Noz dla kobiety - konkretnie
Napisano Ponad rok temu
Zakladamy ze nasza kobieta chce miec noz i my chcemy zeby miala noz. Chodzi o noz ktory moze byc uzyty do samoobrony. Pamietajcie nie mowie ze kobieta ma walczyc nozem o torebke czy komorke, ale zeby dac jej chociaz cien szansy w walce o zycie z mezczyzna (nie z nozownikiem oczywiscie) lub psem.
Jaki noz jej poradzicie, kupicie w prezencie?
Czy noz dla kobiety wedlug was ma jakies specjalne cechy rozne od noza meskiego i jakie?
Moja zona nosi noz kupiony przeze mnie.
Wg mnie nastepujace cechy sa wazne na noz dla kobiety:
- nie za duzy folder mieszczacy sie w torebce (nie wrzucony lecz zapiety klipem) lub kieszeni spodni - moja nie namowila sie na staly noz i chyba wiele kobiet sie nie namowi
- ostry, dobrze penetrujacy czubek, - kobiety nie sa czesto wolniejsze od mezczyzn ale sa slabsze, - krytyczna samoobrona - pchniecia
- latwosc otwierania w krytycznych sytuacjach jedna reka
- retencja w dloni - kobiety maja z reguly slabszy chwyt
- pewna estetyka, kobiecosc noza - moja na przyklad mowi - ten wyglada strasznie, nie chce go
- cena - nie za drogi, musimy oszczedzac kase na nasze noze:)
Oczywiscie musza byc kompromisy - trudno wszystko spelnic.
Moja na poczatku nosila Spyderco Delica
Niezly tani folder ale troche wolny w otwieraniu dla mojej zony.
Tak wiec teraz nosi Kershaw Rainbow Leek - ladny nozyk dla kobiety, kolorowa warstwa z tlenku tytanu, szybki jak automat (SpeedSafe), ostry, tylko z retencja nie jest super - troche sliski.
Ma on bezpiecznik ktory wg. mnie powinien byc zawsze odbezpieczony lub usuniety jezeli ma to byc noz do samoobrony.
Prosze fachowcow o konkretne porady. Zwlaszcza tych co sprzedaja noze co by polecali dla odmiennej plci.
Pozdrawiam,
Swingline
Napisano Ponad rok temu
Graciela Casillas-Boggs "Lady Hawk"
no i kobieta projektowala - cos w tym jest ... maly zgrabny itp (tyle ze pamietam chyba Seiken mowil ze cienko to lezy w lapie (moze w kobiecej lepiej by sie dobrze ukladal))
Napisano Ponad rok temu
Moja ma takiego (już drugiego zresztą) i jest zachwycona. Z tym że korzysta z niego jak z klasycznego EDC (no, może lekko poprawia jej humor dotyk G10 w kieszeni jak akurat jest ciemno i niesympatycznie).
Czy nóż będzie duży czy mały, folder czy fixed, to trzeba kobietę koniecznie nauczyć jednego - jeśli te samoobronne zastosowania mają być czymś więcej niż złudzeniem. Jeśli intuicja mówi jej że coś nie gra - łapę do kieszeni/torebki/gdziebądź - a do łapy gotów do użycia nożyk. Inaczej - dupa blada pomarańcze.
Pozdrawiam,
AdamD
PS: słabszy "grip" ale i pchnięcie słabsze, jakoś się wyrównuje chyba
PSII: wolniejsze to cholera na pewno nie :roll: a co do słabszych, to nawet taki średnio penetrujący czubek kobieta będzie w stanie wepchnąć po rękojeść, obawiam się :?
Napisano Ponad rok temu
całkiem zbity z pantałyku kooniu
Napisano Ponad rok temu
Oczywiście ja daleki jestem od wbijania komukolwiek noża, a nawet od dokonywania kontrolnych, "stopujących" cięć. Ale skoro kobita jest w stanie (technicznie) wsadzić nóż po rękojeść w karkówkę, to i w nerkę też by wsadziła
Tak samo zresztą jak jasna dla mnie jest sprawa, że siekierą rozłupałaby łeb.
Pozdrawiam,
AdamD
Napisano Ponad rok temu
Graciela Casillas-Boggs "Lady Hawk"
Dokładnie, zwłaszcza w wersji auto!
tatoine
Napisano Ponad rok temu
Ze swojej strony wskażę na jeszcze jeden model MOD-a, który jak sądzę odpowiadałby twoim wymaganiom:
Nóż automatyczny Masters Of Defense Triton (pisałem o nim niedawno, tak więc nie będę zanudzać ponownie tymi samymi informacjami).
Tatoine
Napisano Ponad rok temu
by Greg Lightfoot
Napisano Ponad rok temu
Co ciekawe w modelu, ktory widzialem, zamiast nazwy firmy jest napis : design LIGHTFOOT.
Napisano Ponad rok temu
Aktualnie posiadam Leeka i szczerze spełnia on wszystkie postawione przez Ciebie warunki. Jest mały, bardzo estetycznie wygląda, prostota a do tego bardzo ostry czubek. No i drogi nie jest jeśli kupujesz go za granicą. W Polsce w sklepie widziałem go 449zł. Cena beznadziejna. Ale mimo to polecam.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Chris Reeve "oficijalnie"
- Ponad rok temu
-
NOŻE W KUCHNI.
- Ponad rok temu
-
Skórzana rękojeść
- Ponad rok temu
-
Sayoc Kali w Warszawie
- Ponad rok temu
-
Camillus CUDA E.D.C. "stone washed" tak czy nie
- Ponad rok temu
-
Chris znów dał czadu...
- Ponad rok temu
-
Microtech UMS (pierwsze objawy uzaleznienia)
- Ponad rok temu
-
Fighter-klinga stała do 250 PLN (65$ lub 55 euro)
- Ponad rok temu
-
Black-Ti, Boron Carbide, Teflon ....
- Ponad rok temu
-
Kukri vs. BK1 Brute
- Ponad rok temu