Ale który MadDog? ATAK? P-ATAK TG? LAB RAT? PANTHER? Mad Dog to człowiek, a nóż to Mad Dog „i tu wstawić nazwę modelu”. Wtedy można mówić np. ATAK jest liczony na wytrzymałość przy obciążeniu statycznym 200kg.
Padł mit? Żarty... ale cóż, mam na ten temat swoje własne zdanie... po prostu tym lepiej dla reszty – będą mieć mniejszy problem z dostaniem
No i co to znaczy "liczony na 200kg"? Jaki sposób zamocowania i przyłożenia siły? Bo na zdjęciach testowanie Rat’a i MD wyglądają... zupełnie inaczej.
Piter, nie wiem wlasnie ktory. Ktos rzucil takim tekstem i wlasnie stad moje pytanie. Po prostu chcialem sie dowiedziec. I nie wiem tez jaki sposob zamocowania itd...
Dlatego nie odbieraj tego jak moj atak na Mad Doga, bo nie o to mi chodzi.
Moj post wynika po prostu z czystej ciekawosci a zarazem szoku jakiego doznalem czytajac to i ogladajac zdjecia z testu.
Faktycznie testujacy wieszali sie na obu tych nozach przy innym zamocowaniu.
Ale tu nasuwa mi sie proste pytanie: Czy gdyby tak jak na Swamp Racie zaweiszono sie na np. MD Atak, albo jakims Busse 7" czy 9" (mowa oczywiscie o nozach zblizonej grubosci klingi), wytrzymalyby taki test?
Wiem ze na takie pytanie raczej nie dostane odpowiedzi, ale pytam dlatego ze nasuwa mi sie z kolei mysl ze od noza ktory jest 2 razy drozszy (a przy tym owiany wieksza slawa z racji podobno lepszej jakosci) powinno sie wymagac jeszcze wiecej.
Dla rozjasnienia: Rat wytrzymal te 108kg, ale za to wyszczerbil sie na lodowce, wiec np. busse basic 9" powinien wytrzymac to samo ale na dodatek IMHO nie wyszczerbic sie na lodowce.
Tak ja to postrzegam (a nie jestem przekonany czy moze wielu innych tez) - moze niewlasciwie, a moze jest ktos w stanie wyprostowac lub zmienic moje myslenie.
Sory za moje pytania i uwagi ale skoro doszlo juz do takich testow to sprobujmy wyjasnic to wszystko.
I jeszcze raz uwaga: moj post nie jest atakiem w zadna strone i w zadna firme.
KKamiLL
chcialbym zaznaczyc jedna rzecz: nie mozna opierac sie na opini w wyborze noza. w przypadku naszego testu War mogl jedynie ubrudzic sobie spodnie. jednak zauwaz, ze duzo ludzi poklada tyle wiary w marke - obojetnie jaka - opierajac sie na opinii, ze moga zawierzyc jej zycie. powiem szczerze - MD na pewno wybralbym na EDC - bo tylko tne. nie oszukujmy sie - ten noz wykonal te same zadania co Rat - nie tak wygodnie ale i rozmiary nie te. wytrzymal. a teraz pomysl sobie, ze War wisi gdzies wysoko na wbitym MD... i jak spadnie to nie ubrudza sie jego spodnie tylko wszystko dookola...