rozaje SPARRINGów i inne "zabawy"
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
bo ja wiem.. gabka ta ksie nie odczuje.. (no i gabla to taki prostokat - bez zaznaczonego ostrza), a drewniane atrapy sam zrobilem.. i lubie nimi cwiczyc - dlatego
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
robie to po to, zeby sobie najpierw opanowac jakas technike.. potem dopero stosuje ja w sparingu (jak sie nadarzy okazja)
Napisano Ponad rok temu
Inaczej, jesli partner jest tylko manekinem, robiacym technike w okreslonym rytmie i czeka na to az Ty zrobisz kontre, to powtarzam, i zrobi to wiekszosc ludzi majacych pojecie o MA, ze to strata czasu...
Cwiczac odpowiedznia technike, chcesz nauczyc sie stosowania odpowiedniego timingu dla niej. Sama mechanike ruchu, mozesz rownie dobrze cwiczyc w powietrze, taki sam skutek...Jednak jesli jakas technika jest tak mocno skomplikowana ze musisz ja kilka godzin maglowac aby zapamietac "ruchowo" to daj sobie znia spokoj, bo w sparingu i tak bedzie niewykonalna...
Napisano Ponad rok temu
rozumiem o co Ci chodzi.. takie JKD'owe podejscie - jak u Bruce'a
sparing zadaniowy - tak bym to nazwal
dzieki za sprecyzowanie pojecia "izolowany sparring"
Napisano Ponad rok temu
widze ze obcykany jestes w temacie. podaj jeszcze jakies cwiczenia.. moze cos na szybkosc.. walke z cieniem opisz..
ja czasem na dzialce cos takiego robie, ze wieszam sobie cos w rodzaju pilki (worek z ziemia) na galezi; walne w to.. to sie byja i naparzam atrapa w niego.. ciecia, pchniecia. - wszystko w uchwycie szermierczym.
ten worek tak jakos szybko nie lata.. ale zawsze..
Napisano Ponad rok temu
znacie jeszcze jakies cwiczeina? najlepiej do wykonywania w pojedynke
Napisano Ponad rok temu
do treningu ciec
potrzebne kolo (moze byc opona od malego skladaka (16") ) - ja mam gruby kabel zmontowany w kolo i ma ono srednice okolo 35cm..
biala tasma mam zaznaczone: poziom, pion, prawy skos (45st) i lewy skos.
wiesza cie to na galezi i jeszcze jakos luzno od dolu mozna przywiazac.. tnie sie po bialych liniach (probuje sie siac - nie do konca latwe to jest).. koo zaczyna sie przekrecac wokol wlasnej osi - no to obchodzimy je - jak worek boserski.
wersja latwa - przymocowac kolo nieruchomo (od dolu na 2 linki)
wersja HC: kolo przymocowane tylko od gory - pelna swoboda ruchu
wersja HC: kumpel podrzuca nam kolo a my tniemy je w powetrzu po liniach tak mocno, zeby nie spadlo na ziemie; aha.. mamy zamkniete oczy i ece zwiazane z tylu.. ale zeby to zrobic to trzeba pocwiczyc 23 lata 3 miesiace i 87654 dni
ps
naparzac najlepiej drewniana (lekka) atrapa - czuje sie opor, a kolko dlugo wytrzyma
do pchniec - mozna sobie trafiac w srodek.. ale nie czuje sie tego bo uderza sie w powietrze..
jakies sugestiw ktos z Was ma co do tego cwiczenia? a moze jakies inne?
Napisano Ponad rok temu
Wojtek
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
chcialbym sie jakos pocwiczyc bez pomocy partnera.. bokserzy przeciez robia cos poza sama walka..
chcialbym sie czegos tutaj dowiedziec.. sa jakies sposoby treningu "na sucho"... ale wszyscy milcza.. trzeba samemu kombinowac..
Napisano Ponad rok temu
ale jak luzno na 3 linki dam (gora i 2x dol skos) to moge pokombinowac.. na razie wymyslam kombinacje.. probuje na 2 rece jechac.. tzn 2 noze..
jakies pomysly?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Dog Brothers..
- Ponad rok temu
-
pałki do FMA
- Ponad rok temu
-
Inayan Eskrima