Latarka, co polecicie?
Napisano Ponad rok temu
Wydaje mi sięteż, że KL1 dłużej (chociaż słabiej) poświeci...
Przewagą Vb3 jak dla mnie jest tęz to, że jak sięskończą litówki (btw: za drogie jak do latary dla mnie), to można zapodać 2xAA i też jest git. To jest dlam nie podstawa. Żebym do np. Mongolii, na pustynię, nie musiał targać kupy baterii, tylko je w pierwszej jurcie kupił. :wink:
Napisano Ponad rok temu
(kusi mnie ten zestawik, ale wiem ze jest mi na czlona potrzebny :wink: )
Napisano Ponad rok temu
qkiel; zróbmy tak; ściągnij, pobaw się, a jak Ci nie bedzie pasować, to od Ciebie odkupię.
Mysle jeszcze nad Streamlightem TL2 LED gen2, bo ładniej świeci niż KL! gen2, ale jest na cr123... :?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ewentualnie mógłbyś wrzucić jakieś fotki porównawcze ze świecenia. :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Od dłuższego czasu noszę się z zamiarem kupna diodówki EDC. Po przejrzeniu archeo forum, zamęczaniu googla i oczu setkami oświetlanych plansz z koncentrycznymi okręgami mam już w głowie kompletną kołomyję. Zwracam się więc do Was o pomoc. Jaką diodówkę byście polecali na sam początek do miasta i codziennego użytku?
Latareczka powinna spełniać kilka warunków podanych wg priorytetu:
1. światło rozproszone lub ewentualnie z drugim pierścieniem oprócz głównego (żadnego oślepiania listonosza )
2. bateria/-e (aku) AA lub AAA
3. dostatecznie jasna (trudno uściślić jak bardzo) na odłegłość 3-5 m
4. chciałbym się zmieścić w 150 złociszach (chociaż i 180 dałoby się wyskrobać)
5. marzeniem byłby stabilizator napięcia, co by równo przez 5 godzin świeciła
6. długość do 15 cm
7. najlepiej nie Mactronic :wink:
Jak do tej pory nie znalazłem żadnej, która spełniałaby 4 pierwsze warunki. A kupno jakiejś samoróbki z Allegro bez chociażby dotknięcia jej zdecydowanie odpada. Niestety nie każdy mieszka w dużym mieście gdzie można pójść do sklepu i sobie coś wybrać. W jedynym sklepie znalazłem diodówkę OSRAM ale na temat jej światła zamilknę.
Jest jakiś chętny do pomocy?
P.S. Dobrze gadają na mieście co by nie zaglądać na budo. Przez Was wyskoczyłem z 280 zeta na Tri-angla 8O
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jeśli chodzi o kasę zawsze możesz wejść do pewnego popularnego serwisu aucyjnego i napisać w wyszukiwarce "latarka luxeon". Czasem działa i można znaleźć coś taniej. :wink:
Napisano Ponad rok temu
ma ktoś/używa Inovę T4?Jak to świeci?Według danych ze strony producenta ma 100lumenów...Lumen lumenowi nie równy,ale jeśli powiedzmy pasuje mi T3(85lumenów) i jest napisane ze T4 ma więcej to jak to się ma do testu [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] ???
Z testu wynika,że T4 jest słabsza od T3.Ale ok.Nawet jeśli tak to jest spoko bo zasilanie mamy prawie za darmo.Ale jaki to ma snop światła?Miałem T1 i była ok pod tym względem.Czy ktoś może się wypowiedzieć czy T4 ma podobnie skupioną wiązkę a jeśli nie to czy jest ona bardziej czy mniej skupiona?Z innych świateł jakie używałem mogę się odnieść do Surefire E2L,6P,pentagon X2X.
adiblue
Napisano Ponad rok temu
mianowicie nie znalazłem nigdzie informacji o X5..
-ile ma lumenów? (podobno poniżej 10 ..ale ile?)
-ile ma wat
-jakie jest napięcie na diodach?
(jesli było w tym wątku to sorry ale może gdzieś przeoczyłem....)
Napisano Ponad rok temu
Sam czekam. Ktoś z budowlańców na 100% zakupił i obiecał reckę po urlopie. Właściwie jej brak wstrzymuje mnie z decyzją co do zakupu tego sprzętu. Jeśli chodzi o świecenie "za darmo" nie jestem do końca pewien. Z doświadczenia z wersją aku halogenowego Streamlighta wynika, że stosunkowo szybko trzeba było zakupić nowe akumulatory, gdyż dostarczone przez firmę szybko siadły. Inna sprawa, że latarki były "przechodnie", zaś użytkownicy trzymali je w ładowarkach samochodowych czy trzeba czy nie. Pewnie w rękach kogoś, kto ma pojęcie w jaki sposób eksploatować sprzęt akumulatory wytrzymały by znacznie dłużej. W każdym razie czasy pracy z przytoczonego przez Ciebie linka wyglądają naprawdę interesująco przy tej mocy latarki. W sto lumenów i tak nie uwierzę :wink:ma ktoś/używa Inovę T4?Jak to świeci?Według danych ze strony producenta ma 100lumenów...Lumen lumenowi nie równy,ale jeśli powiedzmy pasuje mi T3(85lumenów) i jest napisane ze T4 ma więcej to jak to się ma do testu [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] ???
Z testu wynika,że T4 jest słabsza od T3.Ale ok.Nawet jeśli tak to jest spoko bo zasilanie mamy prawie za darmo.
Napisano Ponad rok temu
Wgniotło mnie w krzesło... 8O 8O
Również ceną... :sad:
Latareczka jest genialna w każdym calu. Moc, wydajność, regulacja, ilość ustawień...
Wlazłem na stronę, gdzie to sprzedają, jest w ch... wersji, najtańsze są po 120USD, najdroższe po 345USD.
IMHO warto. Zwłaszcza, że mają robić też korpusy na 2x cr123 i 2xAA.
Napisano Ponad rok temu
HDS Systems EDC Ultimate 60 XR[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Wgniotło mnie w krzesło... 8O 8O
Również ceną... :sad:
Latareczka jest genialna w każdym calu. Moc, wydajność, regulacja, ilość ustawień...
Wlazłem na stronę, gdzie to sprzedają, jest w ch... wersji, najtańsze są po 120USD, najdroższe po 345USD.
IMHO warto. Zwłaszcza, że mają robić też korpusy na 2x cr123 i 2xAA.
Kupiłem miesiąc temu HDS 42. I chyba to będzie moja ostatnia latarka. Ma 4 poziomy świecenia: 40,10,3,0.3 lumena ( jak dla mnie idealnie dobrane). Bardzo efektywna dioda i elektronika ( 40 lumenow na 1.5h, 10 lumenow na 9h stałego regulowanego swiatła). I co najważniejsze akceptuje akumulatorki R123, równiez niechronione. Latarka sama dba o to aby nie zniszczyć baterii i nie przeszkadza jej wyższe napiecie tych aku. Światło za darmo !!!
Napisano Ponad rok temu
Akurat w to uwierzęKupiłem miesiąc temu HDS 42. I chyba to będzie moja ostatnia latarka.
Tyż biorę tą zabawke pod uwagę. Cena... no cóż za jakość się płaci, a chyba w tej chwili nie ma niczego porównywalnego z nią. To jest idealne EDC z tym, że niestety dość drogie
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
PS. Mam na mysli zdjecia beamow itp
Użytkownicy przeglądający ten temat: 5
0 użytkowników, 5 gości, 0 anonimowych
8 następnych tematów
-
Nowa latarka Mactronic (OT?)
- Ponad rok temu
-
Latarka - Walther Tatcical
- Ponad rok temu