film "Klatka"
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
I racja film ma sie nijak do Vale Tudo.
Oczekiwałem, że będzie to coś w stylu "Dwa lata walczylem w ustawkach i teraz walcze w klatce bo na awanturach nabrałem odwagi czy coś bla, bla, bla ..." A tu NIC takiego nie było. (A to moim zdaniem byłaby podstawa na dobre połączenie)
Autor szukając analogi oparł się na tym, że i tu i tu się biją --> więc to praktycznie to samo
Tak samo mógł wybrać bokserów czy innych sportowców, ba mógł wybrać złodzieji bo są utożsamiani z kolesiami w dresach, bluzach z kapturem czy są na krótko ścięci.
Ogólnie aby spoić w całość autor wybrał schemat --> puszczam filmik z meczu czy ustawki a w tle gadka o Vale tudo i odwrotnie. Więc nikt się nie przyczepi. 8O Poza tym w filmie wypowiedzi Jakubka przeplatają się z wypowiedziami kolesia z ustawek.
Podsumowując jakby film nazywal się "To my rugbiści 2" albo "Ustawka" czy "Awantura" to by było do przełknięcia, a podciąganie na siłę bez np. w.w. argumentów to szukanie sensacji na siłę. (A co jeśli inni podobni do niego pójdą w jego ślady :? )
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Film jest beznadziejny i to jak fakt nad którym nienależy sie rozpisywać (już chyba wszystko zostało napisane )ale to jedno zdanie pokazuje ze niekoniecznie chuligani musza trenować vale tudo/PozdrawiamCo 3 osoba w Polsce ma problemy ze słuchem. Ja na szczęście nie mam. Ale co te jedno zdanie ma do beznadziejnego całokształtu filmu?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
22:35 Klatka; 2003 film dokumentalny Sylwestra Latkowskiego
23:30 "Klatka" -postscriptum
/Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Kto jeszcze niewidział 14 stycznia TVP2
22:35 Klatka; 2003 film dokumentalny Sylwestra Latkowskiego
23:30 "Klatka" -postscriptum
/Pozdrawiam
Ciekaw jestem komentarzy ludzi. A nóż przyznamy kolejną nagrode mediom :-)
Napisano Ponad rok temu
Trudno powiedzieć, jesli wejdziesz na fora chuliganów to są oni raczej zainteresowani filmem. Ale tam piszą tylko lamusy i tzw. hools wannabe's.
Nie dostrzegają różnic między klatką a ustawkami. Sadzą że vale tudo to ich starsi koledzy organizują.
Jakkolwiek mam dość wiarygodną info, że od prawdziwych hools (tych którzy nie bawią się w występowanie przed kamerą) mogą spotkać go przykre rzeczy. Chłopak chyba nie wie na co się porwał.
Rozmawialem z kolesiami,, hooliganami i powiedzieli, ze rzeczywisci ten film nie podoba im sie za bardzo, lekko mowiac. Podobnie rzecz ma sie z ludzmi ktorzy cwicza SW. Wniosek - ludzie, ktorzy maja pojecie o tym o czym sie w filmie mowi, nie zyskaja nic, niczego nowego sie raczej nie dowiedza. Natomiast Ci, ktorzy nie za wiele wiedza, to jedynie sie samych bzdur nasluchaja...
I pewnie za kilka tygodni w TVN znowu sie program z cyklu : "Hooligani na ringu" czy cos w tym stylu..
Przeciew nie moga zostac w tyle....
Wlasnie sie tak zastanawiam, jak niby w ustawce wykorzystac walke w parterze. Chyba jedynie mozna sie przed butami bronic... Zreszta typowa ustawka (taka gdzies 20x20 albo banda na bande) to jedna wielka chaotyczna zadyma. Choc nie zawsze...Z tego co usłyszłałem oglądając ten film to jeden z chuliganów sam mówi ze walcząc w "ustawkach" walczy sie typowo w stójce (boks,kickboking) a nie turla sie po ziemi (vale tudo)!!! ale widocznie nikt z moich przedmówców tego nieusłyszał / pozdrawiam
Dla zainteresowanych podaje link [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Teraz strona sie troche zmienila, ale kilka miechow temu bylo mozna tam sobie poczytac np. relacje z ustawek, byly zdjecia itp.
Ja tam osobiscie nic do ustawek nie mam. Umawiaja sie dwie grupy kolesi w lesi, na jakims zadupiu i sie tluka. komu to przeszkadza... jak chca to ich sprawa. Byle by tylko ludzi postronnych w to nie wciagac.
Jak mysle o kibolach i TV to od razu przypomina mi sie fragment programu "Pod napieciem" - wlasnie o hooliganach.
Siedzi kolo - barwy Legii - bez zebow prawie - ksywka - "Autobus" i mowi cos w stylu : "Legia to nie klub. Legia to moje zycie". Dosyc niezwykly byl to widok hehehehe.
Co do tworczosci Latkowskiego to powiem tak. Po Gwiazdorze moze byc juz tylko lepiej. A wlasciwie. Gorzej byc juz nie moze....
Napisano Ponad rok temu
Boli to że taka kurwa jest postrzegana przez ludzi "z poza tematu" na piewcę prawdy.
Napisano Ponad rok temu
Te eliminacje mogły odbywać się od razu na ringu, a nie w klatce która po ubiegłorocznym reportażu tvn może się już tylko kojażyć z rosją, mafią i morzem krwi.
Na takie imprezy powinno się zapraszać tylko prasę sportową jak trzeźwo opisujące tą imprezę "sport dla wszystkich".
A może jakiś reportaż zrobić ze znającym się na żeczy dziennikarzem tvp, może znający sie na boksie red. Pindera z poniedziałkowskiego magazynu olimpijskiego.
Taki reportaż od roku 1993 o Roycie Gracie i pierwszych ufc , aż po dzisiejsze gale pride na które przychodzi po kilkadziesiąt tys. ludzi, lub ufc organizowane w największych kasynach las vegas.
Napisano Ponad rok temu
Nie da sie ukryc ze decyzja o wyemitowaniu takiego programu bylaby raczej trudna.
Do tego reakcja spoleczenstwa bylaby nie lada niewiadoma.
Swoja droga pewnie iu tak by to gdzies po 23 dali.
Napisano Ponad rok temu
"Klatka" - czyli jak leją się kibole
Ustawki, czyli umówione bitwy nienawidzących się kibiców - jak choćby ta z marca ub. roku, podczas której w centrum Wrocławia zginał kibic Arki Gdynia - to główny temat nowego filmu Sylwestra Latkowskiego pt. "Klatka". W środę późnym wieczorem pokaże go telewizyjna Dwójka. Wcześniej reżyser zrezygnował z wyświetlania "Klatki" w kinach.
Zanim jeszcze zakończono zdjęcia, film zapowiadał się skandalicznie. Wiadomo było, że Latkowski, który przybliżył już Polakom subkulturę fanów hip-hopu (film "Blokersi") tym razem wziął się za kibiców piłkarskich, a dokładniej za chuliganów, którzy na stadion przychodzą po to, by doprowadzić do walki z fanami przeciwnej drużyny. - Ten film jest wielkim ostrzeżeniem. Głośnym wołaniem o to, abyśmy zastanowili się nad tym, w jakim społeczeństwie żyjemy. Mam nadzieję, że "Klatka" wywoła społeczną dyskusję - mówiła na przedpremierowej konferencji prasowej Nina Terentiew, szefowa TVP 2, współproducenta filmu. Konferencja odbyła się w... Komendzie Stołecznej Policji. Miejsce o tyle usprawiedliwione, że głównymi bohaterami filmu, obok chuliganów, są właśnie policjanci.
Kinowa klapa
Aby móc kręcić sceny zajść na stadionach, by dotrzeć do amatorskich nagrań z tzw. "ustawek", reżyser musiał zdobyć zaufanie w środowisku kibiców. Udało mu się to, ale osoby z półświatka nie były zadowolone z efektów jego pracy. Stołeczną premierę zakłócili chuligani Legii Warszawa, którym nie spodobał się sposób, w jaki reżyser pokazał ich środowisko. Po tym wydarzeniu zadecydowano, że nie będzie pokazów w innych miastach. - Nie jestem w stanie brać udziału w projekcjach "Klatki", po tym co wydarzyło się po warszawskim premierowym pokazie - oświadczył Sylwester Latkowski. - Rozumiem lęk kiniarzy przed graniem filmu, skoro ma się to zakończyć dewastacją kina. We wrocławskich kinach "Klatki" nie było, ale nie dlatego, że ktoś bał się ekscesów. - W tym samym czasie wchodziło na ekrany wiele innych, ciekawszych filmów - mówi Iwona Kuźnik z multikina Helios.
Klaps od kibiców
Chuligani próbowali storpedować również telewizyjna premierę "Klatki". - 8 stycznia do TVP S.A. wpłynęło wezwanie o wycofanie emisji filmu. Za wnioskiem stoją faktycznie szefowie bojówki Arki Gdynia, którzy od dwóch miesięcy próbują ode mnie wymusić wycięcie z filmu scen z ustawek - wyjaśnia Latkowski. - Po raz pierwszy szefowie przeciwnych sobie bojówek doszli do porozumienia, czego doświadczyłem wraz z częścią ekipy filmowej w Multikinie, gdzie odbywała się warszawska premiera "Klatki". To jakaś bzdura. Facet zapewniał, że chce zrobić obiektywny film o kibicach, a zrobił paszkwil - mówi wrocławski chuligan, zastrzegający sobie anonimowość kibic Śląska. - Przez niego wiele osób może mieć problemy, dlatego kibice Arki Gdynia, którzy w tym filmie pojawiają się najczęściej, mają ochotę dać mu klapsa.
Biją się dla sportu
30 marca ub. roku chuligani Śląska Wrocław i Arki Gdynia stoczyli przy ul. Grabiszyńskiej we Wrocławiu najgłośniejszą ostatnio bitwę, podczas której zginął pchnięty nożem mieszkaniec Gdyni. Policja zatrzymała ponad 300 uczestników zajścia, odebrała im m.in. noże, tasaki i kije. Mordercy do dziś nie wykryto. Podobnych, ustawianych przez chuliganów walk, odbywa się każdego roku kilkadziesiąt. Prowadzone są nieoficjalne rankingi i tabele grup chuligańskich, a w Internecie łatwo można znaleźć relacje, a nawet zdjęcia z większości zadym.
Jacek Harłukowicz
To nic, poczytajcie komentarze, są jeszcze głupsze.
Napisano Ponad rok temu
czytal juz ktos moze?
Napisano Ponad rok temu
Jak myslicie ?
Napisano Ponad rok temu
Właśnie sie tak zastanawiałem czy przypadkiem tak niejest :wink: ale myśle ze pan L. by na coś takiego niewpadłMoze tytul filmu wzial sie nie od klatek w sensie - miejsce gdzie walcza zawodnicy (ring), ale od nazwy sektora dla kiboli przyjezdnych druzyn....
Jak myslicie ?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
To tak jak z Tsunami Murata - wszyscy sie z niego smieja, ale rozglos jest......
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
K-1 eurosport - 3.11.03
- Ponad rok temu
-
Pride Final Confilct 2003 (9 listopad)
- Ponad rok temu
-
K-1 w Eurosporcie, dziś 31.10 na żywo????
- Ponad rok temu
-
mix figxting w szczeicnie
- Ponad rok temu
-
Morderczy sport(Dziś na WP).
- Ponad rok temu
-
Shidokan w krakowie
- Ponad rok temu
-
Pytanie: mix fighting w Zielonej Górze?
- Ponad rok temu
-
Czy zbanowac za farmazony wypisywane na forum?
- Ponad rok temu
-
Wybór
- Ponad rok temu
-
Mistrzostwa Polski w Vale Tudo juniorow na podstawie vt
- Ponad rok temu