Re: Dla palaczy.
Ale taka prawda - ja jak bym miał 5 lat studiować a potem robic 5 lat praktyki czyli razem 10 lat i zarabiać marne grosze to też bym brał - bo to nie jst łapówka - to ZAPOMOGA!!! A
IMO to jest właśnie podejście, które nie powinno mieć miejsca: powinienem otrzymywać kupę kasy, bo dłuugie lata studiowałem. Bez sensu. Liczy się to, czego się nauczyłeś, co potrafisz i czy nie kaleczysz rzemiosła - a nie warunkować swoje apanaże od lat studiów. To jakby czynić założenie, że wykształcony => inteligentny. Niestety te dwa pojęcia nie są sobie tożsame.
Kwestia uposażenia poszczególnych kast zawodowych to zupełnie inna historia. Zawsze były, są nadal i będą głosy niezadowolenia ze strony pracowników fizycznych że "ten magister przy biurku panie w ch*uja wali, gówno robi, gówno umie i dostaje pieniądze", a ludzie wykształceni będą mieli pretensje w drugą stronę: "taki fizol, szkoły nie skonczył, pisać pewnie nie umie, a zarabia więcej ode mnie ! A ja ? Patrz Pan, 10 lat studiowałem, i co z tego mam...". Historia zna jednak przypadki dobrze uposażonych pracowników zarówno umysłowych jak i fizycznych...
Sytuacja gospodarcza w kraju faktycznie jest idiotyczna, ale w sumie aż tak źle to (jeszcze) nie mamy, wystarczy spojrzeć optymistyczniej na fakt, iż wsiada się w naszym kraju do np. autobusu i po krótkiej przejażdżce wysiada, a nie - jak w innych krajach - wylatuje w powietrze... :roll:
Nie, nie mam recepty na uzdrowienie systemu. Ale gwoli sprawiedliwości - należy rozpatrywać zagadnienie z możliwie największej ilości perspektyw. Ludzie biorą łapówy i gifty głównie dlatego, że zostali tego nauczeni przez innych ludzi - m.in. tych, którym wręczanie tych łapów i giftów (tzw. "dowodów wdzięczności") się nie podoba. Czy to nie trąca hipokryzją.. ? Jesteś przeciwny takim praktykom, to dlaczego płacisz ? To jak miły gest, przyniesienie kwiata nauczycielowi pod koniec roku szkolnego. Ale czy ten "bukiet wdzięczności" musi kosztować połowę minimalnej pensji krajowej.. ? Symbole nie różnią się zasadniczo w swojej wymowie - natomiast różnić się mogą zdecydowanie ceną... :roll: