Pytanie do wielbicieli mieczy, kusari-gama, naginata itp.
Napisano Ponad rok temu
To co ćwiczymy jest bronią lekko przetarzała i raczej nei przeznaczoną na ulice dzisiejszego świata. A ejdnak pociaga nas to. Uwilebiamy to. Ael czy wiemy dlaczego?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ja cwicze bo moj instrutkor cwiczy.Wiec pewnie gosciu wie co robi, nie?
Napisano Ponad rok temu
Niestety iaido , kenjutsu/kendo, czy tez ruch rycerski to nauka zabijania.Najczesciej słabszego o nizszej pozycji spolecznej przez silniejszego badz majacego za soba poparcie reszty druzyny.
Gdybyscie tak zyli w sredniowieczu to do czego sluzylyby wasze umiejetnosci ? Do robienia pokazow na jarmarku ? ( wiem,wiem byli i tacy).Niestey musielibyscie zrobic z nich inny uzytek. Równie dobrze mozna cwiczyc rzut granatem i tłumaczyc to chęcią osiągniecia spokoju wewnetrznego i harmonii ciala i umyslu ( swoja droga to ciekawa bylaby to sztuka walki "granado","granajutsu" ).
mam ten sam problem bo pogladu mam raczej pokojowe a strzelam z luku i miewam czasem wyrzuty sumienia czy dobrze robie? W kazdym badz razie pocieszam sie mysla ze luk sluzy przede wszystkim do polowania i kto wie moze kiedys bede musial tak zdobywac pozywienie (troche obludy w tym jest przyznaje ) ?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Niestety jest.
Jakie inne znajdziesz zastosowania do kata w kendo czy iaido ? Trzepanie dywanów ?
Napisano Ponad rok temu
Dla mnie iaido było na pcozątku czymś dla zabawy( objerząłme kilak anime i sie na meicze napaliłem ) Ale teraz widze że daje mi to dużo. Próbuje życ edłgu kodeksu samurajów. Zachowywac siepdobnie jak oni itp.
Nie robie tego fanatcznie.
Ale bardziej urzytecznie. Dzięki aid zacozłem ćwiczyć bjj i ogólnie ćwiczyc swoje ciało. Doskonalić się. Przed tem nei miaęłm motywacji. Teraz mam.
Napisano Ponad rok temu
jak twierdzi znajoma instruktorka Krav Magen: faceci to takie duże dzieci tylko z wiekiem mają coraz droższe zabawki
jak udowadniał w tv M.Kozłowski zamiłowanie do broni to u facetów atawizm z czasów kiedy jej posiadanie było konieczne (znaczy co nie ucywilizowalim sie do końca)
jak twierdzi Freud to substytut penisa oraz kompleksu Edypa (ale on tak o wszystkim twierdził :wink: )
a broń jest po prostu piękna
i myślę że każdy prawdziwy miłośnik broni oprócz chęci jej posiadania pragnie umieć się nią posługiwać
pozatym ćwicząc bronią ROZSĄDNIE I ZE ZROZUMIENIEM każdy z nas zaczyna rozumieć wartość ludzkiego życia
swojego i innych
kurcze na tym forum też filozofuje sorki
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a swoją drogą to ciekawe jakie motywy mają panie trenujące z bronią?
Napisano Ponad rok temu
ludzie którzy trenuja np.Iaido sa poprostu częścią legendy ...tak ja na to patrze ..może zbyt filozoficznie ale .. ...pozatym to jest jakiś kontakt z przeszłoscia ...
pozdrawiam
Tygrys
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nie ma co mowic, lubia ciac! A niektore nawet lubieja Moja zona, ktora cwiczy bron juz ladne pare latek, stala sie dosc niebezpieczna w tym wzgledzie :balisong:a swoją drogą to ciekawe jakie motywy mają panie trenujące z bronią?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dlugoletnie cwiczenia powoduje ze kontrolujesz skoki adrenaliny :wink: Ale faktycznie, wtedy oboje czujnie obserwujemy stojak z bronia No i zastanawiam sie 4 razy, zanim palne jakac glupote. To moze kosztowac zdrowie lub zycie.....To sie nazywa balansowac na krawedzi zycia i smierci na codzienTo lepiej nie pytać jak wyglądają u was sprzeczki domowe...
Napisano Ponad rok temu
Jakie inne znajdziesz zastosowania do kata w kendo czy iaido ? Trzepanie dywanów ?
Zaraz, chwila... Kendo a iaido to dwie zupelnie rozne rzeczy. O ile moge sie zgodzic, ze iaido jest czy raczej bylo sztuka zabijania, o tyle kendo przeciez jest o wiele nowsze i zostalo wymyslone jako sztuka blizsza sportowi. (Nawiazujaca, oczywiscie, do sztuki zabijania jaka byla sztuka walki shinkenem, lecz nia nie bedaca). W tym sensie Kendo-no-Kata sa ukladami majacymi po pierwsze nauczyc (jak sadze) cwiczacego okreslonych rzeczy, oraz kultywowac tradycje. Owszem, tradycje wojenna, ale nie wynika z tego, ze kendo jest czy kiedykolwiek bylo sztuka zabijania.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 4
0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Do End
- Ponad rok temu
-
Kenjitsu?
- Ponad rok temu
-