skutecznosc - rzuty czy podciecia ?
Napisano Ponad rok temu
uwazam ze podciecia da sie latwiej zastosowac, wiec sklanialbym sie do podciec..
Napisano Ponad rok temu
Jak to się nazywał ten stary kawałek Lady Pank? "Sztuka latania", jakoś tak... :wink: I pady jest okazja wówczas przećwiczyć :wink:
No, ale zawsze na pocieszenie można się potem odegrać na jakimś bardziej młodym :wink: . A etykieta nie pozwala mu odmówić takiej walki :twisted: :wink:
Napisano Ponad rok temu
ja stawiam na podcinki: zdażyło mi się fantastyczne osoto gari na ulicy, po którym oponent nie miał siły wstac..nawet dobrze bo z pubu wracałem i ogłoby byc nie wesoło..
mój kolega co prawda brazowy pasek w judo, trfił w czasie zadymy na pana w dresie o wymiarach kolosa i co?!
deashi poleciał jak helikopter z millerem..i tesh nie chciał wstac..czołgal sie w przeciwnym kiesunku i było po sprawie...
ale to tak w ramach ulicy..
a na randori?!
co wlezie to wlezie..trzeba wszytskiego próbowac..nie mozan walczyć schematami..prawda?!
ja próbuje na macie róznych rzutów, co z te go ż enie wyjdzie.za którymś razem wyjdzie..a wtedy moz ena ulicy tesh wyjdzie..
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
co jest Waszym zdaniem skuteczniejsze: rzuty czy podciecia?...
Tak czy siak wszystko to nage waza czyli techniki rzutów. Tyle, że w przypadku owych podcięć to zazwyczaj rzuty nożne (ashi waza)
Ale to tylko dygresja...
Ja mam wrażenie, że w randori łatwiej mi wchodzą nożne np. o soto gari, ko soto gake niż np biodrowe. Te drugie w moim wypadku wymagają większej dokładności, żeby w przypadku kontry nie polecieć. Ale może to być złudne - może zależy od stopnia opanowania jednych i drugich.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
to co lepiej umiesz, to Ci czesciej wejdzie i bedzie "skuteczniejsze" - i tyle.
"podciecie" to nie jest tylko "szybkie machniecie noga" - bo tak samo trzeba "machnac" w odpowiednim momencie, jak sie w odpowiednim momencie wkrecic do jakiegos rzutu nie-noznego.
jak "machniesz" za szybko, to tez mozesz pieknie poleciec i samemu miec problemy ze wstaniem
obojetnie, czego bys nie robil, nie chodzi o to, zeby zrobic "szybko", tylko "wtedy, kiedy trzeba".
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
co jest Waszym zdaniem skuteczniejsze: rzuty czy podciecia?
A co jest smaczniejsze chleb czy frytki? To wszystko zalezy od poziomu twojego treningu, upodoban i sytuacji w ktorej sie znajdujesz...
Maly entuzjazm ? - hmmm, moze pytanie jakos innaczej by sformulowac to i by dyskusja sie jakas nawiazala.
Napisano Ponad rok temu
Myślę,że raczej wszystko zalezy tylko od upodobań..
każdy robi to co lubi,nawet jeśli ma się to nijak do wykonania.. :wink:
Napisano Ponad rok temu
O Soto Gari, O Uchi Gari itp czyli cuś o czym można powiedzieć "podcięcia" zaliczają się do NAGE WAZA czyli rzutów.
Myślę, że pytanie powinno brzmieć: z której grupy rzuty sa najskuteczniejsze?
Ja osobiście uważam, że np. rzuty z grupy SEOI są trudne w wykonaniu, lecz znam ludzi, którzy wykonują je bez najmniejszego problemu i to z przeciwnikiem, który na prawdę próbuje nie dać się....
Dużo zależy od predyspozycji fizycznych i od tego, czy jesteś niższy czy wyższy od przeciwnika.
To jest tylko moja opinia i nikt poza mną nie musia sie zgadzać.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
stopnie Dan w JJ
- Ponad rok temu
-
renshi mirek wiśniewski?! sekcja świebodzin..
- Ponad rok temu
-
Czy ktos byl na seminarium w Namyslowie(13-14.03.2004)
- Ponad rok temu
-
Wyniki III OMP Kempo Tai Jutsu
- Ponad rok temu
-
WYNIKI III OTWARTYCH MISTRZOSTW POLSKI W KEMPO TAI JUTSU
- Ponad rok temu
-
ideogram ju-jitsu
- Ponad rok temu
-
Turniej w Ne-waza Ju-jutsu 03.04.04 - COZJJ
- Ponad rok temu
-
Jak już o historii jj w Polsce ... (Martius odpowiesz?)
- Ponad rok temu
-
czy w trójmieście naucza ktoś akijutsu lub kenjutsu?
- Ponad rok temu
-
Kto byl teraz na stazu z Krauze
- Ponad rok temu