oblałam egzmin
Napisano Ponad rok temu
Nie uważam się za osobę zaawansowaną - co zresztą potwierdza mój oblany egzamin - teraz zresztą już zdany po poprawce, ale i tak mam oory, zeby go uznać i na przyszycie czarnego paseczka się jeszcze nie zdecydowałam.. - ale czasami chciałabym spróbować czegoś nowego, szczególnie jak widzę, że ja szlifuję swoje ikkyo po raz setny a druga część sali robi tomoe nage albo coś jeszcze fajniejszego.
Lubię ikkyo, choć nadal nie potrafię go na każdym wykonać, ale ta pokusa w drugiej części sali jest znacznie silniejsza.
To pewnie jeden, choć nie jedyny powód dla którego podeszłam do tego egzaminu.
Nauka zostałą wyniesiona - musze się znacznie więcej przygotowywać i omówić z Senseiami zasady oceniania, bo chyba nadal nie są dla mnie zbyt jasne.
Pozdrawiam,
Ola
Napisano Ponad rok temu
ja zrobiłem podobnie ze swoją licencją w którą miałem wpisane stopnie, ale tez z innego powodu, nie tylko że uważałem że jestem cienki, ale były w sekcji wałki ze stopniami, byli tacy co sie pojawiali 5 razy w roku i zdawali dalej umiejąc mniej, No to było bez sensu, licecja do kosza, ja zdaję już tylko na stopnie w iaido. Ćwcizę nadal ,ale rekreacyjnie
Ola, chyba się przejęłaś i top mocno tym oblanym egzaminem, byś o tym nie pisała, zresztą nie ważne, żyjesz nadal, nie :-)
Napisano Ponad rok temu
Gromy się na mnie posypią, ale wielu przyzna rację.
No bo tak: uczeń przystępuje do egzaminu, płaci ileś tam złociszy - jak obleje to kasa przepada.
To trochę przypomina egzaminy na prawo jazdy.
I jeszcze mam pytanie, bo za cholepcię nie pojmuję - co to jest poprawka egzaminu na stopień????
Jesli ktos obleje to znaczy że nie zasługiwał na to. Czy w takim razie jest w stanie w ciągu powiedzmy kilku treningów poprawić na tyle technikę, żeby zdać?
Ale tu zgadzam się z Martiusem - egzamin powinien być tylko formalnością. Jeżeli instruktor uzna, że ktoś zasługuje na promocję to robi mu egzamin, a nie odwrotnie.
Napisano Ponad rok temu
Po pierwsze to akurat w sekcjach w których trenuję nawet jak nie zdasz to kasy Ci nikt nie oddaje. Płacisz przed egzaminem i tyle.Więc teoretycznie opłacałoby się oblewać ludzi, bo płaciliby częściej.A tak się nie dzieje.Ja osobiście uważam, że jeszcze zdaża się robienie egzaminów dla kasy.
Gromy się na mnie posypią, ale wielu przyzna rację.
No bo tak: uczeń przystępuje do egzaminu, płaci ileś tam złociszy - jak obleje to kasa przepada.
(...)
I jeszcze mam pytanie, bo za cholepcię nie pojmuję - co to jest poprawka egzaminu na stopień????
Jesli ktos obleje to znaczy że nie zasługiwał na to. Czy w takim razie jest w stanie w ciągu powiedzmy kilku treningów poprawić na tyle technikę, żeby zdać?
(...)
A co tego czy można się czegoś douczyć w kilka treningów to miałam identyczną wątpliwość więc zapytałam o to senseia. I sensei mi wyjaśnił, że oczywiście nie wszystko jest możliwe do nadrobienia w krótkim czasie (podważałoby to sens treningów zresztą) ale są rzeczy które można dopracować nawet w ciągu dwóch treningów. A ja mam do niego olbrzymie zaufanie. Tak na prawdę to poprawki u nas dotyczą drobiazgów.
Zresztą i tak nie mujsimy osiągać porozumienia - poprawki są dobre czy złe, bo sekcja co obyczaj, zwyczaje różne, ludzie różni, sposób nauczania różny. To tak samo jak z tym czy sensei powinien mówić kto może podejść do egzaminu a kto nie. Też zwyczaje różne i opinie różne i dyskusje kilometrowe. Po prostu w różnych sekcjach sprawdzają się różne rzeczy. :-)
Napisano Ponad rok temu
Mi nikt kasy nie zwracał, a i ja tego nie robię 8)
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
28.II-sobota, walki w parterze-Katowice
- Ponad rok temu
-
III Ogólnopoloskie Seminarium Ju-Jitsu
- Ponad rok temu
-
Hontai Yoshin Ryu Jujutsu
- Ponad rok temu
-
Kazdemu sie to moze przytrafic?
- Ponad rok temu
-
Czy ktos moze cos powiedziec wiecej o G. Krauze?
- Ponad rok temu
-
Dziewczyna instruktorem?
- Ponad rok temu
-
JJ w Poznaniu
- Ponad rok temu
-
sekcja w Dąbrowie Górniczej...
- Ponad rok temu
-
Film z Full Contact Ju Jutsu z Bytomia
- Ponad rok temu
-
Czy ktoś ma nowe wymagania egzaminacyjne z PAJJ??
- Ponad rok temu