Nowy wita :)
Napisano Ponad rok temu
Jeśli chodzi o bjj jestem zielony, udało mi się być na 2 treningach (lublin) ale dopadło mnie zapalenie płuc i dla tego spróbuję zadać moje pytanie na forum:
Chodzi mi o vale tudo (nie wiem czy to właściwe forum) czy techniki uderzeń rękami w valetudo są takie same jak w boksie ? Jeśli nie to jakie są różnice ?
Sam trenowałem wcześniej trochę innych rzeczy i zastanawiam się czy nie możnaby wnieść ich do valetudo...
Napisano Ponad rok temu
Jak jesteś w stanie zastosować skutecznie technike tai chi w VT to prosze bardzo, chociaz proponowalbym sie wczesniej ubezpieczyc :twisted:
pzdr
Brat Pit
Napisano Ponad rok temu
Jak jesteś w stanie zastosować skutecznie technike tai chi w VT to prosze bardzo, chociaz proponowalbym sie wczesniej ubezpieczyc :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Vale Tudo to nie jest styl tylko formuła walki, można powiedzieć że są szkoły Vale Tudo ale uczą technik jakichś styli: boksu, bjj, luta livre, zapasów, muay thai.
pzdr
Brat Pit
Wiesz, tu nie ma co żartować, widziałem kiedyś gościa, który ćwiczył tai chi i na prawdę ciężko było go przejść... no fakt, koleś ważył ok 130kg i może miało to związek z tym że był nie do pobicia.
Ale ok, sam ćwiczyłem kiedyś kick boxing a później ving tsun i wydaje mi się że jest sporo technik których nie ma w boksie, a są bardzo skuteczne, np. techniki uderzeń dwoma rękami równocześnie... albo techniki wiązania rąk... i bardzo ładnie komponują się z bjj, bo są bardzo kontaktowe i łatwo można przejść z nich do parteru.
Na razie to tylko teoria, po prostu chyba trzeba spróbować jak to będzie działało w praktyce
Napisano Ponad rok temu
Ale czegos tu nie rozumiem. Co ma kickboxing i ving tsun do tai chi?Wiesz, tu nie ma co żartować, widziałem kiedyś gościa, który ćwiczył tai chi i na prawdę ciężko było go przejść... no fakt, koleś ważył ok 130kg i może miało to związek z tym że był nie do pobicia.
Ale ok, sam ćwiczyłem kiedyś kick boxing a później ving tsun i wydaje mi się że jest sporo technik których nie ma w boksie, a są bardzo skuteczne, np. techniki uderzeń dwoma rękami równocześnie... albo techniki wiązania rąk... i bardzo ładnie komponują się z bjj, bo są bardzo kontaktowe i łatwo można przejść z nich do parteru.
Na razie to tylko teoria, po prostu chyba trzeba spróbować jak to będzie działało w praktyce
Poza tym Bat Pit napisal ze sa techniki nie tylko z box'u.
Moze poprostu jestem nie kumaty :wink:
P.S-Moim zdaniem techniki uderzen dwoma rekami naraz raczej sie do vale tudo nie nadaja...
Napisano Ponad rok temu
To była taka mała dywagacjaAle czegos tu nie rozumiem. Co ma kickboxing i ving tsun do tai chi?
Poza tym Bat Pit napisal ze sa techniki nie tylko z box'u.
Moze poprostu jestem nie kumaty :wink:
P.S-Moim zdaniem techniki uderzen dwoma rekami naraz raczej sie do vale tudo nie nadaja...
Ok, nie nadają się, tylko dlaczego ?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nie w stójce (zupełnie się odsłaniasz),ale w parterze możesz próbować.
Z tym odsłanianiem to nie jest tak do końca, jeśli chcesz uderzasz równocześnie 2 pięściami musisz mieć pewność że znajdą się one na linii centralnej przeciwnika, pomędzy jego rękami.
Coś takiego stosuje się podczas gdy ktoś chce ciebie uderzyć sierpowym - jedną ręką blokujesz jego sierpowy, drugą uderzasz np. na twarz, później przechodzisz z blokowania ręki uderzającej sierpowej do uderzenia np w szyję...
ok... brzmi dobrze, ale chyba to nie jest dobry temat na forum bjj...
Napisano Ponad rok temu
Uderzenia dwoma rekami naraz w vale tudo? a co to za shiz? coś ala dzwony sakuraby?
Hehe... z tego co pamiętam sakuraba uderzał tak żeby rozbić gardę, natomiast w ving tsun robi się to raczej w momencie kiedy już ktoś(przeciwnik) uderza. Mi to wychodzi przy sierpowych.
Może pokażę się jutro na valetudo i zademonstruję (chociaż nic pewnego, jeszcze trochę rzęzi mi w płucach)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
To shiz sakuraby zwany dzwonem, nic więcej...ale przyjdź zademonstruj.Hehe... z tego co pamiętam sakuraba uderzał tak żeby rozbić gardę, natomiast w ving tsun robi się to raczej w momencie kiedy już ktoś(przeciwnik) uderza. Mi to wychodzi przy sierpowych.
Może pokażę się jutro na valetudo i zademonstruję (chociaż nic pewnego, jeszcze trochę rzęzi mi w płucach)
Napisano Ponad rok temu
Chciałbym się przywitać z użytkownikami forum, widzę że sporo można się tutaj dowedzieć...
Jeśli chodzi o bjj jestem zielony, udało mi się być na 2 treningach (lublin) ale dopadło mnie zapalenie płuc i dla tego spróbuję zadać moje pytanie na forum:
Chodzi mi o vale tudo (nie wiem czy to właściwe forum) czy techniki uderzeń rękami w valetudo są takie same jak w boksie ? Jeśli nie to jakie są różnice ?
Sam trenowałem wcześniej trochę innych rzeczy i zastanawiam się czy nie możnaby wnieść ich do valetudo...
W regule vale tudo sprawdzają sie tylko najskuteczniejsze techniki.
Który to Ty?
Ja niestety nie będe jutro na treningu bo też jestem chory. Poćwiczysz troche i posparujesz i zobaczysz co Ci sie przyda w vale tudo.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
O MATKO uderzasz dwoma rekami jako kontra przejdzsie kiedys na boks, kicka, thaia itp. U mnie jakbys cos takiego probowal robic to knockdown jak nic
nie kontra a blok... ale jak sądzisz że z tego może być knockdown to nie będę się kłócił
Napisano Ponad rok temu
W regule vale tudo sprawdzają sie tylko najskuteczniejsze techniki.
Który to Ty?
Ja niestety nie będe jutro na treningu bo też jestem chory. Poćwiczysz troche i posparujesz i zobaczysz co Ci sie przyda w vale tudo.
Hm, nie wiem jak określić siebie, bo byłem tylko 2 czy 3 razy na treningu.
Ale jestem chyba jednym z wyższych gości na sali, więc po wzroście można mnie poznać.
Ty jak wyglądasz ?
Ok... powrotu do zdrowia życzę
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Kurs instruktorski
- Ponad rok temu
-
Judogi KWON - pytanie
- Ponad rok temu
-