Więcej szczegułów prosze.

Zwycięstwa O-sensei.
Napisano Ponad rok temu

Napisano Ponad rok temu

Ale będę oczekiwał na wypowiedzi innych. Temat zaiste ciekawy.
   Ale będę oczekiwał na wypowiedzi innych. Temat zaiste ciekawy.

Napisano Ponad rok temu
 :wink:  :
   :wink:  :To cytat z wywiadu z senseiem Nishio; całosc na stronie [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] 8)Moim nauczycielem był Konishi sensei ze szkoły Shizen - ryu, który wówczas ćwiczył karate dłużej niż ktokolwiek inny. Ćwiczyłem pod jego kierunkiem karate, ale tu także zacząłem odczuwać ograniczenia tej sztuki walki. Byłem przekonany, że musi istnieć coś jeszcze. W tym czasie jeden z pionierów karate, Sodeyama sensei, który założył i prowadził dojo senseia Konishi przyszedł do mnie i powiedział: "spotkałem kogoś kto jest ja 'duch'. Nie mogłem go uderzyć choćby raz". Byłem zdumiony, że może być ktoś kogo nawet sensei Sodeyama nie był w stanie uderzyć. To właśnie był O - sensei Ueshiba. Sodeyama sensei wrócił po zakończeniu wojny do Japonii a ponieważ nie miał nikogo z bliskich przyszedł do senseia Konishi. Wtedy powiedziano mu, że powinien pójść do Hombu. Sodeyama sensei śmiał się w duchu, że to aikido było praktykowane przez takiego starca jakim był O -sensei. O sensei wyczuł, że mistrz karate w duchu natrząsa się z niego i powiedział : "Myślisz że możesz mnie uderzyć, prawda?" Sodeyama odparł "Tak". O sensei zaproponował "Rozumiem, taaaak, w takim razie uderz mnie. Ja będę jedynie spacerował dookoła. Jeśli potrafisz uderz, mnie". Po czym zaczął spacerować wokół tatami. Sodeyama sensei zdenerwował się, gdyż poczuł że zrobiono z niego głupca. Gdyby miał walczyć z Ueshibą twarzą w twarz wtedy wszystko byłoby w porządku, ale O-sensei odwrócił się do niego plecami i rozpoczął swój spacer dookoła dojo zachęcając go do ataku. (śmieje się) Sodeyama sensei pomyślał sobie "Jakimż do licha, człowiekiem jest ten starzec " po czym raptownie wstał i spróbował zaatakować O-senseia. Ale Założyciel odwrócił się i powiedział "Co się dzieje?" Sodeyama sensei zastygł w połowie swojego ataku z rękami wymierzonymi w powietrze. W mgnieniu oka zmienił się miedzy nimi dystans. Mnąc przekleństwa pod nosem Sodeyama spróbował zaatakować ponownie. Wtedy O-sensei powtórzył "co się dzieje, o co chodzi?" (śmieje się) Karateka nie był w stanie ani razu go trafić. Po tym doświadczeniu Sodeyama zdał sobie sprawę, że ma do czynienia z naprawdę wielkim nauczycielem/ senseiem. To właśnie Sodeyama był tą osoba, która powiedziała mnie i panu Nakajima, aby pójść o zobaczyć O-senseia na własne oczy, co też zrobiliśmy. To było chyba w 1951 roku. Tak czy inaczej poszedłem zobaczyć co to jest aikido i natychmiast zapisałem się do dojo. Powiedziano mi, że mam jedynie pójść i zobaczyć, ale ja już nigdy nie wróciłem (śmieje się).
Napisano Ponad rok temu
Prosisz i masz
:wink: :
no to ja proszę o więcej

oczywiście odwiedziłem podaną przez ciebie stronke . może masz jeszcze jakieś asy w rękawie

Napisano Ponad rok temu
Prosisz i masz
:wink: :
no to ja proszę o więcej
oczywiście odwiedziłem podaną przez ciebie stronke . może masz jeszcze jakieś asy w rękawie

Podaje ci reke
ty mówisz ze mało
podaję ci usta (tfu) :blus: :wink:
ty prosisz o wiecej ... :? :wink:
joshin, asów mam dużo ino nie w tych rekawach marynarek, co wziąlem

A tak serio to tak jak w Rejsie na każdym zebraniu jest tak , ze ktos musi zacząc więc zacząłem teraz niech sie wykażą inni :wink:
 8)
   8)

Napisano Ponad rok temu
podaję ci usta (tfu) :blus: :wink:
ty prosisz o wiecej ...[/i] :? :wink:
dzięki za tak wyjątkowy klimat .

. człowiek czuje się od razu lepiej .
  . człowiek czuje się od razu lepiej .   
  gdyby cię kiedyś zabrakło na forum to i ja odłączył bym swój komputer od respiratora

Napisano Ponad rok temu
Łabędz jest jak światło w tunelu.
Serio.
W pracy patrzą na mnie dziwnie kiedy tak rechoczę do ekranu podczas czytania prac Łabędzia.
Moje klimaty.
Pozdrawiam.
D.
Napisano Ponad rok temu
jak Twoje klimaty to odzywaj się częściej.......powitamy w Klubie. :wink:
Dobrze powiedziałem? Prosze Pana Łabędzia?
Pancer
Napisano Ponad rok temu
Moze kiedyś.
Pozdrawiam.
D
Napisano Ponad rok temu
Rany jeszcze chwila a zakocham sie w sobie :wink:Łabędz jest jak światło w tunelu.
Serio.
W pracy patrzą na mnie dziwnie kiedy tak rechoczę do ekranu podczas czytania prac Łabędzia.
 Jeszcze bardziej niz dotychczas
   Jeszcze bardziej niz dotychczas   

No cóż bedę trwał na posterunku ku uciesze jednych a utrapieniu innych
  No cóż bedę trwał na posterunku ku uciesze jednych a utrapieniu innych   8)
   8)

Napisano Ponad rok temu
Łabądku no wiesz...Rany jeszcze chwila a zakocham sie w sobie :wink:
Łabędz jest jak światło w tunelu.
Serio.
W pracy patrzą na mnie dziwnie kiedy tak rechoczę do ekranu podczas czytania prac Łabędzia.Jeszcze bardziej niz dotychczas

No cóż bedę trwał na posterunku ku uciesze jednych a utrapieniu innych
8)

Napisano Ponad rok temu
Ku mojej uciesze.
A po mnie choćby potop. :wink: :-)
Pozdrawiam.
D.
Napisano Ponad rok temu
zamilcz pohańcze, bo Shogun Chichotu skroci cię o głoweTo bylo niezwykle zgrabne Daro

:wink:   A swoją drogą, tez mi sie podoba - chyba se wrzucę w podpis
   :wink:   A swoją drogą, tez mi sie podoba - chyba se wrzucę w podpis   

Napisano Ponad rok temu
Odstępuję Ci prawa autorskie :-)
Szczepan,merci :wink:
Pozdrawiam
D.
Napisano Ponad rok temu
Il n'y a pas de quoi! Chyba sie rozklejam na stare lata i zaczyna mnie inetersowac poezja surrealistyczna :wink:Szczepan,merci :wink:
Pozdrawiam
D.
Napisano Ponad rok temu
 A wogóle to miało być o czymś innym a nie o ptakach  :wink:
   A wogóle to miało być o czymś innym a nie o ptakach  :wink:

Napisano Ponad rok temu
Kiedy ptaki są takie uroczeNo dobra dobra chłopaki i dziewczyny, przestańcie już bo się Łabądek rozbestwi i nawet poćwiczyć z nim bez zapisów nie będzie można
A wogóle to miało być o czymś innym a nie o ptakach :wink:
 :wink:
   :wink:

Napisano Ponad rok temu
Pekar, jestes niedoinformowanyNo dobra dobra chłopaki i dziewczyny, przestańcie już bo się Łabądek rozbestwi i nawet poćwiczyć z nim bez zapisów nie będzie można
A wogóle to miało być o czymś innym a nie o ptakach :wink:
 Ze mną juz dawno nie mozna poćwiczyć bez zapisów, a karnecik mam wypełniony do końca 2004 r.
   Ze mną juz dawno nie mozna poćwiczyć bez zapisów, a karnecik mam wypełniony do końca 2004 r.   

Opłaty i zapisy prowadzi mój menago Jezyk  :wink:
   Opłaty i zapisy prowadzi mój menago Jezyk  :wink:    
    8)   8)
   8)   8)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
 FaceBook
 FaceBook
	10 następnych tematów
- 
			 Iwama Ryu oficjalne wiadomości Iwama Ryu oficjalne wiadomości- Ponad rok temu 
- 
			 Niezginalna reka!!!!!!!! Niezginalna reka!!!!!!!!- Ponad rok temu 
- 
			 zajęcia potrzebne od zaraz zajęcia potrzebne od zaraz- Ponad rok temu 
- 
			 Granatowa hakama Granatowa hakama- Ponad rok temu 
- 
			 Budo Pass Budo Pass- Ponad rok temu 
- 
			 Aikido pokaz impreza :D Aikido pokaz impreza :D- Ponad rok temu 
- 
			 Po stażu z sensei Etienne Leman 6°dan Po stażu z sensei Etienne Leman 6°dan- Ponad rok temu 
- 
			 DZIADY w Budojo... DZIADY w Budojo...- Ponad rok temu 
- 
			 szczepan i majka w warszawie szczepan i majka w warszawie- Ponad rok temu 
- 
			 Aikido w Tarnowie ? Aikido w Tarnowie ?- Ponad rok temu