Najważniejsze filmy fabularne o tematyce kun-fu i podobnie
Napisano Ponad rok temu
- "Wejście Smoka" (zdecydowanie najlepszy film Bruce'a Lee,poprzednie lekko powiedziano średnie)
- "Klasztor Shaolin"(młodziutki Jet Li,póxnie wiele podobnych made in Hong Kong)
- "Kung-fu" (z Davidem Carradinem,nie mysle o serialu,tylko o filmie!!)
-"Przyczajony tygrys,ukryty smok"(nagrodzony Oscarami,film symboliczny,baśń ale z pieknym i ciekawym przesłaniem)
-"Hero"(z Jetem Li starszym nieco)
Napisano Ponad rok temu
Oczywiście, polecam jeszcze serię "Once Upon a Time in China #".
Napisano Ponad rok temu
No i oczywiście "Klasztor Szaolin"
Napisano Ponad rok temu
Dla mnie tylko "Fist of Legend"!
Napisano Ponad rok temu
- "Klasztor Shaolin"(młodziutki Jet Li,póxnie wiele podobnych made in Hong Kong)
niewiele osob wie ze od razu prawie nakrecone w chinach: mlodzienca z shaolinu oraz poludniowy shaolin z JEtem i moim zdaniem sa one zancznie lepsze od shaolinu, pewnie mozna dostac je gdzies na dvd
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Potem niemal jednocześnie "Młody Mistrz" i "Miracles" z Jackie Chanem
"36 komnat klasztoru Shaolin" i "Powrót do 36 komnaty" z Liu Chia-hui
A w tej chwili za najlepszy i dla mnie chyba najważniejszy film MA uważam Pijanego Mistrza II z J. Chanem. I i II cześć "Once upon in China" z J. Li też bardzo lubię.
Pozdrawiam
Piotrek
A i jeszcze "Powerman" z J. Chanem, orgninalny tytuł to chyba "Meals on Wheels", "Projekt A" też,
Police Story I i II
...Zbroja Bogów...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Zreszta podobny zabieg zastosowal Spilberg w Szczekach: przez wiekszosc filmu nie widac rekina-mordercy - a jak czegos nie widac to wyobraznia zaczyna dzialac i efekt murowany! rekin sie w koncu pojawia a popcorny fruwaja po kinie (ze strachu!).
Napisano Ponad rok temu
Pozdro
Napisano Ponad rok temu
O właśnie...jak mogłem zapomnieć. Tyle razy to żadnego innego filmu nie oglądałemDla mnie tylko "Fist of Legend"!
Napisano Ponad rok temu
2. The legend of Drunken Master - ten film pierwszy raz widziałema DVD w stanach w tym roku... dla mnie jeden z najepszych...
Hero, Pzyczajony...
Warto wspomnieć o Game of Death- ostatniego filmu Bruca, swoja drogą szkoda ze nie dokończył.
Napisano Ponad rok temu
Ale są to wspanioałe symboliczne i głębokie obrazy,dlatego warto je "przetrawić" zostają długo w pamięci.
Chciałbym zwróc uwagę na 3 role Jeta Li w USA i Francji:"Niebezbieczna broń"-ostatnia część,"Pocałunek smoka" Luca Besson i "Romeo postanawia umrzeć",nie były to dzieła sztuki ale oglądało się przyjemnie jego umiejętności...
Pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Epilog "sprawy" : Łukasz Szwed & Grzegorz Ciem
- Ponad rok temu
-
Czy ktoś sie zna na symbolach chińskich!?
- Ponad rok temu
-
Hu Long Pai kung-fu
- Ponad rok temu
-
Mianzhang Duanda - videoklip
- Ponad rok temu
-
Sanhuang paochui - videoklip
- Ponad rok temu
-
Być albo nie być.....uczniem!