"Nierównomierne rozciągniecie"
Napisano Ponad rok temu
otóż mam taki problem , że mam "bardziej rozciagnieta" lewą strone ,np. wykonuje głebsze skłony do lewej nogi, lewą noga lepiej kopie choć itd.
rozciagam sie od wrzesnia tyle co na treningach kb(1-2 razy w tyg), od poczatku lutego czesciej tj. 4-6 razy w tygodniu - i teraz pytanie - czy ta roznica sie zniweluje?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tak źle nie jest:)
Zle - Chlopaku to jakiego ty masz kopniaka 8O
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Zle - Chlopaku to jakiego ty masz kopniaka
Hmm, no fakt nie kopie na razie dobrze, ale od rozpoczecia treningow widze postepy i to mnie motywuje 8)
Napisano Ponad rok temu
Jak sie rozciagasz to 2 razy wiecej czasu poswiec na twoja gorsza strone, powinno pomuc.Cos pomieszalem z tymi cytatami:)
Napisano Ponad rok temu
Zaczynaj sie zawsze rozciagac od tej slabszej strony.
U mnie zwykle jest tak, ze koncentuje sie bardziej nad rozciąganiem na poczatku - drobny szczegol, a w dluzszym okresie czasu moze miec znaczenie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Mam dokladnie taki sam problem tylko z lewa storna, tzn mialem. Od czasu gdy zaczalem "trzymac napiecie" 2 razy dluzej w mojej gorszej nodze wszystko sie wyrownalo. Czyli np wykonujac cwiczenia rozciagajace np w siadzie z rozszerzonymi szroko nogami, robilem do prawej 10 +10 sekund przytrzymania w dole, a do lewej 20+ 20-30 sekund przytrzymania. Wszystko wyrownalo sie po jakichs dwoch miesiachach. Po tym okresie oczywiscie zaczalem juz rownomiernie rozciagac, bez nacisku na zadna strone.
dzieki, sproboje tego
Napisano Ponad rok temu
Ludzie, to jest całkiem naturalne, że jedną stronę mamy "preferencyjną". Lepiej skoordynowaną, lepiej rozciągniętą. Jasne, trzeba starać się rozwijać ciało i techniki harmonijnie, ale nie popadajmy w przesadę. Zwłaszcza, że praktyka pokazuje, że to się nigdy do końca nie udaje
Niezależnie od tego, jak bardzo "równo" będziemy rozciągnięci, zawsze pewne techniki będzie nam się robiło łatwiej w określoną stronę czy określoną kończyną. Sztuka w tym, żeby znać swoje mocne punkty i wykorzystywać je 8)
K.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ja chyba jestem perfekcjonista, dlatego jezeli np kopie lewa noga gorzej to staram klasc nacisk na nia wystarczajacy, zeby kopac tak samo jak prawa. Zreszta daje mi to satysfakcje jak potrafie panowac nad calym cialem, no i chyba nie tylko mi.
pzdr.
Napisano Ponad rok temu
KrzysT: To, ze ci sie nie udalo to nie znaczy ze inni maja zaprzestac dopracowywania slabszej strony .
Ja chyba jestem perfekcjonista, dlatego jezeli np kopie lewa noga gorzej to staram klasc nacisk na nia wystarczajacy, zeby kopac tak samo jak prawa. Zreszta daje mi to satysfakcje jak potrafie panowac nad calym cialem, no i chyba nie tylko mi.
Ależ qb, ja się z Tobą całkowicie zgadzam, że trzeba pracować nad harmonijnym rozwojem. Tylko wiesz, znam ludzi rozciągniętych na obłędnym poziomie (takich, którzy siedząc w siadzie prostym dotykają na prostych giczołach palcami u nóg do czoła czy brody, robią kombinacje szpagat/sznurek/szpagat nie odwrywając jaj od podłogi) i wiesz co? Oni też twierdzą, że na jedną stronę są lepiej rozciągnięci
Po prostu chodzi o to, co pisałem wyżej - nie należy wpadać w przesadę, bo pewnych rzeczy nie da się przeskoczyć (choć starać się można ), lepiej je inteligentnie wykorzystać.
Zresztą odpowiedz sobie na pytanie - czy mimo tego, że jesteś równomiernie rozciągnięty i masz dopracowaną słabszą stronę uzywasz nóg z jednakową częstotliwością w sparringu? Czy jednak nie jest tak, że częściej kopiesz jakieś kopnięcie np. prawą nogą? Założę się, że tak nie jest
K.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
K.
Napisano Ponad rok temu
Polecam Ci ćwiczenia stretchingowe najlepsze wyniki daja razciaganie ta metoda i poprostu zrób sbie 1-2 ptrzen wiecej na dany miesien [ no chyba ze jak van dam na palach sie rozciagniesz ; PPP ]
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
MuayThai>>podzialy..
- Ponad rok temu
-
FTP z walkami bokserskimi, K1.
- Ponad rok temu
-
Wysokie kopnięcia
- Ponad rok temu
-
Mocna szczęka
- Ponad rok temu
-
uderzenie pięscią
- Ponad rok temu
-
Kickbox - Kraków - prośba
- Ponad rok temu
-
świadomie unikam wielu bokserskich technik...
- Ponad rok temu
-
waga
- Ponad rok temu
-
Muay thai w Lublinie na Nlkowskich?
- Ponad rok temu
-
Filmiki z boksem i nie tylko
- Ponad rok temu