TSEK jest ze mną już kawał czasu. Minęło dobre pół roku od momentu, kiedy dokonałem pierwszego cięcia - jeszcze na korytarzu Urzędu Do Wysysania Pieniędzy gdzie musiałem uiścić cło oraz VAT za swoją nową zabawkę. Wydaje mi się, że czas upłynął dość długi, żeby ze spokojem i bez zbędnych emocji spojrzeć na ten nóż, i uczciwie powiedzieć jakie są jego wady i zalety.
Wybór
TSEK od Benchmade'a nie jest moim pierwszy nożem. Najpewniej nie jest również nożem ostatnim

Dlaczego właśnie TSEK? Hmmm... mogę spróbować powiedzieć co zawiodło mnie do punktu, w którym kliknąłem na potwierdzenie zamówienia: szukałem noża EDC, z ostrzem minimum 3 i 3/4", z przyzwoitej stali (początkowo miałem w planach minimum 154CM, ale szczęśliwie przekonałem się do Benchmade'owskiej 440C), pewnie leżącego w dłoni. Wykluczyłem okładziny z "plastiku ", odrzucając precz zytel, noryl, kraton... Wykluczyłem także blokadę, która nie pozwalała na łatwe operowanie nożem jedną ręką - backlock. Założyłem cenę na poziomie $100, i tak na placu boju został TSEK.
Pierwszy Kontakt
Pierwsze zetknięcie zaowocowało serią achów i ochów, jak i zachwytów z serii "o jaki on... ". A On rzeczywiście jest wielki, ostry, twardy... i z agresywnym "zębem", sprawiającym że nóż sprawia wrażenie wrednego skurczybyka. Pierwszy kontakt zaowocował oczywiście pocięciem w plasterki znanego wszystkim posiadaczom noży BM niebieskiego pudełka, a zaraz potem - ogoleniem przedramienia.
Nieopisana radość z posiadania noża trwała ładnych kilka dni. Kilka dni, kiedy pod nóż trafiało wszystko, co da się pociąć. Kilka dni nieustającego "klik-klik", towarzyszącego otwieraniu i zamykaniu noża. No bo jest się z czego cieszyć - TSEK to fajne narzędzie do cięcia jest

EDC
Gdy emocje opadły szybko dokupiłem pochewkę. W największą oferowaną przez BM pochewkę nóż wchodzi z trudem - jeszcze trzy milimetry długości, a można by zapomnieć o jej zapięciu. Szczęśliwie tych trzech milimetrów nie ma, więc mogę cieszyć się noszeniem noża poziomo na pasku. Przy normalnej wielkości kieszeniach inne noszenie noża takich rozmiarów (zamknięty: 5,43") zaczyna być kłopotliwe. Te kłopoty z noszeniem z nawiązką rekompensuje komfortowy, pewny uchwyt. Duża, ergonomiczna rękojeść, sztywne stalowe linersy, okładziny z G-10 o teksturze będącej rozsądnym kompromisem pomiędzy pewnością chwytu a litością dla chwytającej dłoni. Buck Strider ze swoim G-10 agresywnym jak wściekły pitbull na pewno lepiej trzyma się dłoni, ale osobiście wolę podarować sobie odrobinę luksusu

3,93" stali 440C i zmodyfikowany Drop Point z wykończeniem Satin Finish, to recepta Benchmade'a na nóż godzący rozsądną cenę i dobre parametry - kosztem wytrzymałości i trzymania ostrza zyskujemy nierdzewność i cenę poniżej $100. Przyznam, że doświadczenie pewne mam ze stalą 154CM - i różnice w codziennym korzystaniu są trudne do zauważenia. Moja 440C nie pęka i nie łamie się, 154CM w znajomym nożu jakoś nie rdzewieje. Wydaje mi się, że różnice pomiędzy stalami proponowanymi przez Benchmade'a są na tyle niewielkie, że wykorzystają i docenią je tylko ekstremalni użytkownicy. Z punktu widzenia EDC tak 154CM, jak i 440C mają spory zapas mocy.
Ostrze jest dość szerokie (2,5cm) o rozsądnej grubości (max. 3mm). Wysoki szlif sprawia, że nóż ten świetnie nadaje się do cięcia. Można pokroić nim chlebek, produkując równe i gładkie kromki. Można pokroić pomidorka, i otworzyć kopertę. Tnie jak złoto. Jeśli chodzi o zastosowania taktyczne - raz tylko zdarzyło mi się wyważanie drzwi. Właściwie to otwieranie drzwiczek skrzynki na listy

Mechanika noża nie pozostawia miejsca na wątpliwości - przemyślana, i wykonana na wysokim poziomie. Podkładki z brązu fosforowego nasycone środkiem poślizgowym, oraz blokada Axis Lock sprawiają, że nóż chodzi jak marzenie. Otwarcie to jeden gładki, miękki ruch, zakończony miłym dla ucha kliknięciem. Zamknięcie jedną ręką jest proste i oczywiste - tak dla lewo, jak i praworęcznych. Dodatkową zaletą jest stosunkowo ciężkie ostrze: dzięki temu otworzenie noża poprzez szybki ruch nadgarstka jest proste, i udaje się wszystkim za pierwszym, najdalej drugim razem.
Testy
Wykazałem się dość dużą powściągliwością, jeśli chodzi o dokonywanie morderczych testów noża. Nie sprawdzałem, kiedy puści blokada, nie próbowałem wyważać okna. Nie przebijałem drzwi samochodu ani nie prułem blachy. Zostawiam takie rozrywki posiadaczom Striderów czy noży od Busse'a. Mnie wystarcza, że nóż przeciągnięty kilka razy Spyderco TriAnglem goli, no i można nim strugać kartkę. To ostatnie robi wrażenie na znajomych

Biuro: Po przyzwyczajeniu wszystkich do tego że noszę ze sobą nóż miałem okazję otwierać koperty, pruć tekturowe pudełka, robić kanapki, kroić cytrynkę. Do przecinania folii na prenumerowanych gazetach nóż nadaje się raczej średnio... zbyt wiele uwagi trzeba poświęcać zachowaniu gazety w nienaruszonym stanie.
Kuchnia: Na dzień dzisiejszy TSEK to najlepszy, jak i najbardziej uniwersalny nóż w mojej kuchni. Wynika to głównie z faktu, że dopiero zbieram się do zakupu noży kuchennych z prawdziwego zdarzenia


Miasto: noszę ze sobą TSEK'a nawet jak wynoszę śmieci. Chwilami jest to kłopotliwe - zdarzyło mi się kiedyś zostać zawróconym na bramce przed jakąś imprezą. Na co dzień nóż przydaje się do setki zastosowań - od wystrugania wykałaczki, którą można pozbyć się wrednego kawałka kurczaka z kebabu, który utkwił w zębie, przez rozprucie zgrzewki wody w supermarkecie, po poprawienie sobie dotykiem chłodnej stali humoru, popsutego nagle na widok biegnącego dobermana

Wrażenia
Za...
* solidne, nie pozostawiające wątpliwości wykonanie
* zastosowanie bardzo dobrych (choć dalekich od hing-end'u) materiałów
* długie ostrze, wystarczające do większości zastosowań, także tych kuchennych
* dobry stosunek szerokości do grubości ostrza, który przy przyzwoitej wytrzymałości daje gładkie i przyjemne cięcie
* wysoka ergonomia rękojeści
* duża radość z posiadania

... i przeciw
* 440C, jednak. Przy dłuższym korzystaniu czuć, że trzymanie ostrza w 440'tce jest słabsze niż w nowocześniejszych stalach, zauważalna jest też niższa "agresywność cięcia".
* zaburzona nieco w moim odczuciu proporcja pomiędzy długością rękojeści i głowni. Różnica niemal 1,5" jest dla mnie ciężka do uzasadnienia.
* mała polityczna poprawność - to nie jest nóż, który można by swobodnie nosić do garnituru, nie obawiając się o reakcje otoczenia. Zawsze jest ryzyko spotkania się z niezrozumieniem (choć moim znajomym, również tym biznesowym TSEK się podobał)
Z katalogu
Długość ostrza: 3.93" / 10,0cm
Grubość ostrza: 0.12" / 0,3cm
Stal ostrza: 440C
Twardość ostrza: 58-60 HRC
Typ ostrza: Modified Drop Point
Linersy: 410
Okładziny: G10
Waga: 4.1oz. / 116g
Klips: Stainless Steel
Blokada ostrza: AXIS
Długość całkowita: 9.36" / 23,8cm
Długość zamkniętego: 5.43" / 13,8cm
Rzut oka

Jeśli ktoś wytrzymał aż dotąd, "w nagrodę" trzy fotki:



Pozdrawiam,
AdamD