Ktore karate ?
Napisano Ponad rok temu
Na wstepie mowie wprost - nie chce wywolywac zadnych wojen, pytam o droge Trenuje ponad dwa lata aikido. Piekna sprawa, tradycja, synchronizacja, timing i sporo japonskiej kultury. Ale dochodze do wniosku ze dobrze by bylo czyms aikido uzupelnic. Aikido jest jak wiadomo stylem chwytanym, a nie zawsze mozliwosc przechwytu istnieje, warto wiec nauczyc sie uderzac, kopac i blokowac ciosy. Przyznaje wprost - nie znam sie na karate, wiem jedynie ze istnieje kilka roznych stylow. Czego konkretnie szukam ... dynamiki, walk kontaktowych od czasu do czasu gdzie mozna sprawdzic techniki w sytuacji bardziej stresowej (tego mi brakuje w aikido), odpowiedniej atmosfery treningow (ale to pewnie zalezy od dojo) zeby nie wygladalo to jak wf piatej klasy, i skutecznosci przynajmniej czesci technik rowniez poza dojo. Chcialbym nauczyc sie poslugiwac bronia taka jak np. nunchaku i inne. Bardzo bym sie cieszyl gdyby instruktor (czy w karate to tez Sensei ?) oprocz nauki technik przykladal troche uwagi do walki od strony psychiki, odpowiedniego sposobu myslenia, koncentracji itd (nie za duzo wymagam ? ) Dobrze by bylo gdyby przy okazji karatecy nie poswiecili kilku pierwszych treningow na badanie skutecznosci karate vs aikido ;P Dlaczego akurat karate ? Bo nowoczesne style jakos do mnie nie przemawiaja, szybkie, latwe, efektowne, ale brakuje im nie wiem , czegos, otoczki, atmosfery. No i karate pochodzi z japoni, jak juz zdradzac aikido to przynajmniej z kims z rodziny
Nie wiem czy nie wymagam za wiele, ale byc moze ktorys ze styli karate da mi to czego szukam ? Jaki styl byscie poradzili ? Zdaje sobie sprawe ze byc moze rozne rzeczy ktorych szukam sa w roznych stylach ...
Z sekcji karate na slasku (Zabrze, Gliwice i okolica) ktore sa warte polecenia ? Moze szukajac odpowiedniego stylu przeszedlbym sie zobaczyc tu i owdzie. Z gory dzieki za pomoc.
Grzesiek
Napisano Ponad rok temu
Które Karate? No cóż, najlepiej jest to samemu ocenić... pochodzić po sekcjach, sprawdzićgdzie sensei robi dobre ćwiczenia, walki itp. bo tu tylko 30% zależy od stylu, reszta zależy od Seneia. W takich wypadkach przy złym instruktorze żadne karate nie będzie dobre, a przy dobrym każde kaate może być dobre.
Na początek dobrze jest posprawdzać sekcje Karate Kyokushin, Karate Okinawskiego i Popytać się ludzi o karate tradycyjne z większym nastawieniem na walkę... Trudno tu o jakąkolwiek stronniczość, a decyzja należy tylko do ciebie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nunchaku mozesz cwiczyc we wlasnym zakresie, moze Demura z Ciebie nie bedzie, ale jak bedziesz cwiczyl, opanujesz bron niezle. Jak tak robie i nie narzekam
Osu!
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
W Gliwicach i Katowicach działa też Shidokan Karate można zajrzeć i ocenić ale to raczej jest MMA niż japońskie karate.
Co do tradycjonalistów na śląsku hmm jest sekcja w Bytomiu prowadzona przez senseia Sowę ale czy tam nastawienie jest na walkę to chyba nie bardzo
Generalnie warto pochodzić i posprawdzać i zostać tam gdzie pasuje najbardziej
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Shidokan, Enshin, Ashihara, Kyokushin, Oyama w takiej kolejnosci jak napisałem.
Karateka1 - po raz pierwszy chyba zgodzę się z Tobą...oj joj chyba kolejnośc od końca
A tak na poważnie - jęsli chcesz trenować "coś kontaktowego z Japonii" to najlepszym wyborem będzie Kyokushin. Jeśli zależy ci na "powiewie tradycji z posmakiem broni" to doradzam Shorin Ryu (gdzie również ćwiczy się walkę). Jeśli zaś chcesz zrobić mix tych dwóch opcji (walka+broń) to pozostaje Oyama - tyle, że to już nie jest ani tradycyjne ani nawet japońskie nie za bardzo :wink:
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Kyokushin!
Zgadzam się Sam trenuje i polecam
W Zabrzu jest Oyama Karate tyle ze klub ma jakieś dziwne zasady jak chcesz wejść na trening to opłać miesięczne składki dla kogoś kto zaczyna moze to być mocno kontrowersyjne rozwiązanie
Pozdrawiam
Faktycznie dziwne :roll:
Napisano Ponad rok temu
Jak chcesz dużo z japonii to kykushin, shotokan, karate tradycyjne czy okinawskie powinny cie conajmniej zadowalać... a kobudo jak mi się wydaje - samo przez się powinno byc filozoficzne i pełne japońskich tredycji.
Ps. w całej tej filozofii chodzi o przywiązanie do Zen, a w tej sekcji, w której ćwiczę tego jest na jak dla mnie wystarczającym poziomie.
pps. Zen jest dobre, samemu można sobie ćwiczyć.
ppps. w dobrej sekcji często rozprowadza e są informatory i "książki do uzytku wewnętrznego" bardzo przydatne i dają plusa sekcji....
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dzieki za odpowiedzi. Z tego co doradziliscie wybralem (ze wzgledu na lokalizacje) trzy style : Kyokushin, Oyama Karate i Shidokan.
Poprzegladalem strony, poczytalem ... Shidokan jest nie dla mnie. Owszem, mysle ze jest skuteczny i wszechstronny, ale rzeczywiscie niewiele juz tam zostalo z tradycji - tak przynajmniej moge wywnioskowac z materialow znalezionych w internecie.
Przyznam ze najbardziej sklaniam sie ku Kyokushin, tym bardziej ze senseia Marszalka znam, nawet udalo mi sie go kopnac z zaskoczenia, ale przyznam ze zrobilem to podstepem Od czasu do czasu byl zapraszany na nasze treningi aikido gdzie prezentowal co nieco z karate, i nie powiem, raczej nie bylo nikogo komu by sie te treningi nie podobaly.
Oyama ... no tak, znalazlem adres gdzie odbywaja sie treningi w zabrzu. Sprobuje sie przejsc, jak wpuszcza to popatrze i zdecyduje, jesli nie wpuszcza to wybiore sekcje Senseia Marszalka.
Grzesiek
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
KYOKUSHIN RULEZ!!!!!!!
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
XIV ME knockdown karate w Hadze
- Ponad rok temu
-
Seminarium KATA z Markiem Kielbasa
- Ponad rok temu
-
Karate Tsunami???
- Ponad rok temu
-
Mistrzostwa Polski Open Karate Kyokushin Kielce 2004.
- Ponad rok temu
-
karate w barlinku??
- Ponad rok temu
-
znacie jakies uklady do cwiczen (KATA) ?!
- Ponad rok temu
-
PO CO TRENUJECIE KARATE ?!?!?!
- Ponad rok temu
-
[kumite] zmyłka+mawashi_geri czyli jak walczyć z głową
- Ponad rok temu
-
Wielkanoc
- Ponad rok temu
-
Tragiczna śmierć :-(