WING TSUN-ESTONIA KLIPY
Napisano Ponad rok temu
ponieważ odczuwam tutaj niedosyt tematów dotyczących WT.
Niniejszym podaję link do strony WT Estonia z kilkoma fajnymi klipami,które mam nadzieję wywołają ożywioną dyskusję nt.WT.Pragnę dodać,że w wielu klipach walczą uczniowe ..../Może ktoś skomentowałby to co zobaczył,chodzi mi nie tylko(choć przede wszystkim)o opinie praktyków WT/VT ale innych np.od crossbudo/mma.może ktoś z nich zmieni zdanie o WT że jest"rzekomo" nieskuteczny.....?
pozdrawiam
link:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
i niech nikt mi nie mowi ze w Yong Chun nie ma parteru !!!
Napisano Ponad rok temu
i niech nikt mi nie mowi ze w Yong Chun nie ma parteru !!!
Taaak. I niech nikt nie mówi, że w boksie nie ma parteru Przecież jak się dwóch bokserów bije prywatnie a nie na ringu, to w 1/2 wypadków po chwili znajdują się w parterze i tam się dalej biją stosując techniki bokserskie, więc to czysty parter jest, no nie!?
Wosiu
Napisano Ponad rok temu
K.
Napisano Ponad rok temu
z tych klipow wynikaloby, ze ten "parter" polega na zwinieciu sie w kulke, albo wierzganiu nogami, zakryciu glowy rekami i zbieraniu serii za seria.i niech nikt mi nie mowi ze w Yong Chun nie ma parteru !!!
jasne, ze jestem zlosliwy, ale jak bedziesz mial film, na ktorym oni to samo robia w jakims klubie judo, shooto, zapasow, czy, niech bedzie, bjj, to podrzuc gdzies, prosze.
przewrocic na ziemie, docisnac i okladac kogos, kto nie ma za bardzo pojecia, jak sie w takiej sytuacji zachowac, to jeszcze nie jest "parter".
a pomijam fakt, ze na niektorych ujeciach jeden koles lapie drugiego do zamknietej gardy i sie klasycznie "przytula" - to jest serio chinski pomysl?
KrzysT - nie wiem.
mnie sie pieknie wszystko otwiera.
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
oczywiście że parter i cała koncepcja walki w parterze jest na full rozwinięta w shooto/bjj ale czy musimy rozważać estońskie obrazki WT za skuteczne to musimy zawsze to odnosić do bjj?czy widzisz jakąś różnicę w porównaniu do vale tudo?no chyba że rzeczywiście startują Gracie(a nie np.Tank Abbott )to wtedy pojedynek wygląda bardziej grapplingowo...dla mnie ważne w tym co zobaczyłem jest duch walki tych ludzi a nie tam..parter.co to znaczy zwinąć się w kulkę?a docinąć i okładać?rozumiem że twoim zdaniem w klubie judo/bjj by umieli się zachować w tej sytuacji bez problemu /chodzi o to że klipy/mimo że w wykonaniu uczniów/pokazują chyba najczęściej spotykane zachowania i sytuacje z UFC.
Napisano Ponad rok temu
napisalem przesiez, ze jestem zlosliwy, nie?
nie mam zamiaru sie klocic, odnioslem sie do tego, co napisal VD i nic wiecej. w tym tez kontekscie prosze odczytac moj post.
poza tym to Ty pisales, ze chcesz jakas tam "skutecznosc" pokazac w pierwszym poscie, a nie ja
widac, ze chlopaki potrafia przywalic i maja "ducha walki", ale czy to "pokazuje najczesciej spotykane zachowania UFC", to nie jestem pewny.
a co do "zachowan w parterze w klubie judo/bjj" - nie twierdze bynajmniej, ze by sie tam umieli "zachowac bez problemu". przejdz sie do jakiegos w Twojej okolicy i popros o demonstracje, jesli nie widzisz roznic, bo nie czuje sie na silach opisywac.
to Ci najlepiej pokaze, o co chodzi.
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
dodam tylko,że oprócz WT ćwiczę JKD-gdzie jest wszystko nt.parteru(więc nie muszę się nigdzie przechodzić... ani prosić o demonstrację..
może inaczej,.. ćwiczę JKD a do WT mam spory sentyment,z racji poprzednich moich aktywności.
Obecne klipy WT poprostu pokazują,że ci ludzie też analizują i nie mają klapek na oczach a jak widać chodzi im o sprawdzanie niektórych tematów w 100%-wo relanych sytuacjach np.ulicznych.
Rybak:
pisz a nie mów że nie masz siły.
nie dość że złośliwy to jeszcze leń... -żartuję oczywiście
Napisano Ponad rok temu
a jesli nie widzisz roznicy miedzy "Vale Tudo", a tym co wrzuciles, to ja bym sie jednak, z calym szacunkiem dla JKD, przeszedl na Twoim miejscu
poza tym jeszcze raz - to fajnie, ze analizuja (sorka, ale te "uliczne sytuacje" chyba gdzies przegapilem ), ale ja pisalem tylko i wylacznie w odpowiedzi na post VD.
Napisano Ponad rok temu
poza tym jeszcze raz - to fajnie, ze analizuja (sorka, ale te "uliczne sytuacje" chyba gdzies przegapilem
No, rybak
A napis na początku klipu "Nikakowo szołu, tolko realnost' " przegapiłeś, nie?
Paweł, parę uwag (do pierwszych dwóch filmików):
Pierwszy filmik:
Ja nie wiem, czy ten instruktor ma jakieś kompleksy, ale wyraźnie rozładowuje je na uczniach. #####ik, to pokazywane przezeń aplikacje na poddającym się, albo bezradnym uczniu. Mi takie rzeczy automatycznie skrzywiają ryj w wyrazie dezaprobaty. No i w tym momencie okładanie seriami leżącego bezwładnie delikwenta nie robi na mnie po prostu żadnego wrażenia.
Drugi filmik:
Technicznie rzecz biorąc - marnie jest z ich sprowadzenimi do parteru. Na glebie znajdują się najczęściej po prostu przez przypadek. Nie widzę tu żadnego cudownego remedium na wejścia w nogi, czy wejścia do rzutu. Co do parterowej techniki, to w większości walk sprowadza się ona do dosiadu/trzymania i okładania leżącego (który w zasadzie nawet nie próbuje się bronić), ewentualnie do dojścia za plecy i założenia hadaka jime/mata leo, co w sumie jest rozwiązaniem dość intuicyjnym i nie ma się czym zachwycać. Dzwigni ni widziałem żadnej, mimo, ze niektóre sytuacje same się o nią prosiły. Nie wiem, czy dlatego, że prezentujący nie umieli ich założyć, czy dlatego, że całe te sparringi wyglądają - przynajmniej dla mnie na - na "przeadrenalinowane". Po prostu nie widzę sensu robienia sparringów w takim trybie jak ci ludzie tu robią, czyli na full. Czego się w tym momencie można nauczyć, jak delikwent ładuje ci kilkanaście razy łokieć na łeb, a poprawia kolanem. Że boli? Nie kupuję tego. Jak dla mnie to trener po pierwszej takiej serii powinien przerwać, o ile jest to sparring zadaniowy.
Reasumując, gdyby nie to, że panowie się jak dzicy okładają i rzeczywiście momentami przypomina to ufc (wczesne dodajmy ) to nie byłoby się czym ekscytować. A tryb prowadzenia zajęć budzi raczej moją dezaprobatę.
Jak obejrzę resztę, to może skomentuję więcej.
K.
Napisano Ponad rok temu
Muszę się zgodzić,że sparringi uczniów są na niskim poziomie technicznim-ograniczają się do kilku schematów i już,zresztą cięzko chyba w przypadku większości ćwiczących udaje się zachować spokój i walczyć technicznie.Nie mam zielonego pojęcia dlaczego te treningi są tak drastyczne i czy w ogóle czegoś uczą/...może obicia które też jest potrzebne..).oczywiście jaskrawe są również dla mnie nie wykorzystane momenty w których powinno się w sposób ekonomiczny rozwiązywać pokazane sytuacje/ale rozumiem,że słabsi widzieli wyłącznie"strach"a lepsi w ten brutalny sposób chcieli dać upust swoim zasobom adrenaliny.Mam jednakże wrażenie... że trener czuwał trochę i kontrolował choć zbieranie kopnięć kolanem i uderzeń łokciem napewno skończyło się kilkoma kontuzjami/może to kompleksy trenera a może sam przechodzi taką ciężką szkolę u sifu Gradossa.(?)Co do uczniów to jestem przekonany jednak,że ci ludzie w sytuacjach ulicznych dadzą sobie radę..
Napisano Ponad rok temu
a tam...No, rybak
A napis na początku klipu "Nikakowo szołu, tolko realnost' " przegapiłeś, nie?
czytac, to ja czytalem - moj rosyjski mi jeszcze calkiem niezle sluzy, tak pisany, jak i mowiony, mimo, ze coraz bardziej "biernie" niestety.
ale chyba nie o napis chodzi, nie?
a mnie bardziej chodzilo o to, ze ten "bity" nie ma bladego pojecia, jak sie bronic.Paweł, parę uwag (do pierwszych dwóch filmików):
(...)
bo, ze usiasc na kims, kto sie przewrocil i nap.... ile fabryka dala, to zadna sztuka i, ze daleko temu do "parteru" - to sie chyba zgadzamy.
Napisano Ponad rok temu
że trener czuwał trochę i kontrolował choć zbieranie kopnięć kolanem i uderzeń łokciem napewno skończyło się kilkoma kontuzjami/
Właśnie obejrzałem trzeci filmik. Tam na jednym jest KO, i trener nie przerywa :?
)Co do uczniów to jestem przekonany jednak,że ci ludzie w sytuacjach ulicznych dadzą sobie radę..
Prawdopodobnie tak, ale co z tego, że się na ulicy obronią przed okaleczeniem, jak pookaleczają się na treningu :?
Po prostu sądzę, że tego wszystkiego (i więcej), co oni pokazują można nauczyć dużo sprawniej i mniej urazowo.
Mało tego, uważam, że takie epatowanie strachem i brutalnością kończy się tym, że w sytuacji stresowej/ulicznej ludzie ci będą sobie radzić gorzej, w tym sensie, że łatwiej ich będzie sprowokować. Ale to już taki trochę off topic.
K.
PS. Rybak, obejrzyj jeszcze trzeci filmik. W klinczu okładany też nie ma pojęcia co z tym zrobić, potrafi tylko zbierać kolana na łeb
K.
Napisano Ponad rok temu
tez mi sie to nie podobalo.
Napisano Ponad rok temu
A co do nadmiernej brutalności i obojętności trenera, to podejrzewam, że była związana z nagrywaniem. Tak podejrzewam...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
na początku jak obejrzałem te klipy "uczniowskie"to stwierdziłem że,kurde jak ta Estonia realnie ćwiczy..i nie chciałbym uczęszczać na ich zajęcia.
Po waszych zdaniach zdaję sobie sprawę z rzeczy których w pierwszej chwili nie zauważyłem tzn.nie analizowałem a jedynie podobało mi się fajterskie podejście do tematu.Muszę przyznać rację Krzychowi/Rybakowi że sparringi "uczniowskie"są mało techniczne../no i mało można się z nich nauczyć
...Ale co powiecie coś o trailu sifu Gutierreza i starszych uczniów/rozumiem że są ustawiane/chociaż mam wątpliwości czy Gutierrez na tym już poziomie nie działa już w pełni intuicyjnie,a i uczniowie za bardzo nie wiedzą co się stanie.Myślę tak bo techniki Gutierreza są w pełni naturalne-choć brutalne/ale chyba...bardzo techniczne.
Napisano Ponad rok temu
a tutaj to pytaj ludzi, ktorzy sie WT zajmuja, bo ja nie mam o tym bladego pojecia....Ale co powiecie coś o trailu sifu Gutierreza i starszych uczniów/(...)
Napisano Ponad rok temu
...Ale co powiecie coś o trailu sifu Gutierreza i starszych uczniów/rozumiem że są ustawiane/chociaż mam wątpliwości czy Gutierrez na tym już poziomie nie działa już w pełni intuicyjnie,a i uczniowie za bardzo nie wiedzą co się stanie.Myślę tak bo techniki Gutierreza są w pełni naturalne-choć brutalne/ale chyba...bardzo techniczne.
Obejrzałem.
Cóż, w sumie zastrzeżenia mam podobne jak w przypadku pierwszego estońskiego filmiku. Tam też było "technicznie", tyle, że trener okładał ucznia jak chciał, a uczeń się nie bronił. Na tej zasadzie, to ja mogę nakręcić filmik, gdzie będę pokazywał dowolnie wyczesaną technikę i ona wyjdzie
Nie rozumiem takich filmików. Albo kręci się filmik taki, gdzie pokazuje się luźny sparring zadaniowy, gdzie ludzie starają się rzeczywiście technicznie walczyć (coś takiego wklejał kiedyś Kenjiro w przypadku seminariów SBG), albo taki, gdzie nauczyciel owszem, pokazując zasadę może ucznia szturchnąć delikatnie czy przewrócić i to robiąc wolno, dokładnie i tłumacząc cały czas o co biega - i to jest dla mnie ok. Albo normalnie wkręca się film z zawodów z normalną walką na full. Natomiast z zaprezentowanego materiału w zasadzie nie idzie wywnioskować kompletnie nic, poza tym ewentualnie, że pan się sprawnie rusza. Bo ataki w takich przypadkach jak pokazany są z definicji dyletanckie, pozorowane i "na niby", więc do jakiejkolwiek obrony (a zwłaszcza takiej, jak pokazana, z okładaniem łokciami po twarzy) po prostu się nie kwalifikują. Dla mnie te filmiki mają jedno przesłanie: "Zobacz, jakim brutalnym systemem jest WT". Niestety jak dla mnie niepotrzebne epatowanie brutalnością dowodzi tylko... bezradności pokazujących.
Jestem na nie, jak jurorzy w "Idolu"
K.
Napisano Ponad rok temu
Ci ktorzy 'nie widza', podpatruja techniki i metody z BJJ, Judo czy innych systemow i wlaczaja je do swego repertuaru. A ci z BJJ i innych grapplingo-podobnych styli sie tylko wkurzaja ze zabrano im cos 'extra'
No ale co sie bede z Wami sprzeczal... eeech
Co do tych klipow z Estonii - podoba mi sie tylko to, ze material jest zrobiony 'z jajami i z duchem'. Nie wnikam co to za szkola i jak uczy choc wszystkiego mozna sie dowiedziec czytajac tekst na ich stronie.
Z tego co widze, widac wiele wplywow postaci Emina Boztepe a co oczywiscie markowi sie nie podoba no coz... w koncu Turek z Wegrem nie pogada ale podobno Emin uczyl sie od WM Tinga a ten wyswiecil go na swego 'the best fightera' wiec o co chodzi? polityka czy propaganda? :bad-words:
Widze, ze (...xyz...) ogladajac te klipy, bo u was oczywiscie tak sie nie cwiczy i wogole Yong Chun to nie ten Yong Chun tylko jakies niewydarzone mixy tak? :2gunfire:
wot tradycjonalisci
oj ludziska... wezta sie obudzta
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
czy ktos zna!!
- Ponad rok temu
-
Gdzie jest najbliższy klasztor Shaolin??
- Ponad rok temu
-
Jak psychicznie nastawić sie do walki ulicznej??
- Ponad rok temu
-
In Wan Ken skutecznym atakiem na ulicy??
- Ponad rok temu
-
Jak zwiększyć maksymalnie szybkość?????
- Ponad rok temu
-
MANEKIN
- Ponad rok temu
-
3 czesciowy kij....
- Ponad rok temu
-
Czy w okolicy mazur są jakieś szkoły wing tsun??
- Ponad rok temu
-
HungGar w Akcji
- Ponad rok temu
-
Yong Chun w Sieci
- Ponad rok temu