antykorozyjne zabezpieczenie surowego noża - które wybrać ?
Napisano Ponad rok temu
Rozpatruję zrobienie sobie u płatnerza nożyka EDC. Taki 12 cm głowni.
Wizulanie coś a'la Satin Jack Bussego skrzyżowany z Bog Dog'iem Swamp Rat'a
Będzie to jakaś szwedzka stal skuwana z wielu warstw.
Narazie czekam na wycenę ....
Ale szukam różnych dodatków.
Znalazłem już Micartę i Kydex.
Ale dręczy mnie pytanie, jak zabezpieczyć całość przed korozją.
Z powodów oszczędnościowych nożyk będzie w wersji wykończ mnie sam. Nie będzie widać tych pięknych słojów na głowni i nie będzie tak pieczołowicie polerowany dla uzyskania tego efektu.
Znalałem w Szczecinie dwie firmy.
Jedna może wykompać mi nożyk w jakimś roztworze, co w efekcie da powłokę chromowaną.
A druga może mi nożyk wypiaskować a potem polakierować jakimś ponoć supertrwałym lakierem.
A co polecają szanowni grupowicze z technologii dostepnych w Polsce ?
Będzie to kawał wysokoweglowej stali i będę musiał "pomalować" czymś trzpień i głownię. Potem pójdą na trzpień okleiny z Micarty.
Powłoka ma zabezpieczać całą konstrukcję przed wilgocią, wodą itp.
Pozdrawiam i dziękuję
Napisano Ponad rok temu
a ta powloka, nie mam pojecia ale jak na bazie zywic chemo lub termoutwardzalnych winno byc ok
Napisano Ponad rok temu
Każdą powłokę z żywic porysujesz, zetrzesz, skancerujesz!. SŁOWO - technolog - chemik Wam to mówi.a ta powloka, nie mam pojecia ale jak na bazie zywic chemo lub termoutwardzalnych winno byc ok
Pzdr.
-wój-
Napisano Ponad rok temu
mozesz przyblizyc co ma sie zmienic w twoim EDC wzgledem Bog Doga ?
jezeli bedziesz znal juz cene to daj znac, sam szukam czegos takiego, przy zrobieniu dwoch nozy (jeden dla mnie ) cena u kowala moze nieco spasc 8)
pozdrawiam
qkiel
Napisano Ponad rok temu
pewnie to zalezy od uzytych stali ale moze istnieje jakis srodek w miare "uniwersalny" 8) , ja znam tylko nital ale to do zgladow metalograficznych 8)
Napisano Ponad rok temu
Kilka godzin rysowałem sobie niedawno projekt. Potem to wyciąłem i zrobiłem z kartonu model 1:1. Od kilku dni dopracowuję szczegóły kształtu głowni, rękojeści itp.
Co do pracy kowala to mam całkowite zaufanie do człowieka i jego umiejętności. Jeszcze jesteśmy przed rozmowami na temat rodzaju stali, konstrukcji całości, hartowania itp.
Chwilowo nie miał czasu. Ma 2 kartki A4 moich wypocin z oczekiwaniami co do noża + rysunek z wymiarami i teraz będziemy precyzować .
Człowiek był opisany w jednym z pierwszych numerów Survivalu a ja zawracałem mu głowę o swój nożyk już 2 lata wcześniej. Sporo kasy wydałem na telefony do Niego. Nie wiem czy obecnie będzie mnie stać na nóż spod jego ręki ale chcę mieć wycenę, bo i tak kiedyś sobie taki superspersonalizowany zrobię .
Cała operacja ma wyglądać tak: sprzedaję MT Amphibian a za otrzymane pieniążki kupuję mniejszy składak EDC + fixed z głownią około 12cm, też EDC. Jeszcze nie wiem czy będzie to Spyderco Native czy MT Mini Socom Elite manual czy Cold Steel Voyager 29MC ....
I jak poznam cenę customa od płatnerza, będę decydował, czy czekam czy narazie kupuję Swamp Rat Bog Dog lub Howling Rat a customa robię w przyszłości, jak będzie więcej pieniążków.
Do tego co dostanę za Amphibiana niewiele a raczej wogóle chyba nie będę mógł narazie dołożyć ...
Ogólnie w nożach klasy Busse, które najbardziej mi leżą wizualnie i co do parametrów wytrzymałościowych nie podoba mi się:
- brak łuku ostrza od samego początku. Drobiazg mający moim zdaniem duuuuuży wpływ na lekkość cięcia i krojenia. Coś, co jest na przykład w dużo tańszym SRK. Przy tym rozwiązaniu mniejsza powierzchnia ostrza styka się z krojonym materiałem i nóż ładniej w nią wchodzi.
(na podstawie obserwacji zdjęć z netu ... bo może ten łuk jest ... ? )
- zbyt obniżony jelec. Przy szaleństwach na desce do krojenia początek ostrza nie dochodzi po prostu do deski, tylko zatrzymuje się kilka milimetrów albo więcej nad ... no i trzeba ciągnąć lub przekręcać nóż aby skończyć dzielić głupią marchewkę.
U Bussego tylko tyle mi nie leży w tych modelach, które wpadły mi w oko.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
a wyciecie pod palec w ostrzu rowniez chcesz takie duze jak w Bog Dog ?(ja wolalbym nieco mniejsze, przy tej dlugosci nozu to jest prawie/wcale niepotrzebne)
jak poznasz cene daj mi znac, moze bedzie taniej przy dwoch sztukach
pozdrawiam
qkiel
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ale terminu jeszcze nie znam ....
Zdażały się i 24 miesiące kiedyś .....
No ... chyba, że się okienko pojawiło
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Dlatego też pomyślałem o czymś co takze robią we wspomnianym WSK, a mianowicie powłoka na bazie tytanu. Tylko teraz muszę zrobić następny nóż i ... jak przetestuję dam znać o wyniku eksperymentu.
Ps. Misiakus...eee... jeśli to nie tajemnica to gdzie znalazłeś micartę i kydex?
Napisano Ponad rok temu
tutaj sprzedają różności do samodzielnego robienia i wykańczania. Gdzieś na Budo znalazłem z miesiąc temu tego linka ...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
"Nowy" MOD
- Ponad rok temu
-
Ostrza "convex" - jak i czym ostrzyć?
- Ponad rok temu
-
Nóż myśliwski-jaki wybrać?
- Ponad rok temu
-
Toole - czy ktoś nosi multiplier'a
- Ponad rok temu
-
Poradzcie jak noż wybrać...
- Ponad rok temu
-
AFCK = Advanced Folding Tactical Knife :D
- Ponad rok temu
-
Nowości Benchmade - Jeszcze nie na stronie - juz w katalogu!
- Ponad rok temu
-
surffing - google - "katana"
- Ponad rok temu
-
Co sądzicie o nożach Timberline ?
- Ponad rok temu
-
"cho" - wcięcie w ostrzu khukri
- Ponad rok temu