Połamałem Muele po raz wtóry...
Napisano Ponad rok temu
Pierwszą połamałem podczas testu wytrzymałości ( wbita w pień i stawałem na niej ). Niepozorny nóż szturmowy wz.55 ten test przechodził bez problemu. A teraz druga. Dawno już nie rzucałem nożem i postanowiłem przypomnieć sobie. Po pierwsze to bydle jest źle wyważone, za długie ,metalowe zakończenie rękojeści przesuwa środek ciężkości do tyłu.. Ale ,co mi tam. I tak czekam na coś lepszego ( Nimravus hehe..) więc bez żalu mogłem się pobawić . Wykonałem około 30 rzutów ( w większości nieskutecznych) i usłyszałem ....brzdęk....
Nóż pękł jak zwykle na przejściu ostrze rękojeść. Zajechałem już dwie szturmówki i nigdy im się coś takiego nie przydarzyło. Co najwyżej luzowała im się rękojeść i trzeba było klepać młotkiem w trzpień z tyłu.
Jak z tego morał ?
Ano taki że Muela nadaje się tylko do obierania kartofli a i to nie za bardzo bo jest za mało manewrowa.
Naprawdę nie polecam nikomu kupować tych noży ( z dwie można kupić SRK). Szkoda kasy na barachło.
Pozdr.
Napisano Ponad rok temu
W kazdym razie ja chcialbym znac model(e).
Napisano Ponad rok temu
Raczej nie ma to znaczenia gdyż wszystkie Nuele są konstruowane w ten sam sposób a różnią się tylko kształtem ostrza i rękojeści.
Faktem jest iż były one kupiony jakieś 4 lata temu, jeden po drugim.Niestety nic innego nie było na rynku (poza nożem szturmowym wz 92 ) a i ja nie mogłem pozwolic sobie na coś lepszego. Może teraz Muele są lepsze... ale nie sądzę.
Napisano Ponad rok temu
Moje wywody opieram na wczesniejszych dyskusjach w temacie Muela Storm na tym forum.
Napisano Ponad rok temu
Te noże są po prostu kulawe.Za duże, niewyważone,słaba klinga, zła geometria ostrza itp. itd. Naprawdę szkoda kasy. Ja rozumiem iż nie każdego stać na coś lepszego ( sam dlatego kupowałem Muele) ale w efekcie straciłem już prawie 400 zł. Kilka lat temu nie można było kupić noży dobrej klasy ( w każdym bądź razie nie dla wszystkich). Dzisiaj sa sklepy i można samemu sobie zaimportować.Oczywiśćie są użytkownicy którzy będą chwalic te noże i to że użytkuja ileś tam lat bez zniszczenia. Jednak ja nie stosuje taryf ulgowych dla noży tej wielkości i przeznaczenia. A Muela aspiruje do dużego , mocnego noża jednak takim nie jest.Na pewno nie można nim rzucać ani na nim stawać.
Napisano Ponad rok temu
Wiesz z testu wynika, że próby były niezgodne z przeznaczeniem noża. Nie chce bronić Mueli, ale jeśli nożyk nie służy do rzucania to się nim nie rzuca. A jeśli kupuje się bowie gdzie przejście z 30 cm jest na 1 cm przy rękojeści to nie ma się chyba czemu dziwić.
To jest trochę jak kupić fiata Pandę i startować w offroad. Ile zapłacisz tyle dostaniesz... wszystko zależy czy widzisz granicę.
A swoją drogą fajnie, że ktoś zrobił taki teścik.
Napisano Ponad rok temu
Po prostu byłem ciekaw ile wytrzyma.Okazuje się że niewiele. Moim zdaniem cena jest zawyżona w stosunku do jakości.Gdyby on kosztował powiedzmy 80-100 PLN to można machnąć ręką. Ale te noże kosztują dwa razy tyle.A dwie Muele to SRK. Cena sugeruje jakość ale w tym wypadku nie za bardzo. Poza tym nie bardzo rozumiem jakie może być inne "zgodne" przeznaczenie tego noża.Wygląda jak bydle to i musi się zachowywać jak bydle.
Dzisiaj macałem SRK i nabrałem na niego apetytu. Ale jestem pewien że przejdzie te testy ( a czekają go ,ani chybi ).
Napisano Ponad rok temu
Z Muelą już tak jest, że trzeba zwracać uwagę na to co się bierze, bo jak widać trafić można różnie :roll:
Ja kupiłem kiedyś za jakieś 70-80 złociszy Muelę która przeszła ze mną kilka obozów. Zamówiłem do niej pochewkę szytą na miarę, kosztowała mnie wtedy chyba 20 złotych 8O , a nie widuje dziś tak dobrych pochew nawet w nożach za wiele $$$
Cały zestawik do dziś świetnie się trzyma.
Jeśli miałbym wydać na M więcej niż 150 PLN to... chyba jedynie na Tornado, Storm lub Hornet.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Canadian Knfie Show
- Ponad rok temu
-
konserwacja ostrza
- Ponad rok temu
-
Tanie noże firmy Renno
- Ponad rok temu