Ostrzenie noża
Napisano Ponad rok temu
BM 710 ma profil recurve- podobno są jakieś szczególne wymogi przy ostrzach tego typu. Mozecie napisać coś na ten temat?
Pozdrawiam, Thufir
Napisano Ponad rok temu
przesuwać nóż po miejscu gdzie pręty ostrzałki się łaczą (w zagłebieniu litery V)
Pod kątem 90'. I nie dociskaj bardzo.
Skoro to ostrzałeczka Lansky'ego, to na opakowaniu MUSI być instrukcja!
Napisano Ponad rok temu
Jedziesz od góry pręta do dołu jednocześnie przesuwając nóż do siebie. Nóż trzymasz jak do krojenia chleba ( prostopadle do gleby). Raz jedną stronę raz drugą. Profil recurve trzeba ostrzyć tak aby być zawsze "prostopadle do stycznej ostrza". A więc pod brzuchem klingi musisz być z czybkiem ostrza lekko do góry. A sam czubek ostrzysz czubkiem w dół. Aha, czym bardziej dociśniesz tym więcej ostrzałka zbierze stali. Jeśli nóż ma golić to polecam na koniec ostrzenia ze 20 baaardzo delkatnych pociągnięć.
Napisano Ponad rok temu
Z szampańskim pozdrowieniem!
-wój-
Napisano Ponad rok temu
wtedy, jeśli wywinięcie jest na całej długości ostrza[jeśli nie to popracować nad fragmentami bez wywinięcia], można przejść do ostrzenia strony B , potem znowu strona A na drobniejszym kamieniu [albo delikatniej] i tak aż do ... [niektórzy wiedzą kiedy przestać ostrzyć]
na końcu oczywiście nie powinno być wywinięcia w żadną stronę
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
CAMO_pytanie do ekspertów-i nie tylko....
- Ponad rok temu
-
Cold Steel Mini Bushman
- Ponad rok temu
-
A co powiecie na to?
- Ponad rok temu
-
Tanie a dobre noże.
- Ponad rok temu
-
Jak przechowujecie kolekcje
- Ponad rok temu
-
3 ulubione noże
- Ponad rok temu
-
Cheap Sebenza
- Ponad rok temu
-
Swietlna klinga
- Ponad rok temu
-
Dlaczego mówi się, że Emersony są "twarde"
- Ponad rok temu
-
pazurki, ciąg dalszy
- Ponad rok temu