Latarka, co polecicie?
Napisano Ponad rok temu
Sorry ale zle dzialaja na mnie takie rzeczy
KKamiLL
Napisano Ponad rok temu
Czeka mnie wyjazd wiec postanowilem zaopatrzyc sie w swiatlo Poczatkowo zainteresowala mnie oferta maglite, ale jakos po lekturze tej dyskusji mi juz przeszlo :-) Poszukuje malej latarki, ktora na 2 tygodniowej wycieczce po naszym pomorzu, bedzie mi potrzebna pod namiotem. Nie potrzebny mi jakis wielgachny reflektor! Ma byc widac w nocy najblizsze otoczenie! Dodatkowo w namiocie przydaloby sie miec ciut swiatla, a nie mam zamiaru siedziec po ciemku, zeby oszczedzac drogie baterie! Dlatego wlasnie zainteresowalem sie latarkami z LED! Po powrocie bedzie to latarka doczepiona do moich kluczy, tak zeby byla zawsze ze mna! Czy oplaci sie wydac tyle kasy na taka latarke? Chcialbym kupic latarke z ktora nie bede mial juz potem problemu typu wymiana zarowki, pożerania baterii jak dzika itp! Ciekawi mnie tylko jak jest z iloscia swiatla ktore daje np. CMG a Maglite?
Szczegolnie zainteresowaly mnie latarki:
CMG Infinity Ultra
Inova X1
Co do Inovy to wyczytalem ze daje bardzo skupiony promien, a ja nie mam zamiaru nikomu domu obrabiac, tylko chce widziec ciutke otoczenie, wiec chyba odpada, ale powiedzcie ktora z nich jest lepsza?
Nadszarpnalbym portfel i kupilbym ta CMG i tu sie rodzi pytanie gdzie?
Znalazlem na stronie [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Tylko ze tu ta latarka jest pod dwoma pozycjami - jako Gerber i CMG! Czy ta Gerber to, to samo co CMG?
Na stronce [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] tez jest CMG tyle ze 30 zl drozsza! Czy to sa wsjo te same latarki, tylko roznia sie canami?
Jesli wiecie gdzie jeszczer mozna nabyc ta latareczke, to prosze o link!
Z gory dzieki za porad!
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nadszarpnalbym portfel i kupilbym ta CMG i tu sie rodzi pytanie gdzie?
Znalazlem na stronie [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Tylko ze tu ta latarka jest pod dwoma pozycjami - jako Gerber i CMG! Czy ta Gerber to, to samo co CMG?
Na stronce [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] tez jest CMG tyle ze 30 zl drozsza! Czy to sa wsjo te same latarki, tylko roznia sie canami?
Jesli wiecie gdzie jeszczer mozna nabyc ta latareczke, to prosze o link!
Pare dni temu kupilem w military.pl infinity ultra w wersji gerbera, podobno jest 2-3 razy jasniejsza od tej ktora jest w dziale CMG.
W praktyce sprawdza sie swietnie, narazie testowalem ja jedynie w pobliskim lesie i ciemnym pokoju ale jestem pod wrazeniem. Mysle ze moze sie idealnie nadac do normalnego uzytkowania o ktorym pisales. Lasu tym nie "podpalisz" ale najblizsze otoczenie oswietla idealnie (do 10 metrow).
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
chyba niestety dokladnie tak jest :wink:a to nie jest tak, że gerber kupił cmg i to jest ta sama latarka?
chyba ze chodzi o cmg "infinity" a nie "infinity ultra"
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
jaki szeroki jest stożek światła?
juga
Napisano Ponad rok temu
Wyczytałem, że czas świecenia to 100 godz, czy sprawdzałeś?
jaki szeroki jest stożek światła?
juga
bez problemu uswitetlisz sobie droge w ciemnym lesie itp.
A latarka swieci na 1 paluszku ok 20h. Jak najbardziej polecam, sam kiedys mialem, sprszedalem, a teraz znow kupuje
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
1. Kupić maglite na 2 baterie r14. ( 120 zł)
2. Wymienić baterię na 3 litowe 123a - długość taka sama jak 2 r14 ale te sa trochę chudsze więc dodatkwo trzeba kawałek rurki plastikowej dołozyć.
3. Wymienic żarówkę na tą z maglita na 6 baterii 20
W ten sposób w małej latarce ma sie power największego maglita.
Napisano Ponad rok temu
ale chyba zywotnosc takiej zaroweczki nie jest najwieksza ?Jakby ktos chciał sobie tanio zrobic latarke, która bije standardowego surefire to oto jest pomysł:
1. Kupić maglite na 2 baterie r14. ( 120 zł)
2. Wymienić baterię na 3 litowe 123a - długość taka sama jak 2 r14 ale te sa trochę chudsze więc dodatkwo trzeba kawałek rurki plastikowej dołozyć.
3. Wymienic żarówkę na tą z maglita na 6 baterii 20
W ten sposób w małej latarce ma sie power największego maglita.
a mozna do takiego "zestawu" jakos LED'a (albo ze 3) zamocowac ?
to by bylo juz cos
Napisano Ponad rok temu
Ostatnie led-lenser wypuscil male ale "pałerzaste" latareczki v3 oparte na czyms co nazywaja "1w power lightchip" co pewnie jest po prostu ladnie nazwanym led-luxeonem,a luxeony wyciagaja prawie tyle co xenony tyle ze swieca bez awarii 100.000 godz wiec moze warto sie zastanowic nad nimi?
Napisano Ponad rok temu
ale chyba zywotnosc takiej zaroweczki nie jest najwieksza ?
a mozna do takiego "zestawu" jakos LED'a (albo ze 3) zamocowac ?
to by bylo juz cos
Żywotność tej żarówki jest taka sama jak w maglite na 6 R20, w obu przypadkach żarówka chodzi na blisko 9v.
6x R20= 6x1,5V= 9 V
3X 123a= 3x3= 9 V
Napisano Ponad rok temu
Ale nawet najwiekszy maglite nie wyciagnie tyle co surfire (przez kryptonowe zarowki)
Ostatnie led-lenser wypuscil male ale "pałerzaste" latareczki v3 oparte na czyms co nazywaja "1w power lightchip" co pewnie jest po prostu ladnie nazwanym led-luxeonem,a luxeony wyciagaja prawie tyle co xenony tyle ze swieca bez awarii 100.000 godz wiec moze warto sie zastanowic nad nimi?
Maglite na 6r20 ma total output zbliżony do surefire na 2 123a ( np g2) a zasięg 3 razy większy ( ma większy i głębszy reflektor)
Aha, jesli szukacie wersji total power to za $5 można kupić żarówkę Welch Allyn 01160 Bulb. W takim zestawie ta latarka daje około 200 lumenów ( surefire P60 to 65 lumenów)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
8 następnych tematów
-
Nowa latarka Mactronic (OT?)
- Ponad rok temu
-
Latarka - Walther Tatcical
- Ponad rok temu
-
Inova x5
- Ponad rok temu