Skocz do zawartości

Zdjęcie

Emerson - ostrzenie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

budo_kkamill
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2163 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Emerson - ostrzenie
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

Na tej stronce pokazane jest jak ostrzyc noze emersona.
Z opisu i obrazkow wynika ze ostrzac przesuwaja oni klinge od strony krawedzi tnacej do grzbietu, czyli odwrotnie niz w wielu innych poradnikach o ostrzeniu.
Odwrotnie tez w stosunku do mozliwosci jakie daje chocby ostrzalka Spyderco triAngle.

Czy ktos moze mi powiedziec dlaczego tak ??
Czy to specjalny sposob ostrzenia emersonow, czy moze kazdy noz mozna tak ostrzyc??
Czy sa jakies roznice miedzy tymi dwoma metodami ostrzenia??

KKamiLL
  • 0

budo_ntech
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 263 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Emerson - ostrzenie
Cześć.
Po prostu łatwiej zachować kąt ostrzenia i nie ma ryzyka zaostrzenia pod zbyt dużym kątem. Poza tym co ważne po tej czynności musisz odwrotną stronę ostrza przejechać kilka razy na twardym papierze. I wtedy rzeczywiście goli.
  • 0

budo_kkamill
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2163 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Po prostu łatwiej zachować kąt ostrzenia i nie ma ryzyka zaostrzenia pod zbyt dużym kątem

hmm, czy ja wiem czy latwiej zachowac kat?? mysle ze to kwestia wprawy (ostrzac na kamieniu). Ostrzac od grzbietu do krawedzi tnacej na ostrzalkach typu V tez nie ma problemu z zachowaniem kata.
  • 0

budo_narcyz
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1036 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

poprawny sposób ostrzenia noża to taki po zastosowaniu którego nóz jest wystarczająco ostry. nie ma sensu zastanawiać sie czy cośjest poprawne, bo większość ostrzy tak, a nie siak i bla bla bla.... każdy ostrzy jak mu najwygodniej, osobiście próbowałem ostrzyć po emersonowsku i wychodzi to dobrze, ale sama technika mi sie nie podoba...
  • 0

budo_-wój-
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 788 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

poprawny sposób ostrzenia noża to taki po zastosowaniu którego nóz jest wystarczająco ostry(...)a nie siak i bla bla bla.... każdy ostrzy jak mu najwygodniej...

Dokładnie tak, "podręczniki" ostrzenia swoje a...życie swoje. Kiedy patrzę na to, co mój kumpel (w jakimsiś topicu pisałem już onim) wyczynia z ostrzem - włosy dęba stają. I co - i dają się golić - bez dotykania skóry....
Można z włosem, można pod włos - praw fizyki nie da się zmienić... Wszystko to kwstia WPRAWY. To tak, jakby ktoś chciał nauczyć się pływania lub jazdy na rowerze z książki :lol:
Ostrzyć Panowie, ostrzyć - i uczyś się na błedach.
pzdr.
-wój-
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024