Granatowa hakama
Napisano Ponad rok temu
Glownie chodzi mi o to co w mysl tradycji taka hakama oznacza.
Napisano Ponad rok temu
Kolor hakamy może znaczyć co tylko się zapragnie. Ponieważ hakamy podobnie jak garnitury robi się w pełnej gamie kolorów, interpretacji możesz znaleźć mnóstwo.Czy w swoim dojo nosicie granatowe hakamy?
Glownie chodzi mi o to co w mysl tradycji taka hakama oznacza.
Ciekawe rzeczy na ten temat można znaleźć w sieci:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Szczepan Janczuk, Sandan
Aikido de la Montagne
USAF
Some time ago I asked Yamada Sensei about colors of hakama. He said there is no special meaning assigned to white or any other color of hakama. In fact in dojos in Japan, one can find very many colorful hakamas.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Members of the police at the Japanese Palace customarily wore white Kendo Gi and Hakama. It is said that it forces one to make sure they are clean and sanitary. In general, indigo (blue) cotton Hakama are considered to be more formal. In Iai-do and Aikido, often black Hakama is seen. Polyester ones are easier to take care of, and they come in black, blue, white, but they are less formal (ie, high ranking Kenshi would not wear them especially in Dan exam or major Shiai). I have seen other colors (eg, purple) but they are very rare in Kendo Keiko. The formal Hakama (eg, Sendai Bira) used in Kata or other Enbu may be gray, gold, brown
Napisano Ponad rok temu
PS. Oczywiście zawsze możesz spotkać ludzi, którzy cię odsądzą od czci i wiary, gdy będziesz nosił przy nich hakamę w niewłaściwym kolorze. 8O :? Albo po prostu bez pytania dadzą w ryj. :wink:I takiej wlasnie informacji potrzebowalem
Dzieki
Dyskusja pod adresem [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
dotyczy właśnie człowieka, który przyszedł na staż innej organizacji w białej hakamie i tego jak został potraktowany przez lokalnych aikidoków. Dlatego warto znać lokalną tradycję. W polskim aikido raczej nie spotkasz hakam w innych kolorach niż czarny lub indygo. Inne sztuki walki czasami wymagają hakam w innych kolorach i czasami jest to ciekawie uzasadnione tradycją i filozofią.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ale trzeba sobie jeszcze zmówic piuskę na głowe. Wygladlibysmy czadowoPurepurowa hakama to jak biskupia :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a zmaist jo kosturAle trzeba sobie jeszcze zmówic piuskę na głowe. Wygladlibysmy czadowoPurepurowa hakama to jak biskupia :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Ja optuję za pastorałema zmaist jo kosturAle trzeba sobie jeszcze zmówic piuskę na głowe. Wygladlibysmy czadowoPurepurowa hakama to jak biskupia :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Ja optuję za pastorałem [/quote]Ale koniecznie pozłacany i z dzwoneczkiem
Napisano Ponad rok temu
kurcze umiem odróżnić jeans od tego... no... jak mu tam ... indygo po praniu bez względu na to co to oznacza
a ten gostek miał naprawdę hakamkę z jeansu
Napisano Ponad rok temu
Ty, a to nie był czasem Kuroń, co mu sie bluza zsuneła na biodra :wink: 8)a ten gostek miał naprawdę hakamkę z jeansu
Napisano Ponad rok temu
A jakiej marki bo ja lubię Mustangido Gregosa 28
kurcze umiem odróżnić jeans od tego... no... jak mu tam ... indygo po praniu bez względu na to co to oznacza
a ten gostek miał naprawdę hakamkę z jeansu
Napisano Ponad rok temu
lub tak (przy zakupie tej hakamy, pomaranczowe zori gratis):
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Budo Pass
- Ponad rok temu
-