kłopot z doborem technik!!
Napisano Ponad rok temu
mam pewien kłopot z doborem technik nba zawody..
otóż waże 65 kg przy wzroście 185 cm ...
na treningach trener skupia się na rzutach soe nage, goshi guruma, o-goshi..co prawda zaznaczam,że trenuję ju-jitsu...
zastanawiam się czy przy takich parametrach moejej osoby nie powinienem skupić się na technikach typu: uchi mata, harai goshi, tai otoshi
z góry wiem że forum to nie kolektyw trenerow przez neta,ale pytam o tradę, bo sam zaczalem trenować techniki które wymienilem i zastanawiam się czy sluszną drogę obrałem...
prosze o wypowiedzi rzeczowe...
dzieki
Napisano Ponad rok temu
I z tego co się orientuję , to właśnie tak jest że wysocy zawodnicy używają częściej technik nożnych niż seionagi czy ogoshi.
Btw. 185 i 65 ? Mam 185 i 80 kg , a i tak mam budowę ciała typu "czlowiek-długopis"
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Możesz także zrobić sobie małe kombinacje podczas walki np. robisz wychylenie do soe-nagi koleś jednak zlał ci na bok to wtedy od razy waki-otoshi
Napisano Ponad rok temu
Harai Goshi, Osoto gari, Tai Otoshi, Ouchi-gari, Kouchi-gari i Uchi-mata.
Raczej nie znajdziesz za wielu wyzszych od Ciebie wiec ciezko bedzie o rzuty biodrowe.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
zastanawiam się co ze mną nie tak...chodzi mi o mase..mam 21 lat i tyle waże...hmhmhm źle sie odżywiam może?!w sumie to studencko ale poważnie nie wiem czemu ważę tyle ile waże..wiadomo masa to siła...u mnie tej masy mało siły może nie ash tak mało ale strong manem to ja nie bedę...raczej nie...
raz jeszcze dzieki za rady, bo wezme je pod uwage ,zwłaszcza hasta..\rei all
Napisano Ponad rok temu
Może to banał, ale i tak to, jakie techniki będą dla Ciebie najlepsze, wyjdzie podczas treningów i sam będziesz wiedział to najlepiej.
Po kilkunastoletniej przerwie w judo (heh, niestety) i mając już ponad trzydziechę na karku dość ciężko było mi zaaklimatyzować się na nowo (ćwiczę teraz również równolegle jj). Wszystko wprawdzie pamiętałem, ale nie za bardzo mi to wychodziło i musiałem w zasadzie dochodzić do tego od nowa. Teraz, gdy hmmm jako tako to wychodzi, widzę, że lubię dokładnie te same techniki co kiedyś! Tak więc nie jest to jakiś przypadek - po prostu coś zawsze będzie w arsenale ulubionych rzutów, a inne rzeczy pozostaną na dalszym planie, czasem używane, czasem nie.
Pozdrowienia,
M.
Napisano Ponad rok temu
Teraz, gdy hmmm jako tako to wychodzi, widzę, że lubię dokładnie te same techniki co kiedyś!
Ja w tym upatruje wine w tym co sie nie zmienilo. Tj. Twoja budowe fizyczna ktora okresla ktore techniki bedziemy preferowac, a ktore bedziemy tylko znac a nie stosowac tak czesto.
Moim skromnym zdaniem :roll:
Napisano Ponad rok temu
to budowa fizyczna determinuje dobór ulubionych technik. Nie dyskutuję z tym, bo moim zdaniem też tak właśnie jest :-)
Ale droga do odróżnienia tych technik od innych wiedzie przez trening. To on da indywidualną odpowiedź jakie techniki będą najlepsze.
Przedświąteczne pozdrowienia,
M.
Napisano Ponad rok temu
Czy można w uproszczeniu powiedzieć, że:
- niscy i szerocy będą predystynowani bardziej do takich technik jak:
Kouchiki Daoshi, Morote Gari, O Goshi i inne biodrowe, ale oprócz np. Koshi Guruma, Seoi Nage, Kata Guruma(?) itp.
-zaś wyżsi i szczuplejsi do: Tai Otoshi, Uchi Mata, O Soto Gari, O Uchi Gari, Ashi Harai (tu mam wątpliwości czy nie lepiej mieć krótkie, mocno umięśnione nogi przy podcięciach)
A co z Tomoe Nage, Ura Nage i rzutami typu Tani Otoshi, Yoko Otoshi?
Poprawcie mnie w miejscach gdzie się mylę
Pozdrowienia i Wesołych Świąt!
Napisano Ponad rok temu
A co z Tomoe Nage, Ura Nage i rzutami typu Tani Otoshi, Yoko Otoshi?
Poprawcie mnie w miejscach gdzie się mylę
Pozdrowienia i Wesołych Świąt!
Tomoe Nage - Wymaga dluzszych nog niz krotszych. Ja czesto cierpie walczac z wyzszymi odemnie, a probujac wykonac te technike.
Ura Nage - Latwiej zrobic jak sie nisko biodrami czlowiek ustawi, osoby nizsze wiec jakby sa tutaj predysponowane.
Yoko Otoshi - ja tutaj nie widze zadnych przeciwskazan.. choc niska osoba ma blizej do ziemi :wink:
Inna rzecz ze czlowiek musi isc na mate i samemu sprawdzic. Ja o dziwo upodobalem sobie rzuty nozne pomimo ze nie jestem wysoki
Napisano Ponad rok temu
PS No ja też jestem z typu własnie niższych i szerszych i np. lubię Tomoe-nage, do którego nie jestem predystynowany teoretycznie...
PS2 Zastanawiam się nad tym dlatego, żeby oprócz technik, które "mi leżą" i które lubię, rozwijać właśnie takie, które ułatwia mi budowa ciała
Ktoś ma jakieś przemyślenia w tym temacie jeszcze?
Napisano Ponad rok temu
[quote]otóż waże 65 kg przy wzroście 185 cm ...
mam 21 lat...[/quote]
Ja mam prawie to samo- w porywach ważę do 68. W czasie walki nie mam co liczyć na rzuty tupu seoinage czy ogoshi (niemoc w wyciągnięciu klienta- przeważnie cięższego) w zasadzie jedyne co mi wychodzi to tomoenage i kontry na nogi po próbach wszelkich rzutów (i to też nie zawsze oczywiście). Pewnego pięknego dnia podczas zawodow 8) walczyłem z człowiekiem wyższym ode mnie o głowę- raczej ołówek (w końcu ta sama kategoria wagowa była (-73)- koleś miał nogi na tyle długie, że podciął mnie w momencie gdy dotknąłem jego judogi- do dzisiaj to pamiętam tak się zdziwiłem... 8O -------> morał z tego taki, że długie nogi mogą być fajne, a nasza waga zmusza nas do kombinowania na lewo i prawo... :? [/quote]
Napisano Ponad rok temu
Seoi nage jest bardzo dobre, pod warunkiem, że nauczysz się wykonywać go prawidłowo.
O Goshi wg. mnie jest pomyłką - bardzo latwo zablokować.
Napisano Ponad rok temu
narazie skupiam się na uchi mata..chcę ją dopracować technicznie..to będzie mój konik, taki as w rękawie czuję ten rzut...
Napisano Ponad rok temu
Pozdr., M.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Był to do niedawna* najczęściej stosowany rzut judo. Wygrywano nim około 40% wszystkich walk.
* książka pochodzi z 1970 roku
"Judo sportowe", Janusz Pawluk, Wydawnictwo "Sport i Turystyka", Warszawa 1970
Napisano Ponad rok temu
a jak jeszcze poszukasz po forum, to znajdziesz strone z aktualnymi statystykami, EM, WM, IO zdaje sie tezZnalazłem
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Dadci, Żemła-Krajewska, Krawczyk jadą na igrzyska !
- Ponad rok temu
-
Tauryna
- Ponad rok temu
-
Pomóż mi jak możesz !!!!
- Ponad rok temu
-
O Judo w Charakterach !!
- Ponad rok temu
-
Zawody dla amatorów