Pomozcie, co wybrac: Green beret czy Strider MLT
Napisano Ponad rok temu
Jak w temacie, zastanawiam sie nad kupnem ktoregos z wymienionych w temacie nozy. Zawsze chcialem miec cos naj naj.. Nie udalo sie upolowac ani ravena Simonitcha ani Fusion Busse . Tak wiec w jednym narozniku mamy Green Bereta Reeva, z drugiej prosty i surowy MLT stridera.
Noz ma byc uniwersalny, w teren, za miasto do wszelkiego rodzaju prac, od kuchni na biwaku, ciecia galezi, wszelkiego drewna, rabania, oprawiania zwierza. liczy sie porecznosc, wytrzymalosc, uniwersalnosc...no i ktory polecacie, jaki kazdy z tych nozy ma wady, zalety. Acha zeby uprzedzic posty ze w teren potrzebny jest maly noz do precyzyjnych prac...taki juz posiadam i jest to MT amphibian
Z gory dziekuje za pomoc.[/list]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
KKamiLL
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
no tak, nie należy zapominać jak dewiacyjne formy może przybierać nożoholizm. osobiście macam tylko ręcznie, ale ja nie siedzę w tym aż tak długo... hmm może w przyszłości - kto wieale najlepiej to jakbyś sobie pomacał ręcznie te noże
Martinator: tutaj ludzie mają raczej znikome doświadczenia z takimi nożami, ze świecą szukać kogoś kto oba noże miał/uzywał albo wogóle widział i może porównać (Piter?) . ja bym ci radził spróbować na bladeforums.
Napisano Ponad rok temu
ale najlepiej to jakbyś sobie pomacał ręcznie te noże i zobaczył jak ci w ręku chodzą. bo ja to żadnego z nich w łapach nie miałem...
No właśnie o to chodzi, niestety nie mam możliwości przed kupnem potrzymać żadnego ... dlatego staram sie zebrac jak najwięcej informacji za i przeciw każdego z noży. Przekopałem forum sporo sie dowiedziałem, ale raczej ogólnych informacji.
Na forum na pewno jest pare osób ktore maja Stridera czy Reeva i cos moga podpowiedziec.
Sa tez na pewno tacy, ktorzy moga porownac profil ostrza, rekojesc, wykonanie, powiedziec cos o hartowaniu w tym czy w tym nozu..(ja sie slabo znam :? ) i powiedziec ktory bylby odpowiedniejszy do moich zastosowan.[/list]
Napisano Ponad rok temu
Oczywiście zaczekaj na słowo od Pitera, który może sobie GB macać codziennie , ale jak dla mnie wybór byłby prosty z Twojego punktu widzenia... Co nie przeszkadza mi polować na ładnego Striderka, pewnie stanie na MFS...
Hartowanie Bosa w Striderze to już legenda... Jest to nóż niezniszczalny dla człowieka bez innych narzędzi niszczących. Ale myślę że u Chrisa Reeva jest ono wykonane równie starannie, a stal s30v nie ma sobie pono równych. Inna rzecz, że oczywiście GB będzie mniej wytrzymały niż Strider, ale to wszystko są już wyżyna ponad zdolności psujące człowieka, jak mniemam.
Pozdrawiam
Mithr
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
cz
Napisano Ponad rok temu
a mi kur..... nie chce zapłacić zleceniodawca za wykonaną robotę i nic sobie nie kupię pod chinkę. Jak by to była osoba fizyczna to mógłbym ......
ale firmie i to dużej można naskoczyć
Napisano Ponad rok temu
Jest to nóż niezniszczalny dla człowieka bez innych narzędzi niszczących
Zobaczcie [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] :wink:
Mars
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Sql, a'propos Simonicha... owszem, 'marka' zostanie, ale to już nie będzie nóż, który wyszedł spod jego ręki. Może nie ma to aż takiego znaczenia jeśli chodzi o jakość, bo ostateczną obróbką mid-tech'ów Simonicha zajmą się chłopaki ze strider knives... ale to już nie jest to samo. To już nie ręka Rob'a będzie go ostrzyła, nadawała finish, testowała przed wysyłką... [']
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A popatrz z bliska na te ząbki... to po prostu proste odcinki ostrza, naostrzone na płaskim kamieniu. Rąbią aż miło... a w razie czego to ZAWSZE przetniesz nożem np. linę jak trzeba.No a co z zabkami GB, jesli noz ma ciac galezie, strugac, rabac to robi sie to tym poczatkowym fragmentem ostrza a tam sa zabki...
Napisano Ponad rok temu
do ostrej pracy - strider :wink:
moze male uzasadnienie....
Napisano Ponad rok temu
ciezko bedzie to rozprawiac bo obydwa noze to najlepsi z najlepszych ale tak :ale u stridera idzie na + to gruuuube masywne ostrze , pewny grip (pozatym Cord Warp jak sie zerwie\uszkodzi przy ciezzszym dozynaniu zawsze mozna odnowic kupujac linke), prosty jak budowa cepa - zaostrzony kawal stali i linka - nie uwazam ze CRK Green Beret jest zly ... wrecz przeciwnie - pierwsza klasa nozyk (szczegolnie 5,5) ale wydaje mi sie ze do typowych robot "za miastowych" bardziej nada ci sie ten surowy Stider niz wycackany Green Beret (mam wrazenie ze narazilem sie wielbicielom Green Bereta :wink: )moze male uzasadnienie....
Pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
"PROTOTYPE CQC-7" Emerson Karambit?
- Ponad rok temu
-
Extrema Ratio Folder
- Ponad rok temu
-
Strider/Tad gear T-AR