnie bym poczytal w "archiwum" to, o czym wspomnial Fred, tylko nie moge znalezc.A tak serio, to chyba już wszystko zostało powiedziane, jak ktoś pisze "440stainless" bez "C", to znaczy, że nie chce się wprost przyznać do używania "A", ot taki tani chwyt...
ale w sumie... tabelki mi z grubsza starcza.
jak dotrze Companion, to i tak pewnie folder pojdzie na polke

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
FaceBook
10 następnych tematów
-
Nasze polskie starocie
- Ponad rok temu
-
Life-time-Warranty?
- Ponad rok temu
-
Do czego służą te elementy noża...
- Ponad rok temu
-
nóż do garnituru :-)
- Ponad rok temu
-
Nóż NDR 93
- Ponad rok temu
-
Nowe foldery Extrema Ratio
- Ponad rok temu
-
Moj Ci on, moj!!!
- Ponad rok temu
-
scyzoryki high tech
- Ponad rok temu
-
Kershaw Chive pytania techniczne
- Ponad rok temu
-
Micarta-informacja dla tuningowcow i knifemakerow
- Ponad rok temu