Bokenem w glowe
Napisano Ponad rok temu
Przy tym pytaniu nie musicie sie za bardzo pocic.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
o bardzo,polskie ulice sa znane z tego,ze co druga osoba planujaca napad nosi przy sobie bokenaKiedy trenowalem aikido podobaly mi sie treningi bokenem i jo tylko zaluje ze nie mozna bylo atakowac na maksa jak w kendo. przy tym mozna bylo zarobic w glowe.Jak myslicie na ile taki trening moze sie przydac w realnej walne (np. na ulicy)?
Przy tym pytaniu nie musicie sie za bardzo pocic.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ja zawsze tak robie. dzieki temu na kazda dyske walze bez problemu,kanary juz dawno mowia na mnie kenshin i rzucaja textyMogą sę przydać i to bardzi, pod warukiem że będziesz nosił przy sobie miecz.
"nie no,stary,ty biletow nosic nie musisz....". :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ja widziałem jak kiedyś koleś w czasie zdawania egzaminu na 2 dana puknął "przeciwnika" w głowe aż echo poszło w hali
hehe to musiało wyglądać A ten "przeciwnik" atakował dalej czy miał już koniec
Napisano Ponad rok temu
Ja widziałem jak kiedyś koleś w czasie zdawania egzaminu na 2 dana puknął "przeciwnika" w głowe aż echo poszło w hali
hehe to musiało wyglądać A ten "przeciwnik" atakował dalej czy miał już koniec
Nie pamiętam dobrze, ale wydaje mi się że kij miał się zatrzymać przed czołem "przeciwnika"...
Napisano Ponad rok temu
Boken moim zdaniem jest lepszy niz kij beaseballowy jest lzejszy, a co za tym idzie mozna sprawniej nim wladac , tzn szybciej wykonywc pewne ruchu. Juz raz widzialem w starciu ulicznym bokena w akcji i powiem tylko tyle ze efekty byly zaskakujace Co prawda w pewnym momencie sie zlamal ale napastnik po tym cieciu zostal lezec.
Ale beaseball moze byc wykozystany jak boken czemu nie a kij od szczotki jak "jo" a wtedy mozna sie prac z kazdym . :wink:
Napisano Ponad rok temu
Ale beaseball moze byc wykozystany jak boken czemu nie a kij od szczotki jak "jo" a wtedy mozna sie prac z kazdym
Wiesz dlaczego boken jest lepszy? Zrob test wejs boken i machnij nim jak kijem baseballowym nastepnie zrob to samo z baseballem. I teraz odpowiedz mi na pytanie co bardziej sciagnie ciebie przy machnieciu boken czy kij? oraz czym szybciejh mozesz zmienic kierunek ciecia? Ja stawiam na boken
Napisano Ponad rok temu
Drogi TakeBoken moim zdaniem jest lepszy niz kij beaseballowy jest lzejszy, a co za tym idzie mozna sprawniej nim wladac , tzn szybciej wykonywc pewne ruchu. Juz raz widzialem w starciu ulicznym bokena w akcji i powiem tylko tyle ze efekty byly zaskakujace Co prawda w pewnym momencie sie zlamal ale napastnik po tym cieciu zostal lezec.
Czy to znaczy, że im lżejszy kawał kija, tym lepiej?
Napisano Ponad rok temu
Widać miał pustą głowę
Napisano Ponad rok temu
Tak tez pamietam jak nasz Admin zdawal :-)
byla jeszcze zdaje sie rozwalona noga od jo :-)
Napisano Ponad rok temu
Z tego prosty wniosek, kazdy adept aikido, powinien w ramach przygotowan, tez podwyzszac wytrzymalsc wlasnej czaszki na uderzenia bokenem.
Napisano Ponad rok temu
Sam Zalozyciel aikido, przed pojsciem do wojska, podwyzszal wytrzymalosc wlasnej czaszki, uderzajac sie wielokrotnie bambusem w leb.
Tak... i dlatego mamy takie aikido jakie mamy :wink:
Napisano Ponad rok temu
Z tego prosty wniosek, kazdy adept aikido, powinien w ramach przygotowan, tez podwyzszac wytrzymalsc wlasnej czaszki na uderzenia bokenem.
Nie wiem czy potraktowac serio te propzycje. Boje sie troche ... o swoj boken taki ladny wlasnej roboty, jeszcze sie polamie.
Napisano Ponad rok temu
NIe boj sie, dasz rade :wink:Nie wiem czy potraktowac serio te propzycje. Boje sie troche ... o swoj boken taki ladny wlasnej roboty, jeszcze sie polamie.
Napisano Ponad rok temu
Sam Zalozyciel aikido, przed pojsciem do wojska, podwyzszal wytrzymalosc wlasnej czaszki, uderzajac sie wielokrotnie bambusem w leb. W owym czasie, oficerowie mogli bic rekrutow po glowach kijami bambusowymi.
Ueshiba za mlodu to byl w ogole paker... moze by to tak wziac pod uwage i robic troche bardziej silowe treningi, co? (to taka propozycja w przestrzen). A ki i jednoczenie sie ze wszechswiatem to w pozniejszym stadium, po 20 latach robienia pompek...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Czy was to nie irytuje?
- Ponad rok temu
-
Staż Aikido dla dzieci
- Ponad rok temu
-
joke
- Ponad rok temu