Historia alternatywna
Napisano Ponad rok temu
Axé!
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Informacje o tym, z czego tworcy Savate czerpali mogles uslyszec w dokumencie na NG (ale chyba nie widziales ) Polecam zatem [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] lekture oraz powtorke dokumentu w piatek o 11:00 i sobote o 17:00 [[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]].
Jezeli nie chcesz pomoc, to nie przeszkadzaj prosze.
Axé!
Napisano Ponad rok temu
Rycina z 1847 roku
Napisano Ponad rok temu
Ale nie spodziewaj(cie) sie ,że z tego powodu na forum wybuchnie skandal . Po prostu ten temat już był i raczej wszystko co mogło na ten temat zostać powiedziane , powiedziane zostało . Tak naprawde nikt nie zna poczatków Capoeiry , a jeśli sami Mestres nie znają na to pytanie odpowiedzi to czemu my mielibyśmy je znać , bądz wymyślać jakieś historje ??
Znana jest tylko historja Capoeira Regional , jest twórca jest M.Bimba , a co do Savate czy Jeu de Marseille to one raczej angoli nie przypominały (tj. były szybsze i mniej "transowe" ) ,ale oczywiście moge sie mylić (i wydaje mi sie ,że włąśnie tak jest :wink: )
Napisano Ponad rok temu
No wlasnie Wosiu (bodaj) nie podal zrodel, z ktorych wzial te 'rewelacje'. To o nie glownie (a nie o skandal) mi chodzi. Chcialbym sam moc przejrzec jakies potwierdzone zrodla na ten temat.Po prostu ten temat już był i raczej wszystko co mogło na ten temat zostać powiedziane , powiedziane zostało .
Savate (La Boxe Française) nie przypomina z pewnoscia Angoli. Ja raczej _jestem ciekaw_ czy to Regional nie zaciagnal bezposrednio jakichs technik. Chcialbym spojrzec na te sprawe nie tak, jak za czasow Getulio Vargasa bywalo (i jak niektorym ludziom do dzis zostalo :wink: ).
Pozdrowki!
Napisano Ponad rok temu
Ja raczej _jestem ciekaw_ czy to Regional nie zaciagnal bezposrednio jakichs technik.
Moim zdanie m z pewnościa tak ... Bimba przyznawał sie (ponoć)
,iz techniki Regional to nie tylko techniki z "pierwotnej" Capoeiry (Bimba twierdził (ponoć :wink: ) że ruchy z Regional sa starymi i już zapomnianymi technikami ) ale też elementy boksu i akrobatacji majacych na celu zmylenie lub zaskoczenie "przeciwnika" .
Dobra kończe . Ide ogladać "Dziaki z Klasą "
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Poczatek z CAPOEIRA
- Ponad rok temu
-
hm
- Ponad rok temu
-
Capoeira w Gazecie wyborczej