w hakamie czy nie?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
moim zdaniem hakama powinna byc zakladana tylko na szczegolne okazje a to ze wzgledow szkoleniowych poniewaz uczen nie widzi odpowiedniej pracy nog. Oczywiscie niektorzy moga mowic ze cwiczyc nalezy od poczatku w hakamie poniewaz w hakamie inaczej sie wykonuje techniki niz bez (trzeba uwazac zeby sie nie zaplatala itp ) ale ja w takie tlumaczenia nie wierze bo kto teraz na codzien chodzi w hakamie ??
Oczywiscie na pokazy i uroczystosci wtedy tak dla poszanowania tradycji. A nie maja miec aspektow szkoleniowwych.
Takie jest moje zdanie ale jak ktos lubi to moze sobie nawet w niej spac
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
co do tego że mozna przez chodzenie w hakama zaniedbać ruchy to nieprawda, jest wręcz przeciwnie, kieca uwypukla wszelkie błędy, widać wtedy kto jak się porusza
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
słuchaj teraz to nie mam kasy, ale jak znajde jakąs pracę, bo mi się przydarzyło bezrobocie to bym chętnie podjechał do Was na jakiś staż.
Napisano Ponad rok temu
... ale jak ktos lubi to moze sobie nawet w niej spac
Hm, ale czy w takim przypadku nie widać wtedy pracy .... ?
Napisano Ponad rok temu
... ale jak ktos lubi to moze sobie nawet w niej spac
Hm, ale czy w takim przypadku nie widać wtedy pracy .... ?
pracy wlozonej w trening aby wszystko precyzyjnie robic w hakamie ?? (nie wiem czy to miales na mysli ? )
Tak praca jest wlozona ale moim zdaniem w wycwiczenie rzeczy ktora nie jest podstawa poniewaz nikt w hakamie teraz nie chodzi a samuraj tez mial znacznie wygodniejszy stroj kiedys niz hakama.
Lepiej czas poswiecony na cwiczenie w hakamie poswiecic na rozwoj innych elementow.
A poprawne przemieszczanie mozna przecwiczyc w zwyklych spodnaich i przynajmniej nic bledow nie bedzie tuszowac.
No ale jesli mysli sie tylko o podtrzymaniu tradycji to jak najbardziej mozna cwiczyc a nawet trzeba w hakamie.
Napisano Ponad rok temu
W takagi Yoshin Ryu jest caly set kata w ktorych musisz miec hakama na sobie - bo uzywach ich do krepowania przeciwnika (jego przewaznie ale czasami i swoich;))
Napisano Ponad rok temu
W takagi Yoshin Ryu jest caly set kata w ktorych musisz miec hakama na sobie - bo uzywach ich do krepowania przeciwnika (jego przewaznie ale czasami i swoich;))
No wlasnie ciekawe skad sie to wzielo - bo przewaznie przecietny wojownik ubior mal bardziej przy ciele a nie hakama jaka teraz znamy.
Jedynie na dworach wsrod notabli byly luzne szerokie stroje - moze te techniki bardziej byl wlanie do stosowania tam ?
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Treningi dla 4-latkow.
- Ponad rok temu
-
JJ Katowice
- Ponad rok temu
-
Gdzie można trenować Jiu Jitsu w 3mieście?
- Ponad rok temu
-
budowa fortyfikacji/Katori Shinto Ryu
- Ponad rok temu
-
Co sie dzieje z Chi Ryu ?
- Ponad rok temu
-
Czy mogl by ktos napsac ocs na temat stazu z PG. Krauze?
- Ponad rok temu
-
Turniej w Ne-waza Ju-jutsu 29.11 - COZJJ - opis
- Ponad rok temu
-
7.12 Sosnowiec
- Ponad rok temu
-
Chin Na - pierwowzór jujitsu czy nie?
- Ponad rok temu
-
Japonskie Sztuki Walki - przewodnik po koryu jujutsu