Emerson - ostrzenie
Napisano Ponad rok temu
Na tej stronce pokazane jest jak ostrzyc noze emersona.
Z opisu i obrazkow wynika ze ostrzac przesuwaja oni klinge od strony krawedzi tnacej do grzbietu, czyli odwrotnie niz w wielu innych poradnikach o ostrzeniu.
Odwrotnie tez w stosunku do mozliwosci jakie daje chocby ostrzalka Spyderco triAngle.
Czy ktos moze mi powiedziec dlaczego tak ??
Czy to specjalny sposob ostrzenia emersonow, czy moze kazdy noz mozna tak ostrzyc??
Czy sa jakies roznice miedzy tymi dwoma metodami ostrzenia??
KKamiLL
Napisano Ponad rok temu
Po prostu łatwiej zachować kąt ostrzenia i nie ma ryzyka zaostrzenia pod zbyt dużym kątem. Poza tym co ważne po tej czynności musisz odwrotną stronę ostrza przejechać kilka razy na twardym papierze. I wtedy rzeczywiście goli.
Napisano Ponad rok temu
Po prostu łatwiej zachować kąt ostrzenia i nie ma ryzyka zaostrzenia pod zbyt dużym kątem
hmm, czy ja wiem czy latwiej zachowac kat?? mysle ze to kwestia wprawy (ostrzac na kamieniu). Ostrzac od grzbietu do krawedzi tnacej na ostrzalkach typu V tez nie ma problemu z zachowaniem kata.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dokładnie tak, "podręczniki" ostrzenia swoje a...życie swoje. Kiedy patrzę na to, co mój kumpel (w jakimsiś topicu pisałem już onim) wyczynia z ostrzem - włosy dęba stają. I co - i dają się golić - bez dotykania skóry....poprawny sposób ostrzenia noża to taki po zastosowaniu którego nóz jest wystarczająco ostry(...)a nie siak i bla bla bla.... każdy ostrzy jak mu najwygodniej...
Można z włosem, można pod włos - praw fizyki nie da się zmienić... Wszystko to kwstia WPRAWY. To tak, jakby ktoś chciał nauczyć się pływania lub jazdy na rowerze z książki
Ostrzyć Panowie, ostrzyć - i uczyś się na błedach.
pzdr.
-wój-
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Gil Hibben Claw II
- Ponad rok temu
-
outdoor edge magna
- Ponad rok temu
-
Camillus Pilot Survival Knife - czyszczenie, konserwacja ...
- Ponad rok temu
-
MD ATAK
- Ponad rok temu
-
Rob Simonich nie zyje...
- Ponad rok temu
-
Spec War vs Microtech mini scom elite ma
- Ponad rok temu
-
KONKURS MIKOŁAJKOWY od Pitera :)
- Ponad rok temu
-
BFC bali compilation II
- Ponad rok temu
-
Na co zwracac uwage przy zakupie pierwszego noza...
- Ponad rok temu
-
socom vs gerlach
- Ponad rok temu