Kumite w kyokushin
Napisano Ponad rok temu
Jestem poczatkujacym karateka, na kyokushin chodze od poczatku tego sezonu, czyli od pazdziernika. Na dzien dzisiejszy opanowalismy na sekcji material na 9 kyu, czyli podstawe techniki nozne, reczne, 3 bloki, 1 kata i poruszanie sie w pozycji zenkutsu i kumite.
Moje pytanie jest nastepujace: po jakim czasie czekac mnie bedzie realny sparring w przeciwnikiem ? Ktos sie orientuje kiedy mniej wiecej poczatkujacy podchodza do tego ?
Z gory dzieki!
Napisano Ponad rok temu
Moje pytanie jest nastepujace: po jakim czasie czekac mnie bedzie realny sparring w przeciwnikiem ? Ktos sie orientuje kiedy mniej wiecej poczatkujacy podchodza do tego ?
Realny ?!? Wielu by chcialo uniknac realnego. no ale de gustibus ...itd ;-)
Czy naprawde uwazasz, ze po 3-4 miesiacach OPANOWALES te 'proste' techniki ? Jesli tak to jestem pod wielkim wrazeniem i szczerze zazdroszcze.
A jesli chodzi o sparringi na treningach... Na poczatku beda to pewnie cwiczenia zadaniowe (prosty atak, blok/zbicie, kontra). IMHO do improwizowanych sparringow (bo domyslam, ze o nie Ci chodzi) trzeba sportowo dojrzec. Musisz poznac mozliwosci (przede wszystkim swoje) chocby po to zeby komus nie zrobic krzywdy. To niestety zabiera troszke czasu, wiec nie ludz sie, ze nastapi to szybko.
Konkretnego czasu po jakim prawdopodobnie bedziesz tak sparringowal Ci nie podam bo praktycznie wszystko zalezy od sekcji, w ktorej cwiczysz a tak na prawde od trenera.
Napisano Ponad rok temu
Realny ?!? Wielu by chcialo uniknac realnego. no ale de gustibus ...itd
Ojej wiedzialem ze jak nie napisze tego z kilku zdaniach to mnie ktos zaraz napietnuje;)
Pod haslem "normalny" mialem na mysli starcie z przeciwnikiem na zasadach obowiazujacych na turniejach KK.
Czy naprawde uwazasz, ze po 3-4 miesiacach OPANOWALES te 'proste' techniki ? Jesli tak to jestem pod wielkim wrazeniem i szczerze zazdroszcze.
Znow lapanie za slowka, w porzadku, nie OPANOWALEM tych technik, ale zaznajomilem sie z ich poprawnym wykonaniem.
A jesli chodzi o sparringi na treningach... Na poczatku beda to pewnie cwiczenia zadaniowe (prosty atak, blok/zbicie, kontra). IMHO do improwizowanych sparringow (bo domyslam, ze o nie Ci chodzi) trzeba sportowo dojrzec. Musisz poznac mozliwosci (przede wszystkim swoje) chocby po to zeby komus nie zrobic krzywdy. To niestety zabiera troszke czasu, wiec nie ludz sie, ze nastapi to szybko.
juz sie nie ludze...
Konkretnego czasu po jakim prawdopodobnie bedziesz tak sparringowal Ci nie podam bo praktycznie wszystko zalezy od sekcji, w ktorej cwiczysz a tak na prawde od trenera.
Dzieki za odpowiedz, pozdrawiam!
Napisano Ponad rok temu
Jezeli sie przylozysz i bedziesz konsekwentny bez wzgledy na trudy treningu to stanie sie to szybciej niz myslisz............
Oczywiscie nie mozna podac dokladnego czasu jaki trzeba cwiczyc aby moc walczyc na zasadach sportowego kk.
Cwicz mocno i badz twardy, a w koncu nadejdzie ten dzien.............
Napisano Ponad rok temu
Staram sie oj staram sie, a mysl o sportowej rywalizacji dodaje mi zapalu
Napisano Ponad rok temu
podziwiam Twoj zapal do treningow i zycze, zeby nie przeminal z biegiem czasu
Napisano Ponad rok temu
Ja sądzę, że jak znasz pare podstawowych technik to możesz się lać: dwie uwagi, nie wal się na full i bez ochraniczy i chowaj głowę
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Lukew
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam!
Dodam jeszcze ze gosc byl duzy bardzo bo ja mam 193cm a on byl wiekszy. Teraz ma juz 1dan i jest moim znajomym senseiem. W sobote spary!
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam i zycze duzo wytrwalosci w treningu. Na pewno bedzie potrzebna
Napisano Ponad rok temu
kumite jest, jesli sie nie myle, dopiero na 7 kyu
Z tymi wymaganiami to roznie bywa. Sa to tylko takie orientacyjne wymogi. W praktyce wyglada to tak, ze na egzaminie i tak musisz (powinnienes) umiec wiecej - co tylko pozytywnie wplywa na poziom zdajacych. Jezeli chodzi o walki to jest chyba naprawde roznie. Na obozie letnim np. Nawet jak na 9kyu ktos zdawal to walczyl.
Zreszta nie ma co ukrywac, ostatecznym celem w kyokushin jest wlasnie walka.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tam albo wygrywasz albo odpadasz. Na egzaminie masz przetrwac, a na zawodach niszczyc, hehehe.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
pokazowa walka oyama karate
- Ponad rok temu
-
Wymagania na stopnie
- Ponad rok temu
-
kto teraz jest przedstawicielem idokan polska