Skocz do zawartości

Zdjęcie

aikido, tai-chi czy kenjutsu?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

budo_beleza
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 97 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

aikido, tai-chi czy kenjutsu?
jestem calkowicie zielona jesli chodzi o wlake z mieczem, prosze mi wiec powiedziec, ktora ze sztuk walki uczy tylko walki z mieczem?? bo nie wiem czy dobzre mi sie wydaje ale np aikido i tai-chi mozna uprawiac tez bez broni, ale bardzo mozliwe ze mi sie zla wydaje, w sumie najabrdziej pasowaloby mi kenjutsu, ale tez do konca nie wiem jak to jest..
  • 0

budo_szczepan
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 8153 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: aikido, tai-chi czy kenjutsu?
Tak wlasciwie to tylko miecza uczy iaido. Samo kenjutsu jest niezwykle zadko uczone, w zasadzie kenjutsu stanowi czesc technik w szkolach Koryu.
Zawsze dobrze na poczatk jest uzyc [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] i poszukac slow kenjutsu, iaido, sword,koryu...itd.
  • 0

budo_beleza
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 97 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

no akurat mam w kraku treningi kenjutsu i to by mi w sumie odpowiadalo
  • 0

budo_graframolo
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1094 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Tylko walki nie uczy zadna sztuka walki. Niestey chodzac na dobre trenngi nuczysz sie o wiele wiecje ale to jusz zupelnie inny temat.
  • 0

budo_azver
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 96 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

jesli kraków to proponoje odwiedzic - [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] - katori shinto ryu jest na treningach nauczane osobno. nie uczysz sie technik recznych.
  • 0

budo_aniol
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 956 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:JJ

Napisano Ponad rok temu

jeśli Kraków to odradzam miszcza Błaszkiewicza od kenjitsu, a nad soke Takeuchi radzę się mocno zastanowić
potwierdzam dobry poziom katori
  • 0

budo_marcin954
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2861 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:MMA

Napisano Ponad rok temu

Tak wlasciwie to tylko miecza uczy iaido. Samo kenjutsu jest niezwykle zadko uczone, w zasadzie kenjutsu stanowi czesc technik w szkolach Koryu.
Zawsze dobrze na poczatk jest uzyc [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] i poszukac slow kenjutsu, iaido, sword,koryu...itd.

tak tu Szczepan ma racje ,miecza uczy tylko iaido, bo nie zajmuje się niczym innym tylko mieczem. poszukaj sobie sekcji iaido w Krakostanie, jest prowadzi ją A. Hessel, trenują też tam Kendo, także szukaj na stronach kendo jakiegoś linku do nich czy jak będziesz miała fart to i może ich stronę znajdziesz. A. Hessel jest dobry w tym co robi, był kilka razy mistrzem Polski w kendo, bodajże 7 razy, iaido któe ćwiczą to Mussoshinden Eishin Ryu, tam ćwiczy też Kyuzo z Vortalu, także możesz jego zapytać, to groźny zawodnik i mój koleżka także grzecznie do niego :-) :D

ja również potwierdzam pogląd aniola, pana Błaszkiewicza możesz sobie odpuścic, soke Takeuchi nie widziałem to nie wiem za bardzo co o nim sądzic, ale głosy na jego temat są nieprzychylne, co nie znaczy że ja się do tych opinii przychylam, zobaczę gościa to sobie wyrobię pogląd, na razie wiem, że robi kaszany na pokazach, a to już argument przeciw.

no,ale się rozgadałem
  • 0

budo_kyuzo
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 110 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Tak to ja, Kyuzo i jestem zdecydowanie groźnym przeciwnikiem. Jak masz jakieś pytania to pytaj. Hough.
  • 0

budo_marcin954
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2861 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:MMA

Napisano Ponad rok temu

jak tam Twoi synowie, rosną już na małych samurajów co ? :-) :D
  • 0

budo_nembutsu
  • Użytkownik
  • Pip
  • 37 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Beleza. Jesli o mnie chodzi to radzilbym ci zapisac sie na kenjutsu, a nie na aikido czy iaido. Najlepiej od razu zabrac sie do rzeczy. Ale oczywiscie wazne jest czy jest odpowiedni sensei, ktory moglby cie uczyc w Kraku.
  • 0

budo_braingame
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 183 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

A jak tam poczciwe zenowskie Shim Gum Do z Brzeska? ktoś był tam ostatnio?
  • 0

budo_andeus
  • Użytkownik
  • Pip
  • 25 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Tylko Iaido no chyba ze polaczone z kendo ale jak mieczyk to iaido... I najlepiej poolokac takie co ma pozadnych mistrzow. Takich co nie ucza jakichs mieszanek bo to zawsze jest polaczone z innasna sztuka walki.
  • 0

budo_gambit
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2089 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jeśli dobrze zrozumiałem nauka kenjustsu - czyli szermierki mieczem jest po prostu prowadzona w ramach nauki posługiwania się innymi broniami????
  • 0

budo_szczepan
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 8153 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jeśli dobrze zrozumiałem nauka kenjustsu - czyli szermierki mieczem jest po prostu prowadzona w ramach nauki posługiwania się innymi broniami????

No niezupelnie...
Koryu to byly szkoly odpowiedniki dzisiejszych MMA. Tylko ze stanowily System. W sklad takiego systemu wchodzily rozne bronie + jujutsu, + nauka budowy fortyfikacji, + nauka "magii", + nauka "madrosci zyciowej"....itd...Np rozne bronie sluzyly do nauki roznego dystansu: wlocznia/naginata -- najwikszego, bo/jo -- troche mniejszego, miecz/boken -- jeszcze mniejszego, tanto/wakizashi -- jeszcze mniejszego, jujutsu -- walki w zwarciu, sznura do unieruchomien wzietych do niewoli.....itd. Jednoczesnie, uczac sie tych broni, uczylo sie micro--strategii i macro--strategii/taktyki walki ze sie tak wyraze. Jednoczesnie uczylo sie etykiety(np jak sie poslugiwac kazda z tych broni bezpiecznie dla siebie i nnych) .....i wiele innych rzeczy. To bylo bardzo skomplikowane, jeszcze biorac pod uwage, ze nie kazda bron mozna bylo stosowac do kazdej klasy spolecznej..

Tak ze nauka samego kenjutsu, bez rozumienia do czego to sluzylo w danym systemie jest jakby ......hmhmhmh........niekompletna...
no, ale lepsze to niz siedziec przed tv z piwem w reku i chipsami..
  • 0

budo_gambit
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2089 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Dziękuje teraz wszystko jasne.
  • 0

budo_zwierzak
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 318 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

W Kraku jest też główny wydział ARMA-PL oraz grupka od szabli, rapiera i szpady :wink:

(oczywiście szermierka historyczna)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024