Ostrzenie na skórzanym pasku
Napisano Ponad rok temu
Zakladajac oczywiscie ze noz goli po ostrzeniu na kieszonkowym Lansky.
Da sie to zrobic bez uzycia pasty polerskiej?? (a moze sa jakies zamienniki, ew jakiej pasty uzyc i gdzie to kupic)
No i chodzi mi glownie o technike ostrzenia.
Wiem ze dziadek moj (niestety niezyjacy juz, wiec nie mam mozliwosci zapytac go jak to robil dokladnie) ostrzyl brzytwe na pasku rozciagnietym na oparciu krzesla.
Prosze o wszelkie uwagi, rady i linki do www gdzie moge cos znalezc.
KKamiLL
Napisano Ponad rok temu
Robi sie to mniejwiecej tak:
+ pasek musi być napięty - można zaczepić sobie pasek o stope .
+ trzeba namoczyć pasek lekko wodą ( nie cały tylko kawałek długości) .
Dalej tak samo jak przy ostrzeniu noża . Po serii kilku zgrabnych ruchów efekt bendzie widoczny. :twisted:
Reszta z pewnościa precyzyjniej opisze sprawe
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Mocno napięty skórzany pas,długie,płynne pociągnięcia na zmianę raz jedną,raz drugą stroną ostrza,pod MAŁYM kątem w stosunku do paska.
Pasek lekko wilgotny.A pastę radzę sobie darować-mocno "zbiera".
Efekt super,choć krótkotrwały.
pozdro
fraktal0
Napisano Ponad rok temu
Noz golil lekko ale nie w locie.
Moze za krotko ostrzylem?
Przejechalem na zmiane kilka razy op kilkanasie pociagniec raz jedna raz druga strona.
KKamiLL
Napisano Ponad rok temu
lol , rozumiem jak ktoś jest świrem, chce sie golić nożem - spoko, nóż goli przy skórze, ale na cholere komu golenie w locie? trymer?
Napisano Ponad rok temu
spróbuj jeszcze więcej. poza tym może to być kwestia kąta ostrzenia.
lol , rozumiem jak ktoś jest świrem, chce sie golić nożem - spoko, nóż goli przy skórze, ale na cholere komu golenie w locie? trymer?
to jeszcze jedno musisz zrozumiec :-) - ktos moze chciec sprobowac z czystej ciekawosci czy jest w stanie tak naostrzyc noz.
A co do kata ostrzenia to trudno dosc utrzymac staly kat bo pas chociaz naciagniety poddaje sie zawsze troche.
Tak w ogole ostrzyliscie swoje noze tak czy mowicie to co wiecie ze slyszenia (czytania itd) ??
Chcialbym zeby wypowiedzial sie ktos kto potrafi tak naostrzyc swoj nozyk - tzn chodzi mi o mozliwie najbardziej wiarygodne rady.
KKamiLL
Napisano Ponad rok temu
nie chodzi o kat ostrzenia na pasku tylko o kat ostrzenia samego noza - jak bedzie za duzy to nie da sie zrobic z niego brzytwy. a polerowana na pasku to i tak jest wlasciwie tylko krawedz ostrza, bo jak zauwazyles zawsze sie troche ugina. foldery ostrze do golenia, fixed nawet nie probuje, bo po co? i tak zaraz sie stepi. jakos nigdy nie naszlo mnie zeby noz byl az tak ostry, zeby golil w locie z pasta nie probowalem - z czytania wiem ze moze byc jubilerska (w poblizu mnie nie ma...) albo zwykla techniczna (tez nie znalazlem, tyle ze nie szukalem zbyt dlugo bo starcza mi sam pasek). poza tym mozna kupic papier scierny od 1200 do 2000 (uzywany min. do polerowania plexi). nie probowalem z takimi drobnymi, ale mam doswiadczenia z 400-800 - jak bedzie na elektrokorundzie, to musi sie dac dobrze naostrzyc - nawet do golenia w locie
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Na trianglu standartowo przez oba kamienie. Ostatnie ruchy na białych to leciutkie gładzenie. W zasadzie nacisk tylko ciążaru noża. Inaczej zmieniając strone przy ostrzeniu zawijasz ostrze i powstaje wire edge - nietrwała krawędź która zdziera się przy pierwszym pociągnięciu.
Myslę ze to samo dotyczy innych ostrzałek.
Napisano Ponad rok temu
pozatym wykańczałem tak bear clawa (naostrzyłem go z drugirj strony ) ale nie tylko skórzanym pasem a i PARCIANYM (od starej kostki pasek do kocyka ) nasączony (czyt: dobrze wymazany ) zielona pastą polerska - jeśli chodzi i to drugie - parciany plus pasta - bardzo ładnie poleruje - pasek natomiast daje rade ale po nożu nieoczekiwałbym zbyt wiele _ nie tyle co po brzytwie napewno........
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
mial 40 stopni na obydwie strony? to ok - tyle maja przewaznie folderki. chyba nie mowisz o tym, ze noz mial po 40 na jedna strony, tzn 80 stopni na obydwie? to by bylo ciekawe... nie mowie ze nie mozna... ale zaskoczenie dla mnie no i bardzo sluszna uwaga - lekko przyciskac do oselkiNaostrzyłem kilka razy nóz, którego kąt ostrza wynosił 40 st do golenia w locie.
pozdro
Napisano Ponad rok temu
Ja zrobiłem sobie (myślałem wtedy o polerowaniu) taki patent - kawałek sklejki, na tym kawał filcu i pokryte to skórą. Owszem - można doprowadzić (przy odrobinie cierpliwości) praktycznie każde wstępnie i poprawnie naostrzone żelastwo do poziomu brzytwy, ale... już mi się nie chce.
Starość nie radość, czy jakoś tak
Pzdr
-wój-
Napisano Ponad rok temu
Nie obserwowałem kolejności ostrzenia, gdyż zostawiłem mu nóż, bybnajmniej ostatni etap to gruby skórzany pas przyklejony do listewki o dł ok. 50cm, nawilżony wodą i dodtkowo przysmarowany cieniutką warstwą pasty polerskiej. 8)
O dziwo - spod jego ręki tak naostrzony nóż wytrzymał wiele pokazów :wink: (kąt ostrzenia 18st. na stronę)
Napisano Ponad rok temu
przy okazji może kto wie z was gdzie można kupic i jakie pasty o różnej gradacji ziarna - czy to sie liczy jak w papierze sciernym ?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
w sobote zawalczę z czymś twardyszym niż nóz do schabowego ....
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Schrade
- Ponad rok temu
-
jakie noże do rzucania??!?
- Ponad rok temu
-
SOG-X42
- Ponad rok temu