Iaido a iai-jutsu ??
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
W iaido to jest tak że ci co ćwiczą dla samej sztuki robią techniki powoli i z baletową grcją a ci których bardziej pociąga realna walka straj sie wykonywaś techniki agresywnie i szybko. Takie jest moje zdanie w tej kwestii
iaido baletową gracją nie jest, co nie znaczy że nie jest ładne :-) ma w sobie to coś
Napisano Ponad rok temu
w roznych sytuacjach mialo tez aspekt wewnetrzny.Cwiczac samemu pracowales nad dokladnoscia ruchu,linia centralna itp..czyli nad wlasnymi cialem..no i chodzilo tez o to zeby przestac myslec tylko o walce.Oczyszczac umysl z niepotrzebnych mysli.Prosty przyklad..kiedy idziesz ulica myslisz sobie o roznych rzeczach,nie spodziewasz sie ze ktos Cie nagle zaatakuje z tylu.A wiec umysl nie mysli o walce ma byc czujny.Tego uczy jaijutsu.A co do cwiczenia w parach to Minoru Mochizuki
stworzyl taka odmiane ioseikan,gdzie cwiczy sie w parach..to takie warjacje na temat,bo tak naprawde to cwiczenia iaijutsu w polaczeniu
z kenjutsu sa kompletne.
Napisano Ponad rok temu
A czy napisałem że jest. Jak byś czytał uważnie to byś zobaczył "z baletową gracją"W iaido to jest tak że ci co ćwiczą dla samej sztuki robią techniki powoli i z baletową grcją a ci których bardziej pociąga realna walka straj sie wykonywaś techniki agresywnie i szybko. Takie jest moje zdanie w tej kwestii
iaido baletową gracją nie jest, co nie znaczy że nie jest ładne :-) ma w sobie to coś
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
czy tej strony juz nie ma???
- Ponad rok temu
-
aikido, tai-chi czy kenjutsu?
- Ponad rok temu
-
Urzadzenia startowe
- Ponad rok temu