Skocz do zawartości

Zdjęcie

w hakamie czy nie?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

budo_piotr***
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 174 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

w hakamie czy nie?
W większości szkół tradycyjnych ju jutsu, ale też wielu innych, posiadacze czarnego pasa mają przywilej noszenia hakamy. W części szkół instruktorzy, często z brązowymi jeszcze pasami również mogą nosić hakamy (jako że są instruktorami wg polskiego prawa). Są też szkoły na świecie w których w hakamach mogą ćwiczyć praktycznie wszyscy zainteresowani i nikogo nie dziwi 10 letni krasnal z bialym pasem w hakamie. Co o tym sądzicie? Szczególnie interesują mnie odczucia instruktorów, co Wy na to?
  • 0

budo_martius
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4483 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:JJ

Napisano Ponad rok temu

Re: w hakamie czy nie?
hmmm ... jak kto woli ;)
moim zdaniem hakama powinna byc zakladana tylko na szczegolne okazje a to ze wzgledow szkoleniowych poniewaz uczen nie widzi odpowiedniej pracy nog. Oczywiscie niektorzy moga mowic ze cwiczyc nalezy od poczatku w hakamie poniewaz w hakamie inaczej sie wykonuje techniki niz bez (trzeba uwazac zeby sie nie zaplatala itp ;) ) ale ja w takie tlumaczenia nie wierze bo kto teraz na codzien chodzi w hakamie ??
Oczywiscie na pokazy i uroczystosci wtedy tak dla poszanowania tradycji. A nie maja miec aspektow szkoleniowwych.
Takie jest moje zdanie ale jak ktos lubi to moze sobie nawet w niej spac ;)
  • 0

budo_marcin954
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2861 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:MMA

Napisano Ponad rok temu

uważam podobnie, na codzień to raczej nie, ale na specjalne okazje to już tak, hakama uczy poruszania się, żeby nie chodzić jak kaczka, dlatego powinno się jej używać, co do kwestii kto powinien nosić hakamę, a kto nie to trudno się wypowiadać, ale zauważyłem że wiele osób po nałożeniu hakamy dostaje kota na punkcie własnej osoby, tam gdzie noszą hakamę wszyscy (Iaido, kendo) tego problemu nie ma, nie będę tu wnikał w szacunek dla hakamy czy symbolike bo nie o tym mowa.
  • 0

budo_mefistofeles
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 62 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Uważam, że rozwiązanie zastosowane u nas jest optymalne. Za pozwoleniem mistrza, uczeń od 3 kyu może dostać nagrodę w postaci możliwości noszenia hakamy, ale wcale tak być nie musi... Hakama to osobisty instruktor, na opanowanie ruchu w hakamie potrzeba dużo uwagi, szczególnie jak jest długa, a taka powinna być. Aczkolwiek przy nieustannym uzytkowaniu hakamy nasze ruchy nogami stają się... niedokładne, gdyż nie widzimy nóg , a jedynie ich zarys pod hakamą.
  • 0

budo_marcin954
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2861 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

ano powinna być długa, ma zasłaniac kostki, najlepiej żeby sięgała na dwa, trzy centymetry od ziemi, widok kostek jest nieprzyzwoity jak sie biega w hakamie, dlatego też zawsze trochę chciało mi sie śmiać z różnych elegantów ze szkitami na wierzchu.

co do tego że mozna przez chodzenie w hakama zaniedbać ruchy to nieprawda, jest wręcz przeciwnie, kieca uwypukla wszelkie błędy, widać wtedy kto jak się porusza
  • 0

budo_mefistofeles
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 62 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Masz rację, ale niezupełnie :wink: Nie wiem jaki styl ćwiczysz, bo piszą tu różni ludzie; z emblematu wynika, że styl powiązany z walką mieczem :wink: I wtedy nie ma problemu, ja też iaido ćwiczę w hakamie. Ale kiedy przychodzi do Ju-jitsu, rzecz ma się troszeczkę inaczej...
  • 0

budo_marcin954
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2861 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

u kogo cwiczysz jiu-jitsu jeśli wolno wiedzieć, u Radka Januszkiewicza, u ludzi z hakko ryu, Piotrka Kublika czy u kogos innego?
  • 0

budo_mefistofeles
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 62 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Obecnie podlegam pod Grzegorza Krauze, wcześniej przez 11 lat trenowałem u Uli Zalewskiej-Dudek i Leszka Puchały.
  • 0

budo_marcin954
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2861 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

skoro ćwiczysz tradycyjne jiu-jitsu to jak mozesz to napisz do mnie na priva to sobie pogadamy, jeszcze lepiej na maila, jest w profilu

słuchaj teraz to nie mam kasy, ale jak znajde jakąs pracę, bo mi się przydarzyło bezrobocie to bym chętnie podjechał do Was na jakiś staż.
  • 0

budo_kastor
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 121 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

... ale jak ktos lubi to moze sobie nawet w niej spac ;)

Hm, ale czy w takim przypadku nie widać wtedy pracy .... ?;)
  • 0

budo_martius
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4483 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

... ale jak ktos lubi to moze sobie nawet w niej spac ;)

Hm, ale czy w takim przypadku nie widać wtedy pracy .... ?;)

pracy wlozonej w trening aby wszystko precyzyjnie robic w hakamie ?? (nie wiem czy to miales na mysli ? )

Tak praca jest wlozona ale moim zdaniem w wycwiczenie rzeczy ktora nie jest podstawa poniewaz nikt w hakamie teraz nie chodzi a samuraj tez mial znacznie wygodniejszy stroj kiedys niz hakama.
Lepiej czas poswiecony na cwiczenie w hakamie poswiecic na rozwoj innych elementow.
A poprawne przemieszczanie mozna przecwiczyc w zwyklych spodnaich i przynajmniej nic bledow nie bedzie tuszowac.
No ale jesli mysli sie tylko o podtrzymaniu tradycji to jak najbardziej mozna cwiczyc a nawet trzeba w hakamie.
  • 0

budo_remi pulwer
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 288 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Martius ma kompletna racje - praca nog w Hakama jest niewidoczna i wiele razy instruktorzy musza zadzierac swoje spodnie po to aby moc pokazac prawidlowa prace nog przy danej technice - podejrzewam ze stad wywodzi sie podzial na tych ktorzy "moga" nosic hakama - w czasach historycznych byla to typowa czesc odzierzy - nic nadzwyczajnego...
W takagi Yoshin Ryu jest caly set kata w ktorych musisz miec hakama na sobie - bo uzywach ich do krepowania przeciwnika (jego przewaznie ale czasami i swoich;))
  • 0

budo_martius
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4483 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

W takagi Yoshin Ryu jest caly set kata w ktorych musisz miec hakama na sobie - bo uzywach ich do krepowania przeciwnika (jego przewaznie ale czasami i swoich;))

No wlasnie ciekawe skad sie to wzielo - bo przewaznie przecietny wojownik ubior mal bardziej przy ciele a nie hakama jaka teraz znamy.
Jedynie na dworach wsrod notabli byly luzne szerokie stroje - moze te techniki bardziej byl wlanie do stosowania tam ?
  • 0

budo_remi pulwer
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 288 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Takagi Yoshin Ryu byli "ochraniarzami" shoguna - ich "klientela" nosila hakama :wink:
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024