miecz dłuższy od samuraja :))
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wosiu. Ciesze sie że są ludzie tacy jak ty. Dzięki wam widze jak daleko może sie posunąć fanatzym i wiem jakich granic nie mogę przekraczać. Jestem ci wdziećzny za naukę którą dzięki tobie odebrałem.
Ja sie pytam o co chodzi Jak ktoś wie niech mi wyjaśni
Jedyne co mi przychodzi na myśl, to to że młody polski samuraj End, nie do końca zrozumiał tekst i się poczuł urażony, co się niestety tutaj dosyć nagminnie zdarza, a chodziło mu o sformułowanie "samuraj-łobuz" :-)
Otóż nie chodzi o to, że uważam wszystkich samurajów za łobuzów, tylko że wspomniana postać z filmu należała do kategorii którą można nazwać samuraj-łobuz, dlatego że m.in. często się upijał i bił potem kobiety po twarzy, napadał z zaskoczenia innych samurajów itp...
No płetwy opadają...
Wosiu
Nie poszło o taką rzecz gdyż ta rzecz nie ma dla mnie zanczenia.
Napisano Ponad rok temu
LAta treningu mieczem, lata treningu.... :wink:Szczepan super!!! z kond to wytrzasnoles???
Napisano Ponad rok temu
Nie poszło o taką rzecz gdyż ta rzecz nie ma dla mnie zanczenia.
TO O CO CI POSZŁO, MOŻNA WIEDZIEĆ?!? Z psychiatrycznej dociekliwości warto poznać odpowiedź.
Wosiu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wosiu tasak jest jednosieczny a nazywa sie tasak a nie szabla "
Tak, pałasz też :-) Ale one są poza tym proste a nie zakrzywione.
ale katana to faktycznie szabla nie miecz ale tak sie juz przyjelo ze nazywa sie go "mieczem"
Nie mam nic przeciwko nazywaniu katany mieczem w luźnej rozmowie, sam tak robię. Ale w dyskusji w jakimś gronie bardziej wyspecjalizowanym, pretendującym do fachowości, oczekiwałbym stosowania prawidłowej terminologii.
Wosiu
Napisano Ponad rok temu
no offence intended
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
nie uważam się za eksperta, ale mam wrażenie, ża katany raczej nie mają prostych głowni :-)
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Tak. czy inaczej, uważam, że trochę za ostro zareagowałeś na początku, End... No ale cóż, zdarza się, nieważne...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
No mi się właśnie też dokładnie tak wydaje, że to jest racjaKatana bez watpieniua kwaliwikuje sie jako szabla, ale czy slyszal ktos kiedys okreslenie szabla samurajska???????? Uwazam ze miecz samurajski to pewnego rodzaju nazwa walasna, i tak nalezy to traktowac, a nie ropatrywac pod wzgledem poprawnosci.
Napisano Ponad rok temu
Na dodatek uwzględnić także trzeba, że np. ogórek z punktu widzenia botanika to owoc - ale nawet dla tego samego botanika nie przestaje on być nigdy warzywem... :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Z mieczem wiązało się wiele przesądów i rytuałów, między innymi wymawianie słowa "miecz" uznawane było za niebezpieczne, wróżące nieszczęście, waśń, itp. Z tego m.in. powodu krótki miecz określano często nazwą "wakizashi" co znaczy dosłownie "rzecz zatknięta z boku", zaś miecz długi nazwą "katana" co znaczy "noszony ostrzem do góry". Katana ZAWSZE była noszona ostrzem do góry - w przeciwnym razie nie była to katana, tylko po prostu tachi.
Oczywiście tłumaczenie "katana" na "miecz" nie jest błędem - w języku japońskim katana to inne określenie daito, czyli miecza. Analogicznie nie byłoby błędem przetłumaczenie polskiej "serpentyny", "dymki", czy "augustówki" na angielskie "sabre". Wątpię, aby ktoś poza specjalistami od danego okresu historii Polski dostrzegł niuans w nazewnictwie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Poza tym istnieje jeszcze jedna zasadnicza róznica rekojeść katany pochylona jest do tył co pomaga przeciagac uderzenia drugą reką a szabli pochylona do przodu-niby drobiazg a to szalenie istotna szczegóła decydujaca o funkcjonalnosci danej broni(w europejskich mieczach prosta rękojesc ułatwiała... pchnięcia)
kooniu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Bardzo Proszę o Pomoc
- Ponad rok temu
-
Kobudo wg. stylu Matayoshi gdzie mozna w Polsce pocwiczyc ?
- Ponad rok temu
-
do miłośników Indiego Jonesa:)))
- Ponad rok temu
-
Katana to jest coś. Lecz potrzebuje pomocy!!
- Ponad rok temu
-
Pytanie do wielbicieli mieczy, kusari-gama, naginata itp.
- Ponad rok temu
-
Do End
- Ponad rok temu
-
Kenjitsu?
- Ponad rok temu
-
W sam raz na niepogodę :)
- Ponad rok temu
-
Pistolet na kule gumowe