Bejsbol vs. Boken
Napisano Ponad rok temu
czy bejsbolista lamal by kazda jego garde? , czy moze byl by na tyle wolny , ze koles z bokenem skakal by wokol niego i robil go jak chcial?
Napisano Ponad rok temu
Wogule chetnie bym zobaczyl taka walke...
Napisano Ponad rok temu
Według strony [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] kij do baseballa waży od 16 do 32 uncji (0,45 do 0,9 kg).Za bejsbolem przemawia ...masa...ale ona jest tez zarazem utrudnieniem.
Mój boken waży 0,52 kg,
fukuro shinai 0,79
bokuto Kashima 0,92 kg,
iaito 0,93 kg.
Jak widać waga mieczy treningowych nie odbiega wiele od wagi kijów do baseballa.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ciosy bejsbolisty raczej byly by masywniejsze i moze celne ale co mu po nich jak i tak nieumial by sie poruszac (chodyi mi o kroki , uniki , pryejscia) . Moim zdaniem raczej padl by taki scenariusz : bejsbolista by nacieral silnymi atakami a szermiez robil by uniki az w koncu zadal by celny cios.
Napisano Ponad rok temu
nie mówie że wygra, tylko mówie jakie ma umiejętności
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Według strony [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] kij do baseballa waży od 16 do 32 uncji (0,45 do 0,9 kg).Za bejsbolem przemawia ...masa...ale ona jest tez zarazem utrudnieniem.
...
Jak widać waga mieczy treningowych nie odbiega wiele od wagi kijów do baseballa.
jeszcze jedna sprawa. w czasach kiedy postulowano o wpisanie "imitacji kija baseballowego" do ustawy o broni czytałem wypowiedź jakiegoś trenera baseballu, że tym czym się posługują bandyci na ulicach - noga od stołu obrobiona na tokarce - grać w baseball się nie da, między inn. ze względu na masę i wyważenie
Napisano Ponad rok temu
a poza tym nie jestem pewien czy taki bokken w zderzeniu z kijem nie złamał by się pierwszy (jeśli by już do takiego zderzenia doszło).....
Kiedy tak trzymam swoj bokken i na niego patrze to obawiam sie, ze po uderzeniu w niego kijem albo by sie zlamal, albo po prostu zostalby mi wytracony z rak. Dlatego jedyna szansa przeciw takiej sile jest szybkosc...
Napisano Ponad rok temu
Większość bokkenów, które można kupić w Polsce też się do niczego nie nadaje ze względu na masę, wyważenie i wytrzymałość.jeszcze jedna sprawa. w czasach kiedy postulowano o wpisanie "imitacji kija baseballowego" do ustawy o broni czytałem wypowiedź jakiegoś trenera baseballu, że tym czym się posługują bandyci na ulicach - noga od stołu obrobiona na tokarce - grać w baseball się nie da, między inn. ze względu na masę i wyważenie
Napisano Ponad rok temu
założyłem że rozpatrujemy przypadek obrony za pomocą bokkena przed "bejzbolem", czyli coś co imituje miecz przeciw czemuś co imituje sprzęt sportowy
Napisano Ponad rok temu
Najlepszym sposobem na wzmocnienie bokkena jest...obwiniecie go warstwami tasmy....najlepiej urzyc do tego celu znanej "srebrnej" tasmy made in usa .a poza tym nie jestem pewien czy taki bokken w zderzeniu z kijem nie złamał by się pierwszy (jeśli by już do takiego zderzenia doszło).....
Kiedy tak trzymam swoj bokken i na niego patrze to obawiam sie, ze po uderzeniu w niego kijem albo by sie zlamal, albo po prostu zostalby mi wytracony z rak. Dlatego jedyna szansa przeciw takiej sile jest szybkosc...
Napisano Ponad rok temu
kibol-sensei
Napisano Ponad rok temu
Najlepszym sposobem na wzmocnienie bokkena jest...obwiniecie go warstwami tasmy....najlepiej urzyc do tego celu znanej "srebrnej" tasmy made in usa .a poza tym nie jestem pewien czy taki bokken w zderzeniu z kijem nie złamał by się pierwszy (jeśli by już do takiego zderzenia doszło).....
Rada nieglupia. Niemniej osobiscie nie skorzystam, bo nie ciagnie mnie do zmierzenia mojego bokkena z jakims kibolskim kijem.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Kurcze wiecie a chcialem na Iaido pochodzic ale widze , ze trza na Baseball sie zapisac
kibol-sensei
Na Iaido ucza kata. Chciałeś się nauczyć na Iaido bić bokkenem ludzi?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Na Iaido ucza kata. Chciałeś się nauczyć na Iaido bić bokkenem ludzi?
uczą bić bokenem, dzisaij dostałem :-)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Nihon kendo kata ?
- Ponad rok temu
-
filmiki do sciagniecia !!!
- Ponad rok temu
-
Przy muzyce o kendo
- Ponad rok temu
-
gdzie konczy sie iaido/jitsu a zaczyna sie kenjitsu?
- Ponad rok temu
-
Trening
- Ponad rok temu
-
paralizator
- Ponad rok temu
-
noszenie broni
- Ponad rok temu
-
Walka mieczem europejskim w Łodzi?