Maczeta
Napisano Ponad rok temu
krótko: trafiłem na coś takiego na allegro:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
mam na myśli tę drugą, z zieloną owijką. za 100 złotych - chyba niezła. może macie jakieś lepsze pomysły?
Napisano Ponad rok temu
Muele tornado kupisz za niecale 200 PLN a jak chcesz cos naprawde porzadnego to polecam BK7.
KKamiLL
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ostrze giętkie, albo raczej sprężynujace - potrafi, przy uderzeniu pod kątem, skręcić się i odbić w ziemię [oby]
nie wykonałem żadnych miarodajnych testów na wytrzymałość
do pewnej grubości [5-8 cm] jest super bo można jednym silnym cięciem przeciąć gałąź [pomaga w tym, niewielka w porównaniu z siekierą, grubość] przy większych niż 15 cm drzewkach, albo przy rozłupywaniu wypada słabiutko - nie ma tej mocy ani grubości co siekiera
ma jeszcze jedną zaletę - łatwiej nią trafić niż siekierą ze względu na długość ostrza
podsumowując - jesli będzie przydatna to chyba warto kupić coś coldsteel'a albo porównywalnego ale bardziej prawdopodobne,że w naszych warunkach częściej przyda się siekiera
Napisano Ponad rok temu
W Polsce też se możesz rąbać krzory, ale zwykle szybciej i łatwiej jest pójść obok...
Siekiera rulez....
Pozdr
Mithr
Napisano Ponad rok temu
http://www.demobil.pl/sklep/index.php?KOD=237&szukaj=&sk=72&nw=&pr=
:twisted: jestem tegos amego zdania lepsza niż wynalazki cold steel a , moge sie czepić to tego że luzuja sie nity przy rękojeści a pozatym jest wytrzymała ja swoją wyszczerbiłem o kawałki granitowego murku i nadal sie nadaje do użytku . Lord widze że masz dobre oko.
Napisano Ponad rok temu
Jesli bym chcial kupic maczete to celowalbym w BK6 Patrol Machete. Jakies 80-100 dolcow jednak za ta sumke mamy zdecydowanie lepsza jakosc designu, stali, wykonania i pochwy niz u maczet Cold Steela, Herbetza, Mueli itd.
Oczywiscie tez nie bedzie dobra do rabania drewna...chyba ze cienkich galazek.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A ja wam powiem, ze kiedyś byłem w Nigerii - centralna Afryka, gdzie maczetę nosi co drugi mieszkaniec. I dacie wiarę, ze na większości z nich pisało jak byk - MADE IN POLAND. Mówię całkiem poważnie.
No i co w tym dziwnego?
Starobielska Fabryka Kos:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Produkują niezłe użytkowe maczety. Oraz kosy i sierpy. Mi się z ich wyrobów podobają macheta nr 5, macheta nr 33/16, macheta nr 21 (3 wersje) oraz sierp mały. Detalicznie może by sprzedali, trzeba by się koledzy zainteresować. Zwracam uwagę, że Fabryka jest chętna do wykonywania indywidualnych zamówień.
Wosiu
Napisano Ponad rok temu
spuud
pozdrawia
Napisano Ponad rok temu
Nie no nic dziwnego. Centralna afryka, busz, wiochy z lepiankami i maczety z Polski. Normalka.No i co w tym dziwnego?
Napisano Ponad rok temu
Nie no nic dziwnego. Centralna afryka, busz, wiochy z lepiankami i maczety z Polski. Normalka.No i co w tym dziwnego?
Może jak się wcześniej nie wiedziało to jest jakieś zaskoczenie ale weź przeczytaj w historii Starobielskiej Fabryki Kos ile tego na cały świat wysyłali. Można jes spotkać nie tylko w Afryce ale i w Ameryce Południowej. Kiedyś wysyłali je też, czego już nie piszą, do Wietnamu i okolic. Nie ździwiłbym się wcale gdyby trafiły również na Filipiny, może część tamtejszych escrimadorów/arnisadorów też je użytkowało lub nadal użytkuje :-) Dziwne to by może było znależć polskie maczety wśród eskimosów na Grenlandii. Do rąbania lodu na przykład.
PS. Nie żebym się czepiał ale Nigeria to zachodnia Afryka a nie centralna.
Wosiu
Napisano Ponad rok temu
No tak, ale patrząc w kierunkach północ - południe, to tak mniej więcej na środku. Nie dodałem, ale ja tam byłem w latach 80-tych, a wtedy, to z internetem było dość kiepsko.Nie żebym się czepiał ale Nigeria to zachodnia Afryka a nie centralna.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
S30V czy D2?
- Ponad rok temu
-
Al Mar SERE 2000
- Ponad rok temu
-
the vault
- Ponad rok temu