Ju-jitsu to chyba najbardziej roznorodna organizacyjnie i technicznie sztuka walki - co klub to prawie inna organizacja dlatego ciezko jest aby zsumowac wszystko razem choc oparte jest na podobnej podstawie.No właśnie, odnośnie tego rankingu na sherdogu, to nie potrafię pojąć dlaczego tam oprócz bjj i freestyle jiu jitsu ( co rozumiem jako jakiś mix oparty na jj ), są jeszcze osobno: jiu - jitsu ( z pauzą ) i jiu jitsu ( bez pauzy ).
Wie ktoś dlaczego to tak.. ?
Ju Jitsu - sport czy sztuka??
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
dzięki za wyjaśneinie mi tej frapującej mą głowę zagadki...
mieszanina nazw i federacji tej samej sztuki walki po co??!
po to by ktoś tam twierdził,że jego sytsem jest najlepszy i za"godziwą zapłatę" będziesz wspólczesnym samurajem..ech żenada..albo komercja...
albo jedno i to samo..
choc moze przez to każdy ma więcej sekcjii i"systemów" do wyboru...
ale i tak ćwiczymy w sumie to samo..
prawda?!?!
Napisano Ponad rok temu
Ju-jitsu to chyba najbardziej roznorodna organizacyjnie i technicznie sztuka walki - co klub to prawie inna organizacja dlatego ciezko jest aby zsumowac wszystko razem choc oparte jest na podobnej podstawie.No właśnie, odnośnie tego rankingu na sherdogu, to nie potrafię pojąć dlaczego tam oprócz bjj i freestyle jiu jitsu ( co rozumiem jako jakiś mix oparty na jj ), są jeszcze osobno: jiu - jitsu ( z pauzą ) i jiu jitsu ( bez pauzy ).
Wie ktoś dlaczego to tak.. ?
Wszystko się zgadza, ale ciekawiło mnie dlaczego akurat tak śmiesznie to sobie sklasyfikowali, a nie np. wrzucili wszystko do jednego worka z napisem jj.
To chyba pozostanie ich słodka tajemnicą :wink:
Napisano Ponad rok temu
Wszystko się zgadza, ale ciekawiło mnie dlaczego akurat tak śmiesznie to sobie sklasyfikowali, a nie np. wrzucili wszystko do jednego worka z napisem jj.
To chyba pozostanie ich słodka tajemnicą :wink:
przypuszczam ze jedne organizacje nie chcialy miec nic wspolnego z drugimi
Napisano Ponad rok temu
przypuszczam ze jedne organizacje nie chcialy miec nic wspolnego z drugimi
No tak. Zapomniałem, że podziały w jj są uwarunkowane genetycznie.
Napisano Ponad rok temu
Mamy Ving Tsun, Wing Tsun, Wing Chun, Weng Chun, Yong Chun, Vinh Xuan i kto wie, co jeszcze. Pomijając aspekty techniczne, jest to ten sam "styl", powołujący się na przekaz od Yip Mana, albo przynajmniej legendarną mniszkę Ng Mui i opata Shaolinu - Chi Shina.
Wszystko zależy kto i z kim tworzy organizację ;-) Często organizacje te nie pałają do siebie miłością ;-) Życie...
Pozdrowienia,
M.
Napisano Ponad rok temu
dzięki za wyjaśneinie mi tej frapującej mą głowę zagadki...
po to by ktoś tam twierdził,że jego sytsem jest najlepszy i za"godziwą zapłatę" będziesz wspólczesnym samurajem..ech żenada..albo komercja...
albo jedno i to samo..
quote]
no właśnie... ale nie wszędzie trzeba "godziwie płacić". dobrze, że jest jeszcze wiele osób, które chcą nauczyć czegoś dla pasji...
np. tam gdzie ja trenuję płaci się 10 zł. za miesiąc... a nasz mistrz nic z tego nie ma bo trzeba wszystko poopłacać...
Napewno wiele jest jeszcze takich sekcji...
Pozdrowienia for all
Napisano Ponad rok temu
albo jedno i to samo..
no właśnie... ale nie wszędzie trzeba "godziwie płacić". dobrze, że jest jeszcze wiele osób, które chcą nauczyć czegoś dla pasji...
np. tam gdzie ja trenuję płaci się 10 zł. za miesiąc... a nasz mistrz nic z tego nie ma bo trzeba wszystko poopłacać...
Napewno wiele jest jeszcze takich sekcji...
Pozdrowienia for all
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Elementy trenigu waszego ulubionego stylu.
- Ponad rok temu
-
Japoński list - bo smiech to zdrowie
- Ponad rok temu
-
kącik techniczny
- Ponad rok temu
-
17.01.04 SEMINARIUM SLUZB MUNDUROWYCH W WARSZAWIE
- Ponad rok temu
-
nie zdecydowanie-jestescie w stanie jakos doradzic??
- Ponad rok temu
-
Ju-jitsu we Wrocławiu
- Ponad rok temu
-
[i][b]Kraków-Seminarium Ju Jutsu i prezentacja Iaido 8.02[/b
- Ponad rok temu
-
Czy tylko w Toruniu nie ma treningów Jujitsu :-(
- Ponad rok temu
-
umiecie dobrze robic pady?