Skocz do zawartości

Zdjęcie

pazurki, ciąg dalszy

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
62 odpowiedzi w tym temacie

budo_dark
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2517 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: pazurki, ciąg dalszy

Ale przy niewielkim zaskoczeniu przeciwnika można go ladnie pokancerować.

that's it. gdy jest ciemno nikt nie sczai co trzymasz w lapie -poza tym takich nozy nie wyciaga sie gdy idzie na ciebie 3 uzbrojonych w palki panow....wyciaga sie na nieuzbrojonych i to w bliskim kontakcie i od razu przechodzi do ataku. 95% ludzi nie skapnie sie co sie dzieje....a czy nie ma przed nim obrony? zawsze jest jakas szansa.
  • 0

budo_-war-
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 535 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Odpowiednio dynamiczne "szarpnięcie" rozpruje i kurtke i skóre.

jasne, pod warunkiem ze przeciwnik kurczowo trzyma. jezeli natomiast choc troche rusza sie razem z Toba, to nie dosc, ze nie zerwiesz uchwytu, to po drodze dostaniesz pare razy z drugiej reki i obu nog.

wyciaga sie na nieuzbrojonych i to w bliskim kontakcie i od razu przechodzi do ataku

dark lord, jesli na nieuzbrojonego przeciwnika wyciagasz noz i ruszasz do ataku (jak mniemam przed jego atakiem), to nie mamy o czym rozmawiac.
Wojtek
  • 0

budo_dark
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2517 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

dark lord, jesli na nieuzbrojonego przeciwnika wyciagasz noz i ruszasz do ataku (jak mniemam przed jego atakiem), to nie mamy o czym rozmawiac.

skoro tak sadzisz...ja mowie o ataku w samoobronie. Moze ty jestes takim fighterem ktory da sobie rade w walce wrecz z kazdym 120kg karkiem ale widzisz - nie kazdy jest krolem ulicy...jakby mnie mieli spuscic wp.. to bym sie bronil za pomoca kazdego narzedzia. chocby cegla.
  • 0

budo_dark
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2517 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

poza tym o czym my tu mowimy????? kto kupuje takie urzadzonko jak la griffe do obierania ziemniakow czy pomidorkow? pomijam oczywiscie cele kolekcjonerskie...zastosowanie jest jedno.
  • 0

budo_brisban
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1132 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

To ja juz wole yaware albo normalny noz i podtrzymuje swoje zdanie pazurki to ozdoba.
  • 0

budo_hakata
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 350 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:BJJ/MMA

Napisano Ponad rok temu

Oczywiście. Pazurek to ozdoba.

Wie o tym każdy miś grizzli i tygrys, nie wspominając o misiach polarnych :)
To tylko ozdoba ;)
  • 0

budo_gacman_c
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 661 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Capoeira

Napisano Ponad rok temu

No dokladnie jedyne co mozna zrobic z pazurkami to je pomalowac :lol:
  • 0

budo_brisban
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1132 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Tia tylko ile jest misi a ile mysliwych i kto na kogo poluje :)
  • 0

budo_mindrazor
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 240 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Tia tylko ilu z tych mysliwych poluje na misia z nozem... Pewnie nie podchodza bo boja sie ze zabiliby misia pierdnieciem i stracili cala zabawe.
  • 0

budo_brisban
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1132 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Wiesz i mozemy sie tak bawic do usranej smierci teraz bo tego typu porownania sa o dupe potluc. A dlaczego? A bo warunki psychofizyczne i czlowieka i miska sa rozne to jak porownywac maluszka z busem. Na marginesie misiek ma po 5 pazurkow w jednej lapie + sile + zasieg + mase + grube futerko jak sobie to wszystko zalatwisz mozemy gadac o porownaniu skutecznosci pazurkow misia do neckow :) .
  • 0

budo_kane
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 752 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ach...misie to maja dobrze......Miec po 5 "bear claw'ow" w kazdej rece...hehe
  • 0

budo__zar_
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 290 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ekhm...

No to wez pazurka, koszule z dlugim rekawem lub kurtke.

BearClaw PRZECHODZI przez kurtkę i koszulę bez większego problemu... Czy tniesz, czy zadajesz pchnięcie - przechodzi (oczywiście jak jest naostrzony)!
A tak w ogóle to pazurki wszelkiej maści są do samoobrony!!! SAMOOBRONY nie atakowania i napadania... Co to oznacza? To, że tym nożykiem masz pozbawić przeciwnika chęci do ataku! Nie ucinasz mu głowy, nóg i rąk, nie przebijasz go na wylot, nie zabijasz jednym ciosem!
Pazurki mają za zadanie pomóc się obronić - ich konstrukcja pozwala używać ich nawet dla niedoświadczonych z nożami osób. Co nie znaczy że są bezużyteczne dla ludzi którzy z nożami mają trochę doświadczenia :twisted:

BTW pazurkiem można bardzo dobrze pozbawić życia - wejście na szyję i trafienie w tętnicę kończy się wiadomo jak (w ciągu 2 minut) , tak samo trafienię pod pachę lub w pachwinę... Tyle a'propos "biżuterii" - nie ma to jak śmiercionośny wisiorek!
  • 0

budo_hakata
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 350 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

ZAR trafiles w sedno
  • 0

budo_tatoine
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 365 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Noszę Scorpionika od MOD po Bożemu, na szyi... Śliczne maleństwo

No nareszcie jakiś odzew. A ja już myślałem, że wcisnąłeś go gdzieś do szuflady :)

Na gwizadkę moja małżonka otrzymała zaś coś takiego ( właściwie to też pazurek):
Dołączona grafika
Swoją drogą ciekawa historia - powiedziała mi, że ten nóż najbardziej się jej podoba. Nie powiedziałem jej wtedy, że jego konstruktorem jest kobieta. Jakieś przyciąganie?
Cóż, nie wiem czy był to najlepszy pomysł na prezent. Na wszelki wypadek zacząłem po sobie sprzątać w mieszkaniu :) :) :)
  • 0

budo_swingline
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 165 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Moje zonie tez sie ten MOD podobal, w koncu wybrala jednak Kershaw Leek Rainbow (moze ze wzgledu na kolor).
Ja tam nie przepadam za pazurkami chyba ze za konkretnymi. Np. tymi:
Dołączona grafika

Albo taki (troche drogi i trudno dostepny):
Dołączona grafika

Oczywiscie lepiej miec LaGriffe niz nic w reku w sytuacji podbramkowej. Ale tez uwazam ze w warunkach zimowych (gruba kurtka, ubranie itp) to mozna takim malym pazurkiem tylko drapac po rekach lub twarzy(czasami to pewnie wystarcza?)
Pozdro,
Swingline
  • 0

budo_dark
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2517 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

swingline: bo zima to sie MT hawka badz spyderco ciliviliana nosi ;)

Dołączona grafika

no albo ewentualnie cos prosto od weilanda :)

Dołączona grafika
  • 0

budo_-war-
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 535 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

BearClaw PRZECHODZI przez kurtkę i koszulę bez większego problemu... Czy tniesz, czy zadajesz pchnięcie - przechodzi (oczywiście jak jest naostrzony)!
A tak w ogóle to pazurki wszelkiej maści są do samoobrony!!! SAMOOBRONY nie atakowania i napadania... Co to oznacza? To, że tym nożykiem masz pozbawić przeciwnika chęci do ataku! Nie ucinasz mu głowy, nóg i rąk, nie przebijasz go na wylot, nie zabijasz jednym ciosem!
Pazurki mają za zadanie pomóc się obronić - ich konstrukcja pozwala używać ich nawet dla niedoświadczonych z nożami osób. Co nie znaczy że są bezużyteczne dla ludzi którzy z nożami mają trochę doświadczenia

Po pierwsze primo, chodzilo mi o sytuacje, kiedy TY masz dlugi rekaw, za ktory mozna Cie zlapac, co niemal uniemozliwi poslugiwanie sie pazurem.
Po drugie primo, pazury slicznie tna material, sprobujcie zrobic to samo na materiale ktory sie porusza. Juz wtedy nie jest tak jednoznacznie.
Cala ta dyskusja zmierza w kierunku "dziewicy, co chcialaby a boi sie".
Do skutecznego zastopowania przeciwnika pazurek nadaje sie srednio, do niezrobienia mu krzywdy rowniez.
Jesli naszym celem jest obronic sie za wszelka cene, to duzy folder bedzie bardziej skuteczny niz pazur, a prawie rownie niewidoczny. Jesli zas nie chcemy przeciwnikowi robic krzywdy, to ZADEN noz nie bedzie dobrym wyborem.
Wojtek
  • 0

budo_kane
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 752 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Zar raz mowisz , ze "nie zabijasz jednym ciosem..." z uzyciem pazura a potem , ze "pazurkiem mo¿na bardzo dobrze pozbawiæ ¿ycia ....." Zdecyduj sie bo ja uwazam , ze nie wazne jakiego noza urzywasz......KAZDYM mozesz zabic .
  • 0

budo_mkimura
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3116 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jesli zas nie chcemy przeciwnikowi robic krzywdy, to ZADEN noz nie bedzie dobrym wyborem. Wojtek

Ano właśnie. :wink:
  • 0

budo__zar_
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 290 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

-WAR- - ubranie na przeciwniku da się przeciąć - nie mówię tu o cięciu sztuki materiału trzymanego w ręku. Kształt pazura ułatwia zaczepienie (np o kurtkę) i cięcie dalej - właśnie dlatego pazurki mają "pazurzasty" kształt - prostym ostrzem nie wygląda to już tak różowo.

Co do zastopowania przeciwnika - 2,3 cięcia (np. na przedramię, udo) i co widzimy - ból, krew... To stopuje każdego - chyba, że mocno pijany, albo naćpany...

KANE - mówiłem o tym, że pazurek służy do obrony. OBRONY! A zastopowanie przeciwnika zakłada zrobienie mu krzywdy w jakiś sposób - najczęściej zadanie mu bólu (ale bez poważniejszych obrażeń!) takiego, zęby mu odeszła ochota na bijatyki.
A pazurek przy odpowiednim wykorzystaniu może zabić. I nie jest to taka wisząca na szyi biżuteria!

Podsumowując:
1. W kwestii noży teoria mija się z praktyką - "zielony" w temacie człowiek z pazurkiem może wykończyć "pro" z maczetą. (bo będzie miał lepszy dzień, będzie bardziej wypoczęty, albo po prostu uderzy pierwszy...)
2. Każdy nóż może zabić - tu się zgadzam!
3. Polegajcie bardziej na sobie niż na broni - nóż to tylko narzędzie! Co z tego że mam przy sobie OTF Microtecha - lekki, szybko się otwiera, doskonały itp. , jak zabije mnie facet śrubokrętem wbijając mi go w nerki...
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024