Nunchako wątpliwości
Napisano Ponad rok temu
Mam kilka pytań dotyczących nunchaka. Przede wszystkim czy jest jakaś sztuka walki która zajmuje się wyłącznie, lub głównie nunchakiem? Które nunchako jest lepsze chińskie czy japoński, czym się różnia?
Wielkie dzięki
Napisano Ponad rok temu
Ad.2 długością łańcucha/sznurka
Ad.3 jak ci łatwiej, japońskie jest łatwiejsze w dostępie ja się na nim uczyłem i nie jest źle miałem styczności z chińskim ale nie szło mi najlepiej
Napisano Ponad rok temu
japonskie a scislej okinawskie ma przekroj oktagonalny czyli osmiokatny
Napisano Ponad rok temu
Japońskie nunchaku jest robione z drewna, pełne w środku, ma kształt ściętego stożka, łączone sznurkami, jest sześcio- lub ośmiokątne, zwęża się w kierunku szturków.
Chińskie nunchaku jest w kształce walca, puste w środku, zrobione z bambusa
Widziałem też kiedyś drewniane, w kształce walca, ale wydaje mi się że jest to próba kompromisu pomiędzy chińskim a japońskim, lub jakieś europejskie zniekształcenie :wink:
Widziałem też nunchaku złożone z trzech elementów, ekstremalnie trudne do opanowania.
Różnica jest też czysto techniczna; dwie zupełnie inne rzeczy.
No i japońskim łatwiej jest sobie zrobić krzywdę
Napisano Ponad rok temu
Ktore nunchaku jest lepsze ?
Kwetsia gustu, dla mnie najlepsze jest japonskie oktagonalne na lince. Przekroj trapezu daje lepsze wywazenie, paly z drewna daja power a ksztalt oktagonalny zapewnia lepszy chwyt. Linka nie halasuje jak lancuch
Nareszcie temat dla mnie, juz powoli usychalem czytajac o broni palnej, gazach bojowych i kastetach
Napisano Ponad rok temu
Ktore nunchaku jest lepsze ?
Kwetsia gustu, dla mnie najlepsze jest japonskie oktagonalne na lince. Przekroj trapezu daje lepsze wywazenie, paly z drewna daja power a ksztalt oktagonalny zapewnia lepszy chwyt. Linka nie halasuje jak lancuch [\quote]
No i jak przypieprzy kantem to tez bardziej boli o czym nie trzeba zapominać
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A dla początkujących polecam wersję treningową z gąbką
Uwaga
Nawet nunchaku z gąbką jest bardzo niebezpieczne, szczególnie przy treningu w parach. Większość z nich posiada niebezpieczną wadę techniczną, wysuwający się rdzeń spod gąbki. Proponuję uważać na kontakt gąbkowych nunchako z twarzą. Zagrożone oczy
Napisano Ponad rok temu
Chińskie nunchaku jest w kształce walca, puste w środku, zrobione z bambusa
8O Doprawdy? Jakieś źródła może? Bo bardzo chciałbym zobaczyć takie bambusowe puste w środku i się dowiedzieć po co takie komu
Poza tym nie ma czegoś takiego jak chińskie nunchaku :-) No ale rozumiem, że tak to łatwiej nazwać... Chińczycy mają er jie gun albo shao zi gun, z tym, że trochę już tego widziałem, i prawdę mówiąć, nie mogę sobie przypomnieć takiego o równych częściach, wszystkie miały jedną część dłuższą a drugą krótszą, po prostu cepy różnych rozmiarów a nie nunchaku. Choć nie twierdzę, że takich w ogóle w Chinach nie ma. Skąd natomiast ta historia że niby "chińskie nunchaku" miałoby mieć dłuższą linkę/łańcuch pomiędzy częściami to nie wiem, ale wydaje mi się, że chodzi o jakieś wymysły zwykłe. Linka/łańcuch nie może być za długa bo się zmienia funkcjonalność.
Jak ktoś lubi nunchaku to oprócz strony kolegi Vincea jest jeszcze bardzo dobra strona:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Wosiu
Napisano Ponad rok temu
Warto też zaznaczyć że sznurek jest jedynym, orginalnym wiązaniem pałek w nunchaku. Najlepiej jak jest cienki, płaski i kilkakrotnie oplata konstrukcje.
Dokladnie tak, jak lubie
Napisano Ponad rok temu
Aha btw., skoro nie możesz troszkę mi zaufać to zapytaj się Grzesia Krauze, on takimi naucza. Chyba, że to co on mówi też podważasz :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
-po co mam kupować (ewentualnie robić) 2 nunchaka?? (najpierw treningowe a potem normalne)
-jak ktoś zaczyna normalnym twardym to na początku będzie bardziej uważał i na skutek tego też w łeb sobie nie przyłoży (najwyżej palce se obtłucze)
-między gąbczastym a drewnianym jest dość duża dysproporcja wagowa przez co przy "przejściu" z jednego na drugie niezwykle wyraźnie czuć różnicę w machaniu
-i teraz nie wiem ... bo treningowego nigdy nie miałem czy po takim machaniu gąbką nie mamy złudnego poczucia że z drewnem poradzimy sobie tak samo a to jednak coś innego i gdy zaczynamy machać twardym to i tak się poobijamy.
Ja zaczynałem od twardego drewnianego i ani przez chwilę nie żałowałem że zaczynam tak, a nie od wersji treningowej, co prawda parę razy zaliczyłem knockdawna ale dzięki temu potem byłem ostrożniejszy.. a na urazy głowy (w zasadzie potylicy) jest rada.. czapka bejzbolowa założona tyłem na przód..
Sorki za długi post
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Airsoft.
- Ponad rok temu
-
filmiki z zawodów FMA
- Ponad rok temu