Skocz do zawartości

Zdjęcie

Co myślicie o Bear Claw

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
19 odpowiedzi w tym temacie

budo_wingman
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 673 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Co myślicie o Bear Claw
Witam wszystkich,
pytanie z tematu wzięło się z tego, iż chciałbym sobie zakupić nóż i mam poważne dylematy jaki. Ten typ wydaje mi się ciekawy. Jakie jest wasze zdanie?
  • 0

budo_kobra
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 360 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Muay Thai

Napisano Ponad rok temu

Re: Co myślicie o Bear Claw
Sympatyczny mały nożyk, raczej do sytuacji nieszkodliwej samoobrony. Stal przeciętna aus6 o ile dobrze pamiętam. Do zadań ogólno-uzytkowych raczej sie nie nadaje. Łatwy do ukrycia i wygodnego noszenia.
  • 0

budo_jarek
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1566 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Raczej trudno uznać nóż typu pazur za nóż użytkowy. On ma jeden cel (a i ten cel trudno uznać za właściwy) tylko i raczej stal tutaj nie musi być wybitna. A fakt, że nektóre firmy produkują a niektórzy ludzie kupują pazurki z 154CM to tylko wytwór marketingowego trendu.
  • 0

budo_uwak
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 574 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

ze gdyby był z AUS-8 to byłby zajebisty bardzo - zwłaszcza ze mój jest przeostrzony z drugiej strony - tak jest po prostu zajebisty do :
"raczej do sytuacji nieszkodliwej samoobrony. " - i tu gwarantuje - niechciałbys sie nigdy przekonac KOBRA jak "NIESZKODLIWY" jest taki kerambit.................mylne pojecię masz raczej
  • 0

budo_kobra
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 360 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Chyba mnie nie zrozumiałeś Uwak. Nieszkodliwa samoobrona nie znaczy nieskuteczna.
Najłatwiej jest zabić poprzez pchnięcie i porażenie organów wewnetrznych, a takim pazurkiem to nie pchniesz nigdy tak głeboko jak jakims 7 calowym fighterem. Dlatego pazurek jest bezpiczniejszy. Możesz sie obronić nie robiąc komus powazniejszej krzywdy, no chyba że pojedziesz po tetnicach szyjnych.
  • 0

budo_robertp
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2164 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Możesz sie obronić nie robiąc komus powazniejszej krzywdy, no chyba że pojedziesz po tetnicach szyjnych.

E, poczytaj wypowiedzi fachowców z medycyny. Pazurkiem trudniej zabić, ale kończynę to ktoś może straciś wskutek uszkodzenia nerwów lub naczyń. Pewnie, że w razie ostateczności lepiej kogoś zajechać po łapach pazurkiem niż pchnąć folderem w bebechy, ale konsekwencje też mogą być niebagatelne (np. trwałe kalectwo)
  • 0

budo_jumbo
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2040 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Hmmm, 5,1 cm ostrza to dużo. Bardzo dużo by uszkodzić, zabić.
Ludzie mordują się brzytwami, które mają 1,5 cm ostrza, a co dopiero tym nożem.

Naprawdę warto kupić sobie kawał mięsa, powiesić na lince i zobaczyć jak nóż lekko wchodzi.
  • 0

budo_kotwic
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 285 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Zgadzam się z RobertemP.
Przecinając kilka ścięgien (celowo lub przypadkiem) okaleczysz klienta na dłuższy czas, niż przebijając go na wylot potężnym nożem w jakimś niegroźnym miejscu.
  • 0

budo_kobra
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 360 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

RobertP:

E, poczytaj wypowiedzi fachowców z medycyny. Pazurkiem trudniej zabić, ale kończynę to ktoś może straciś wskutek uszkodzenia nerwów lub naczyń. Pewnie, że w razie ostateczności lepiej kogoś zajechać po łapach pazurkiem niż pchnąć folderem w bebechy, ale konsekwencje też mogą być niebagatelne (np. trwałe kalectwo)

Dlatego jest on bardziej nieszkodliwy niż np. TAI-PAN który wslizguje się w ciało przy lekkim dotknieciu i który też łatwo możesz komuś poharatać nerwy lub naczynia. Poza tym zawsze lepiej kogoś okaleczyć niż ukatrupić. Po cieciu z reguły łatwiej też udzielić komus pomocy niż po głebokim pchnięciu.
  • 0

budo_jarek
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1566 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Zaraz, ale tak naprawdę to o co chodzi ? O zakup noża ta ? A do czego ten nóż miałby ewentualnie służyć bo jeśli do obrony to bear claw jest teoretycznie dobrym rozwiązaniem, nie tak dobry jak sto tysięcy folderów czy fixów, ale ok. Jest trudny do wytrącenia, wyrwania i zadaje teoretyczni "bezpieczne rany". Jeżeli spełnia to Twoje kryteria to kupuj na co czekasz.

Ale, jeżeli chcesz kozikiem zronić kanapkę na biwaku albo poczynić jakoweś inne zadania wymagające większego i bardziej suptelnego ostrza to sorry ale poza tematem.

Musisz się zastanowić czego oczekujesz od noża, jakie zamierzasz środki nań przeznaczyć a potem sprawdzić zakres potencjalnych możliwości a jest ich całkiem sporo moim zdaniem. Do roboty...
  • 0

budo_citizen
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 95 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Przecinając kilka ścięgien (celowo lub przypadkiem) okaleczysz klienta na dłuższy czas, niż przebijając go na wylot potężnym nożem w jakimś niegroźnym miejscu.

No nie - znowu mnie kusi aby zadać prowokujące pytanie ... 8)

Czytam tak sobie Wasze wywody i uwagi rzucane lekkim tonem (nie wiem, czy Wingmanowi chodziło o tego rodzaju 'morderczne' opinie ...) i myśl taka niesforna przychodzi do głowy:
- ilu z Was naprawdę-w życiu-faktycznie-kiedykolwiek kogoś dźgnęło, poharatało, okaleczyło, podcięło ścięgna lub przebiło tętnicę ...? :roll:
Opisujecie z takim znawstwem te zdarzenia, że strach się bać... :balisong: przestraszony
  • 0

budo_-wój-
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 788 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Nie trzeba być praktykiem- rzeźnikiem.
Wystarczy odrobina wyobraźni...
Zaciąłeś się kiedyś przy goleniu. Bolało???
Jak głeboka była rana?? 0,5 mm???
Wystarczy??
Pzdr.
-wój-
  • 0

budo_citizen
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 95 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Nie trzeba być praktykiem- rzeźnikiem.
Wystarczy odrobina wyobraźni...
-wój-

Wój - czołem! Nie chodzi o to, czy nóż przebije/podetnie to i owo - ale czy faktycznie ktoś jest zdolny (psychicznie) to zrobić, jest w stanie się zmobilizować do zrobienia tego, trafi w to co celuje ... Nie zrobiłem tego nigdy (dzięki niebiosom!), ale myślę sobie, że to jest trudniejsze, niż się wydaje ...
'Umiesz zagrać sonatę na fortepianie? - Nie wiem, nigdy nie próbowałem'.
  • 0

budo_kotwic
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 285 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Nie miałem na myśli atakowania za pomocą noża. Chodzi mi o obronę.
Ponieważ nie trenuję żadnej techniki walki/ataku, to w sytuacji zagrożenia prawdopodobnie będę wymachiwał nożem na boki (mam nadzieję że nigdy nie będę musiał). Z tego wyjdą najwyżej jakieś cięcia poziome (sorry, nie znam się na tym) w brzuch, nogi, itp.
Ja tak rozumiem obronę własną. Dlatego napisałem o "okaleczeniu".
W takiej sytuacji pazurek powinien być bezkonkurencyjny. Jest niewielki, nie prowokuje i trudno wytrącić z ręki.
  • 0

budo_wingman
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 673 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

A jeszcze jedno: czy ostrze z saracją czy bez??

Chodzi mi o nóż do nosznie na co dzień tylko i wyłącznie do obrony i ratowania życia np.: odcięcie pasów w samochodzie.
  • 0

budo_kobra
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 360 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

wingman:

--------------------------------------------------------------------------------

A jeszcze jedno: czy ostrze z saracją czy bez??

Chodzi mi o nóż do nosznie na co dzień tylko i wyłącznie do obrony i ratowania życia np.: odcięcie pasów w samochodzie.

Do przecinania pasów najlepiej pasuje serrated, do samoobrony to wg. mnie nie ma większego znaczenia. Pamietac należy też że jak juz go uzyjesz nawet raz na jakiś czas to serrated trudniej podostrzyć niz plain.
Ja bym brał plain.

citizen napisał:

Czytam tak sobie Wasze wywody i uwagi rzucane lekkim tonem (nie wiem, czy Wingmanowi chodziło o tego rodzaju 'morderczne' opinie ...) i myśl taka niesforna przychodzi do głowy:
- ilu z Was naprawdę-w życiu-faktycznie-kiedykolwiek kogoś dźgnęło, poharatało, okaleczyło, podcięło ścięgna lub przebiło tętnicę ...?

Ja użyłem. Poharatełem kolesiowi ręke bo chciał mi zabrac torbę i zawziecie sie ze mną szarpał. Zagroziłem ze go pokalecze, nie reagował więc go pokłułem troche w dloń. Nic poważnego mu sie nie stało ale odpuscił sobie. Ale nie zrobiłem tego nożem tylko małym pilnikiem, o kształcie szpikulca. Wtedy noży nie nosiłem ze sobą. Jakbym miał nóż to pewnie zrobiłbym to nożem.
  • 0

budo_-wój-
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 788 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

proponuję poczytać nasze wypociny z bliźniaczego:
http://budo.net.pl/v...ghlight=#195450
Pzdr
-wój-
  • 0

budo_wojtek22
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 348 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Wybaczcie mi ale w ramach nowej mody na obalanie mitu - to pazurki według mnie są do dupy równie poręczny jest przybornik kelnerski i ma jeszcze korkociąg. To jest specjalistyczne narzędzie służące do jednego -chlasnąć kogoś. Jeżeli ktoś zna jakieś inne zastosowanie przy którym ostrze klasycznego drop-, sper-, czy clippointa w zwykłym fixed czy folderze jest gorsze to niech mnie oświeci.
  • 0

budo_cougar
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1675 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Wybaczcie mi ale w ramach nowej mody na obalanie mitu - to pazurki według mnie są do dupy równie poręczny jest przybornik kelnerski i ma jeszcze korkociąg. To jest specjalistyczne narzędzie służące do jednego -chlasnąć kogoś. Jeżeli ktoś zna jakieś inne zastosowanie przy którym ostrze klasycznego drop-, sper-, czy clippointa w zwykłym fixed czy folderze jest gorsze to niech mnie oświeci.

moim obiera sie owoce...przecina ładnie karteczki na pół potrzebne w biurze...straszy laski ;) ...przycina sznurowadła...otwiera samochód ;) ...bawi sie;)...tnie sznurki i linki oraz tasmy i folie zabezpieczająca..otwira koperty...pudełka...itd...
i top wszystko w ostrzu niewidocznym wcale na codzień i MOZLIWYM DO NOSZENIA NAPLAZE BEZ ŻANDEGO STRACHU O PIACH I SPOSÓB NOSZENIA (całkowicie niewidoczny na szyi;))

la griffe - the best.bear claw troche za ...wielki ;) .
  • 0

budo_blacha
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2143 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

ja niesttey nie mam sie czym chwalic bo mam herbertza pazurek z 420 ale osze go półtora roku - zawsze i wszedzie o przydal sie w roznych sytuacjach - kupilem go ot tak sobie bo mi sie podobal (dlatego kupilem najtanszy pazur) a teraz ciezko mi sie z nim rozstac - nawet jak nosze fixed to i tak gdziestam w kieszeni sie znajdze miejsce na pazurek - az sam wskakuje do reki jak przyjdzie cokolwiek chlasnąć - linke taśme - cokolwiek - a doczego sie nadaje lepiej niz inne noze ?? np. do podcinania szwów :) sprobujcie sobie podciąć szew w dżinsach zwyklym nozem - poharatacie material a pazurek pieknie "wybiera" nitke nic nie uszkadzajac - ot precyzyjne malenstwo
ps. jak "zajade" harbertza to pomysle o drozszym bo bez pazurka to jakos jak bez palca....
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024