Katana - stal
Napisano Ponad rok temu
Miecz będzie miał grubość 7mm i długość 100cm.
Facet zapytał z jakiej stali (nierdzewnej czy węglowej).
No właśnie.
Co radzicie?
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
7 mm???? Czy to trochę nie za dużo? To prawie łom będzie...
...
Napisano Ponad rok temu
Niech robi ze stali węglowej, jest twardsza, ale nie łamie się tak łatwo jak sie by mogło wydawać, jest dość sprężysta.
Potym co piszesz to nie wiem co o tym sądzic, katana ma 3 - 4 mm maxymalnie, grubości, 7 mm to mocne przegięcie
aha, i według czego gośc to bedzie wykuwał, umie czy jakies wzór ma, bo katana to nie tylko taki zakrzywiony miecz, ostrze (część tnąca) ma swoją linię, a stopien zakrzywienia na całej długości miecza nie jest równy - zobacz jak wygląda iaito, to mniej więcej bedzie widział jak ma wyglądać krzywizna Twojej katany. Druga sprawa to wywaenie, jest to cholernie trudne, jak źle wyważy miecz, o co cholernie łatwo, to bedziesz miał łomoida a nie katane, bedziesz mógł wtedy ciąc tak jak toporem, rołupywać cel. Tyle ci prze intera rzecz mogę, więcej to w realu.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ano będzie łom, o wadzę kilku kilogramów, ze trzy to to bedzie ważyło, niewiele tym zrobiśz, a na pewno nie będziesz cwiczył.
Dzięki za odzew
Łom mówicie?
Ponad 4mm to mają moje noże.
W takim razie jaka ma być szerokość?
Waga nie jest aż tak przerażająca ale dużą (żeby nie było nieporozumień 1m to długość całkowita.)
Przy średniej szerokości miecza 3cm wychodzi około 1,6kg
marcin954, napisz coś więcej o tej krzywiźnie, wyważeniu oraz o wymiarach
No i na koniec jeszcze jedno pytanie (nie śmiać się) czym się różni iaito od katany bo na fotkach to wygląda identycznie
Napisano Ponad rok temu
Muszę zapytać
Ile ma być odchyłu na ostrzu długości 70cm?
Napisano Ponad rok temu
Łom mówicie?
Ponad 4mm to mają moje noże.
W takim razie jaka ma być szerokość?
...
No i na koniec jeszcze jedno pytanie (nie śmiać się) czym się różni iaito od katany bo na fotkach to wygląda identycznie
Szerokość - chodzi Ci o grubość ostrza?? Marcin Ci napisał - 3-4 mm.
Iaito jest tępe, w przeciwieństwie do katany, poza tym różnią się kilkoma innymi właściwościami Nie bądź leniem tylko poszperaj na forum, o iaito już nie raz było
Napisano Ponad rok temu
Szerokość - chodzi Ci o grubość ostrza?? Marcin Ci napisał - 3-4 mm.
Nie, chodzi mi o szerokość
Ale faktycznie leń ze mnie straszny
Napisano Ponad rok temu
Katana ma okolo 6-8mm grubosci!
Lom to nie bedzie o ile faktycznie zostanie dobrze wywazona.
Jak dobrze wywazyc? Do tego niestety potrzebne sa lata praktyki znajomosc materialu i zasad platnerskich badz odrys od orginalu :wink:
Ostatnio zamawialem wlasnie u platnerzy dla kolegi takie ostrze, oni kuli glownie ja robilem oprawe wyszlo niezle ale co sie najezdzilem na poprawki i natlumaczylem rze to precyzja jest potrzebna rze nie morze byc na odwal sie to moje. Dalem im odrys 1:1 glowni z okresu i szkoly bizen dosc szeroka o dlugosci od kissaki do habaki okolo 70-71cm niepamietam jusz dokladnie, czyli dosc dluga.
100cm to grubo przesada chyba rze masz 2m wzrostu wtedy ok. Jesli natomiast masz cos okolo 180 czyli przecietny wzrost polaka nie szpanuj glupio i kasz wykuc cos co nie bedzie mialo wiecej nisz te max 75cm ostrza.
Tylko i wylacznie stal weglowa!
No i kwestia oprawy problem w tym isz malo kto sie znam u nas na tym durze prawdopodobienstwo rze kupisz cos katano podobnego w szczegulnosci jak kowal pyta jaka stal to jusz musi samo za siebie....
No cusz zycze powodzenia i miej sie na bacznosci bo kase wydac latwo a cierpliwosac poplaca.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
To jeszcze się Szczepanie tylko zapytam, jak długi jest owy zmierzony miecz Zawsze myślałem, że metal jest trochę cieższy i taka gruba klinga będzie trochę przyciężkawa.
Na wszelki wypadek zaczynam bić się w pierś
Napisano Ponad rok temu
A ile toto ważyło?
zalezy jedna miała z jakieś 1,8 kg dzięki szlifierce była ostra jak brzytwa,
a inne to warzyły gdzieś 2 z chakiem :twisted: mam taka do dziś żal sie jej pozbyć.
Napisano Ponad rok temu
Wlasnie caly pic polega na tym, zeby nie byla za ciezka, bo sobie porozwalasz stawy.
Napisano Ponad rok temu
Zlecanie zrobienia repliki broni komuś, kto nigdy takiej broni nie widział jest niepoważne.Znalazłem osobę, która podjęła się wykucia katany.
Facet zapytał z jakiej stali (nierdzewnej czy węglowej).
No właśnie.
Co radzicie?
Po co ci ta katana? Jeśli nie znasz kształtu i wagi katan, jeśli nie miałeś nigdy takiego sprzętu w ręce, jak ocenisz, czy kupujesz sprzęt dobry czy zły? Ćwiczenie złym mieczem, bez nauczyciela, to prosta i szybka droga do kontuzji.
Najpierw znajdź nauczyciela miecza, potem postaraj się o sprzęt.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Noz do rzucania= rzutka?
- Ponad rok temu
-
KIJ BO A SZTUKI WALKI
- Ponad rok temu
-
Bat