fala niepotrzebna?
Napisano Ponad rok temu
W taekwon-do ITF ruchy wykonuje się z tzw. falą, czyli ruchem ciała w górę i w dół, które mają na celu zwiększenie siły uderzenia. Nie przekonuje mnie to całkowicie. Fala ładnie wygląda na zawodach w układach, ale jej skuteczność w walce jest żadna.
A może jednak ktoś widział technikę taekwon-do ITF zastosowaną w walce w takiej formie, jak w układach, czyli z falą? Jeśli jest filmik w internecie, to proszę o podanie strony. Przyznaję się, że nigdy nie widziałem a bardzo bym chciał. Nie chodzi mi oczywiście o jakieś sztuczne jedno- i wielokrokowe demo-wygłupy, ale o zastosowanie techniki w sytuacji i tempie zbliżonych do walki realnej.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Chodzi mi jeszcze o to, czy było to w sytuacji w miarę realistycznej, czy tylko źle się ustawił podczas demonstracji.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
a Ty niemoglbys?sirKrzysztof - nieprzekonuje Cie to? to pogadaj z jakimś szpecem od fizyki t CI wyklaruje to a nawet obliczy Ci o ile zieksza sie Twoja siła uderzenia z gałtownym bnizeniem śrdka cieżkości
Napisano Ponad rok temu
jezeli chodzi o walke to oczywiscie niezly efekt uzyskuje sie udezajac "schodzac" jednoczesnie w dol ale czy faktycznie jest to to samo co oferuja uklady? ja jestem daleki od wysuaniecia takiego wniosku.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdrówka.
Napisano Ponad rok temu
Rzecz w tym, że wcześniejsze uniesienie ciała w górę spowalnia technikę i sygnalizuje zamiary. Szczególnie widać to przy seriach uderzeń.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Niedobrze, że na treningach ITF można ćwiczyć niemal bez żadnej dynamiki i płynności technik, ale kto ćwiczy bez fali albo ze zbyt słabą falą, z pewnością się nasłucha wielu uwag.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Oczywiście fali w walce sportowej być nie może, bo:
1) fala dotyczy pojedynczej techniki, a walczy się seriami
2) w walce przede wszystkim się kopie a przy kopnieciach o fali również nie mam mowy.
Napisano Ponad rok temu
Oczywiście wiele tu zależy od sędziów na zawodach -- jak oceniają ruchy -- ale z pewnością sędziowie sami podobnie robiliby falę, więc tu się dużo nie zmieni.
Napisano Ponad rok temu
Falę w ITF wykonuje się sposobem "dół-góra-dół". Jeśli ruch ostatni ("dół") ma dodać siły uderzeniu a przedostatni ("góra") to zamach przed tym obniżeniem ciała, to jaką rolę pełni początkowy ruch w dół: zamach przed zamachem???
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
"ITF = kickboxing, WTF jest lepsze"
- Ponad rok temu
-
Pytanie o trenera
- Ponad rok temu
-
Sekcja taekwondo w elblagu??
- Ponad rok temu