Jest taki koles u nas w Berlinie...
Napisano Ponad rok temu
ai hanmi katate tori ikkyo, koles scisnal mi lape jak obcegami, usztywnil sie na maxa i zeig was du kannst. I wiecie co, dalem mu w pysk, rozluznil sie i technika zadziala! Aikido jest wielkie.
Mile widziane inne rozwiazania techniczne, np. spod znaku "cwiczenia na granicy zycia i smierci" .
Napisano Ponad rok temu
Ale jaka technika chcesz wykonac z tego ataku?
Najbardziej podstawowa rzecz przy takim ataku, to zejscie lekko do tylu z linii ataku pod katem 45 stopni. Jednoczesnie ramieniem ktore jest zaatakowane wykonujesz ruch jakbys robil kokyu ho, albo jakbys trzymal szklanke piwa w tej dloni i chcial sie napic, ale tak naprawde, az twoj lokiec bedziesz mial na wysokosci oczu. Cala moc ruchu jest w lokciu . Te dwa ruchy musza bys skoordynowane. W gruncie rzeczy to powoduje ze robisz mu dzwignie na nadgarstek i lokiec poprzez jego kciuk.
Przy prawidowym wykonaniu,jego lokiec powinien powedrowac go gory. Poniewaz jednoczesnie przesuwasz sie pod katem do tylu, rozciagasz jego pozycje co go wytraca z rownowagi.
Od tego miejsca mozesz robic prawie dowolna technike, pod warunkiem ze nie pozwolisz mu wrocic do rownowagi. Korzystaj poki mozesz, poki gosciu jest sztywny, ucz sie jak wykorzystac ta jego sztywnosc.Wcale nie kaz mu sie rozluzniac.
Jakbys sie ze zlapania nie mogl ruszyc reka(to mi sie kiedys zdarzylo z taki 2 metrowym Rosjaninem) to musisz przesunac sie calym cialem do zlapanego punktu, i popychasz swoim cialem swoja wlasna reke robiac jednoczesnie obrot biodrami i potem juz powinno pojsc jak opisalem wyzej..
Mam nadzieje ze to ci troche pomoze :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jak jest duża różnica w sile czy masie to bez rozłożenia tych elementów w czasie, dystansie , tempie itd. pozostają tylko cwiczenia fizyczne, a wtedy słabszy zwycieży tylko wtedy gdy silny albo odpuści albo nie będzie reagował :roll: .
A tak między nami to jakiś słaby ten dan w shotokanie, że dał sobie dać po pysku :wink:
Pancer (chcący zawsze być silnym)
Napisano Ponad rok temu
Bo sytuacja jest taka, ze Bujin pyta jak reagowac jak juz jest zlapany. Czyli ma spozniony timing, albo instruktor tak im kaze robic, kto to wie...Nie wiem tylko czemu pisze, że jest to jego ideał, a doradza ci proste zapasy
Nalezy sobie umiec radzic W KAZDEJ sytuacji, a nie tylko jak wejdziesz dobrze w timing. Poza tym, to jest idealna sytuacja do rozwijania mocy Kokyu
Napisano Ponad rok temu
Bo sytuacja jest taka, ze Bujin pyta jak reagowac jak juz jest zlapany. Czyli ma spozniony timing, albo instruktor tak im kaze robic, kto to wie...
Nie wiem tylko czemu pisze, że jest to jego ideał, a doradza ci proste zapasy
Nalezy sobie umiec radzic W KAZDEJ sytuacji, a nie tylko jak wejdziesz dobrze w timing. Poza tym, to jest idealna sytuacja do rozwijania mocy Kokyu
Pancer, przy ataku, ktöry praktykuje sie w PUA, czyli de facto robienie techniki przed faktycznym kontaktem, na idealnym timingu problem, o ktörym pisze po prostu nie istnieje.
Wyobrazcie sobie statyczne trzymanie. To nawet nie jest trzymanie aikidockie, z intencja vorwärts, ale facet trzyma i stoi. Wejscie na kokyu ho jest dobrym rozwiazaniem, z odejsciem do tylu, meguri na reke trzymajaca+ lokiec pod brode i konczone rzutem lub duszeniem. Ja spröbuje nastepnym razem kokyu nage z tenkanem przez lekkie wciagniecie. Glöwny problem to dobre wychylenie.
Dzieki za przemyslenia.
Napisano Ponad rok temu
Nie wiem jak się praktykuje w PUA i przyznam, że mnie to mało obchodzi :wink: , ale miałem takie sytuacje bardzo często szczególnie z kafarami od Ulfa Evenasa w Geteborgu. Starałem się wyszukać możliwość ruchu tam gdzie nie jestem trzymany - przy aihanmi katate tori może to być np. łokieć, gorzej jest przy ataku katate ryote tori (morote tori)....
Ale dla mnie to nie jest cel......
Pancer
Napisano Ponad rok temu
Christof mu na imie, ma jakiegostam dana w shotokan i uwaza sie za supertwardziela. spiety jak agrafka, cwiczy aikido od jakichs 3 lat, jesli mnie pamiec nie myli.
ai hanmi katate tori ikkyo, koles scisnal mi lape jak obcegami, usztywnil sie na maxa i zeig was du kannst. I wiecie co, dalem mu w pysk, rozluznil sie i technika zadziala! Aikido jest wielkie.
Mile widziane inne rozwiazania techniczne, np. spod znaku "cwiczenia na granicy zycia i smierci" .
nie wiem czy dobrze cię zrozumiałm ale uderzyes w twarz gościa bo niedobrze coś robił na treningu ?
to zajebista metoda nauczania
Napisano Ponad rok temu
nie wiem czy dobrze cię zrozumiałm ale uderzyes w twarz gościa bo niedobrze coś robił na treningu ?
to zajebista metoda nauczania
Zle zrozumiales, to byla obrona konieczna Bujin sie ratowal zeby mu gosciu kosci przedramienia nie zmiazdzyl 8)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Klimaty z maty
- Ponad rok temu
-
Pomoc dla nowego ślązaka z przymusu
- Ponad rok temu
-
lektury obowiązkowe aikidoki
- Ponad rok temu
-
Kacik techniczny: atakujac za pomoca tanto....
- Ponad rok temu
-
Kacik techniczny: ikkyo
- Ponad rok temu
-
Kacik techniczny: trzymania
- Ponad rok temu
-
Kacik techniczny: wychylanie z rownowagi
- Ponad rok temu
-
pytanie do ludzi z warszawy