RERVERSE czy PROSTY ??
Napisano Ponad rok temu
chodzi mi o uchwyt jaki preferujecie, no i oczywiscie dlaczego taki a nie inny
swoje doswiadczenia zdobywam na sparingach i wyglada to tak:
reverse:
na sparingach prawie nie uzywam nieuzbrojonej reki.. zebym mial jako taki zasieg w reversie to stoje prawie ze bokiem do przeciwnika.. jak dobrze wyczaje dystans to udaje mi sie dzgnac - z cieciami to prawie ze nawet nie probuje.. przewaznie przeciwnik daje mi po przedramieniu..
chyba ze zblokuja jakos reke przeciwnika. akcje jak u Paula Vunaka to wychodza tylko w spokojnych cwiczeniach - w normalnym sparingu tylko czasami sie uda..
prosty:
tutaj sprawa ma sie inaczej - ciecia na reke i pchniecia w tulow/glowe przeciwnika - spoko - wychodza bez zastrzezen. troche bardziej taki szermierczy mam styl walki ("szermierka na szpady" - czajkowski, no i jakies biograficzne: o adamie pappe i zablockim..)..
tutaj tez malo uzywam nieuzbrojonej reki, ale wiecej niz w reversie..
sparingi mam przewaznie na same rece - bez kopania takze dystans jest taki, ze po zrobieniu malego wykroku/kroczka dosiegam przeciwnika..
a wiec do wolnych sparingow preferuje prosty - bo tylko z takim wygrywam.
reverse w cwiczeniach lubie, bo fajne techniki sa, z tym ze neistety na sparingach tylko od swieta sie udaja..
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
dziekuje za konkretna odpowiedz. i wcale sie nie nabijam teraz
Napisano Ponad rok temu
Mi tam na stare lata na zdrowiu zalezy... Kaski i dalej bedziemy piekni
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ja generalnie preferuje prosty. Większy zasięg, większe możliwości rażenia, wykonywania zbić czy bloków, jak ma się odpowiednio duży nóż oczywiście. Przy prostym można też w stosunkowo łatwy prawie szermierczy sposób atakować rękę uzbrojoną przeciwnika.
Jeśli reverse to tylko w bardzo bliskim dystansie lub zwarciu, gdzie przeciwnik nie ma możliwosci za bardzo robić uników i uciekać a walka bedzie musiała rozstrzygnąć się do najczęściej jednego silnego ciosu obalającego np. walka w windzie.
Poza tym jesli chodzi o reverse to rewelacyjne są techniki sztyletowania lub ataku z zaskoczenia jak kto woli, ale to już nie należy do walki w kanonie pojedynek. :wink:
Reverse bardziej mi się widzi do walki przeciw przeciwnikom nie uzbrojonym w ostrza ale w inne sprzęty, typu pałka, kij itd. masz możliwość zakładania dźwigni, blokad nie obawiająć się że ktoś cię poszatkuje.
Napisano Ponad rok temu
Takie male uscislenie....
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Trzeba mieć nie naganną technikę i przede wszystkim wyczucie dystansu.
Natomiast w Estokada nie ma prawie różnicy,który stosujesz chwyt.Ruchy i "kąty" działania noża są takie same.
pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
SZTYLET czy NÓŻ ??
- Ponad rok temu
-
Nowa broń na ulice...
- Ponad rok temu
-
Trening KI...