Skocz do zawartości

Zdjęcie

Reklama aikido

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
19 odpowiedzi w tym temacie

budo_kordi
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 268 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Reklama aikido
Zastanawiam się jak, w jaki sposób reklamujecie aikido, swoje dojo aby pozyskać nowych adeptów tej sztuki walki.
Wiadomym jest, że aby dojo mogło istnieć to potrzebe są pieniądze. A możliwe jest to generalnie z dwóch podstawowych źródeł: po pierwsze ze składek wnoszonych przez uczestników, po drugie od sponsora.
  • 0

budo_garry
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2514 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Reklama aikido
Wiesz czasem jest cos takiego jak plakat

tu masz przykład:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
  • 0

budo_kordi
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 268 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Wiesz czasem jest cos takiego jak plakat

tu masz przykład:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

Tak wiem co to jest plakat.
Całkiem przyjemny :D
Wiesz bardziej mi chodzi gdzie go wywieszasz. Bo reklama ma to do siebie, że musi być skuteczna. A w rzeczywistości jest inaczej. Np. plakat wywieszony w środkach komunikacji miejskiej daje większy wydxwięk niż ten sam platak wywiieszony na słupie reklamowych. Wiem to z autopsji :?
  • 0

budo_szczepan
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 8153 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Reklama aikido 8O 8O 8O :?: :?: :?:
Najlepsza reklama jest poziom i reputacja instruktora.
  • 0

budo_łabędź
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2100 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Sorry Szczepciu, ale ulegasz idealistycznym stereotypom. Wezmy takiego Bogdana Rumasa - znakomity instruktor, sensowny człowiek, nie powiesz , ze to co robi nie jest najwyzszej próby jak na Polskie warunki (mozemy dyskutować czy styl kademu lezy, ale to osobna para kaloszy :) )
No i co :?:
Ano nic :!: :!: :!:
Dlaczego :?:
Bo wybrał sciezke absolutnego cicho sza, zero plakatow na miescie, zero reklamy, no moze stona, ale tez trzeba sie doszukac gdzie sie wybrac i zapisac. A tymczasem wielu hochsztaplerow i tandeciarzy zyje sobie niexle gloszac wszem i wobec swoje lokalne mistrzostwo. To co ze srodowisko leje z nich do rozpuku. kasa sie zgadza i git, nastepny prosze.
Tak wiec nie opowiadajmy bajek i nie czarujmy sie ze siedz w koncie a cie znajda i docenia jak jestes dobry. Nie te czasy. :roll: :cry: :evil:
  • 0

budo_sapo
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 53 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

ja w zupełności zgadzam się z moim szanownym przedmówcą, a wręcz przeciwnie... w pełni go popieram

w reklamie trudno znaleźć złoty środek, bo albo jest tego za dużo albo za mało (znaczy reklamówek i plakatów) :?

chciałoby się też uczciwej konkurencji, a nie zrywania plakatów innych klubów i zalewania całego miasta swoimi plakatami.
uczciwej informacji na ulotkach itp, itd. ....a co najważniejsze wysokiego poziomu prowadzących. :drinking: :paker: :balisong:
  • 0

budo_szczepan
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 8153 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

No i co :?:
Ano nic :!: :!: :!:
Dlaczego :?:
Bo wybrał sciezke absolutnego cicho sza, zero plakatow na miescie, zero reklamy, no moze stona, ale tez trzeba sie doszukac gdzie sie wybrac i zapisac. A tymczasem wielu hochsztaplerow i tandeciarzy zyje sobie niexle gloszac wszem i wobec swoje lokalne mistrzostwo.

Nie masz racji Labedziu.
Hochsztaplerzy i tandeciarze zawsze byli sa i beda, niezaleznie od ilosci reklamy prawdziwych mistrzow. W kazdej SW , nie tylko aikido. Oni nie maja absolutnie zadnego znaczenia, chociazby mieli 1000 osobowe treningi i jezdzili porszem.

Nie zapominaj ze w aikido przekaz jest osobisty. Jednemu instruktorowi nie przeszkadza w tym przekazie 50 osob na macie, inny woli miec 5. To jest kwestia osobistych zdolnosci pedagogicznych, metodologii nauczania, czy charakteru. Wiadomo ze placic za lokal czy mate trzeba - ale powiedzialbym, ze to wlasnie fakt, ze instruktor utrzymuje sie z aikido prowadzi do wscieklicy jesli chodzi o plakatowanie i "konkurencje" miedzy dojo. Szczegolnie jak w Europie czy w Polsce, gdzie panstwo daje wiele prawie darmowych lokali, tatami itp udogodnien..

po drugie, uwazam ze nadmierna popularyzacja aikido po II Wojnie swiatowej doprowadzila do powaznego "rozwodnienia" sztuki jako takiej. Znasz doskonale moje zdanie na temat otwierania dojo przez 1 czy 2 dana. Reklama aikido jest spowodowana przez rozdmuchane ego i kreuje rozmuchane ego. Bowiem uczniowie nasladuja instruktora i przesiakaja jego ideami, czy on tego chce czy nie. Nic dziwnego ze potem sami wyruszaja w droge, plakatujac sie w nieboglosy...

Popatrz na rozwoj dojo Dziadka. Myslisz ze do niego ludzie przychodzili bo wieszal plakaty na miescie?
Po drugie - JACY ludzie do niego przychodzili? I tu wlasnie jest pies pogrzebany. Jakosc kandydatow na aikidokow jako ludzi, i jako artystow SW . Patrzac pod tym katem - do czego prowadzi nachalna reklama? Kto z obecnych instruktorow jest w stanie przyciagnac do swojego dojo powaznych ludzi z innych SW(jak robil Dziadek) oferujac im cos specjalnego, czego nigdzie indziej nie moga znalesc? Tacy ludzie leja na plakaty.
Wlasnie o taka jakosc mi chodzi, nie o plakatowane pustoslowie. Taka jakosc nie mozesz wypracowac w 5 czy 10 lat.
  • 0

budo_pancer
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 699 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Szczegolnie jak w Europie czy w Polsce, gdzie panstwo daje wiele prawie darmowych lokali, tatami itp udogodnien..

Dziwne, całkiem niedawno byłeś w tym kraju a piszesz jakbys nie był tu z 20 lat :) :) .
By sekcja miała sens istnienia potrzebna jest pewna określona, progowa liczba osób, poniżej której naprawde nieliczne jednostki będą dokładać...

Pytasz, który z instruktorów jest w stanie przyciągnąć do siebie jakieś wybitne jednostki z innych sztuk walki. Może się pochwalisz jacy ludzie z innych sztuk walki chodzą do Twojego Klubu. Wspomniałes kiedys o gościu z taj boxu, z którym dajesz sobie rade podczas sparingów :) :) , no ale w takim razie wybitny to on nie może być :wink: :) .
Ja ze swej strony moge się pochwalić, że był u mnie ze dwa razy (i starczy :wink: ) Przemek Saleta - ale nie znalazł tego czegoś :wink: .
Zresztą jeżeli zostawisz klub sam sobie to uwierz mi, że nie będzie się on rozwijał, tym bardziej że jest obecnie tak dużo innych możliwości spędzania wolnego czasu.

Pancer (prawie się nie reklamujący)
  • 0

budo_szczepan
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 8153 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Dziwne, całkiem niedawno byłeś w tym kraju a piszesz jakbys nie był tu z 20 lat :) :) .
By sekcja miała sens istnienia potrzebna jest pewna określona, progowa liczba osób, poniżej której naprawde nieliczne jednostki będą dokładać...

To zupelnie oczywiste drogi Pancerze, u nas tak wlasnie jest, pierwsze 10 lat instruktor doklada z wlasnej kieszeni. Potem jak ma renome to ma wystarczajaca ilosc studentow, a jak nie to plajtuje. I to jest wlasnie zgodne z natura. Prawo dzungli, lepszy przetrwa :wink:

Pytasz, który z instruktorów jest w stanie przyciągnąć do siebie jakieś wybitne jednostki z innych sztuk walki. Może się pochwalisz jacy ludzie z innych sztuk walki chodzą do Twojego Klubu. Wspomniałes kiedys o gościu z taj boxu, z którym dajesz sobie rade podczas sparingów :) :) , no ale w takim razie wybitny to on nie może być :wink: :) .

Co ci sie musialo niezle pomieszac, nigdy nie napisalem ze sobie z nim daje rade. Po prostu uchodze z zyciem, i niezmiernie z tego powodu jestem zadowolny :) Osobiscie nie lubie sie chwalic, poza tym to nie moj KLUB, tylko dojo Claude'a :lol: :lol:

Ja ze swej strony moge się pochwalić, że był u mnie ze dwa razy (i starczy :wink: ) Przemek Saleta - ale nie znalazł tego czegoś :wink: .
Zresztą jeżeli zostawisz klub sam sobie to uwierz mi, że nie będzie się on rozwijał, tym bardziej że jest obecnie tak dużo innych możliwości spędzania wolnego czasu.

Pancer (prawie się nie reklamujący)

Wiec dla ciebie rozwoj ....ekhem....klubu, no nie moge :roll: , rozwoj DOJO = wieksza liczba cwiczacych??? 8O :? Jakze by bylo smutne takie zycie, nieprawdaz. Wlasnie o to chodzi, zeby cwiczyli ludzie, ktorych interesuje cwiczenie aikido, a nie mile spedzanie wolnego czasu.
Kluczowe slowo to jest
Zaangazowanie

Mnie turystyka nie interesuje jesli chodzi o aikido. Osobiscie szkoda mi mojego cennego czasu na uczenie rzeczy powaznych goscia co przychodzi milo spedzic czas raz na miesiac. Za to potrafie zniesc kontuzje bez mrugniecia okiem od kogos kto ma prawdziwa motywacje do cwiczenia, bo go szanuje gleboko.
  • 0

budo_pio
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 243 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:MMA

Napisano Ponad rok temu

Po drugie - JACY ludzie do niego przychodzili?...Kto z obecnych instruktorow jest w stanie przyciagnac do swojego dojo powaznych ludzi z innych SW.

Przecież to Ty Szczepanie zawsze byłeś za demokrakcją i przeciw elitarności (np.atakując staże EFE) , a teraz twierdzisz, że ludzie którzy obejrzą plakat na ulicy i chcą ćwiczyć aikido są "niepoważni", nie stanowią odpowiedniej wartości w dojo?
  • 0

budo_szczepan
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 8153 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Nie mam na mysli elitarnosci. Raczej chodzi mi o to ze co innego jest jak ci sluzacy poda sniadanie do lozka codziennie, a co innego, jak musisz cos na sniadanie ustrzelic, zeby moc je sobie ugotowac.

Rozumiesz, cwiczenie SW to nie jest droga dla wygodnych, to nie komfortowa autostrada. To ludzie musza szukac dojo, a nie dojo ma szukac ludzi. A tymczasem, wspolczesna cywilizacja prowadzi do latwizny. teraz nawet nie musze wstawac od kompa zeby zamowic sushi, pizze czy tez zeby zrobic tygodniowe zakupy w sklepie spozywczym.

I znow, powtorze tu za medrcami z Himalajow: kluczowym slowem jest ZAANGAZOWANIE. A ono zaczyna sie z chwila kiedy ktos sie zaczyna interesowac aikido. To taki gosciu musi przejawic nie tylko inicjatywe, ale i upor, wytrwalosc, zaby w ogole zaczac cwiczyc. W przeciwnym wypadku, potem, nie bedzie mial kasy na staz, ale za to bedzie mial na balange z kolesiami.
  • 0

budo_kordi
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 268 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Szczepan. Przyznam, że nie spotkałem się jeszcze z tym, żeby w Polsce można było użytkować matę, dojo za darm,o. Gdzie tak jest ?
Teraz za wszystko trzeba płacić.
Większa ilość pieniędzy, składek wpłacanych przez członków stowarzyszenia idzie właśnie na wynajęcie sali. A co za tym idzie prawie nic nie zostaje.
Prawdą jest że brzmi to jak poważna komercja. Ale tak niestety jest.
A co powiesz w przypadku, gdy instruktor nie prowadzi swojej działalności, a sekcja, klub prowadzone jest w ramach założonego stowarzyszenia ? Kto ma wtedy dopłacać do interesu ? Jasne, że członkowie, ale lepiej, jak członków jest tylu, że pobierając składkę od każdego w równej wysokości starcza na opłacenie sali, zaproszenie jakiegość miszcza :-)
Także istnienie stowarzyszenia niestety zależy od kasy :(
Szkoda, że nasze władze samorządowe nie mają chęci na pomoc.
  • 0

budo_lahudra
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 115 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Czasami niestety wystarczy tylko numerek dan.......
  • 0

budo_pancer
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 699 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

A tymczasem, wspolczesna cywilizacja prowadzi do latwizny. teraz nawet nie musze wstawac od kompa zeby zamowic sushi, pizze czy tez zeby zrobic tygodniowe zakupy w sklepie spozywczym.

A jak można łatwo uczyć innych aikido, tym bardziej, że są na drugim kontynencie :) :) :wink: , a spotkania face to face są bardzo rzadko.

Pancer (tym razem oczekujący z niecierpliwością)
  • 0

budo_pancer
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 699 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Szczepan,
takie opinie może wygłaszać osoba z wieloletnim doświadczeniem.
Postaw się w miejscu młodej np. 17-letniej hożej dziewczynki :wink: :D , która naczytała się o aikido, harmonii, miłości :oops: i energii wszechświata. Jak ma znaleźć klub? Na 90% znajdzie najbliższy miejsca swojego zamieszkania. Rzadko która osoba zadaje sobie trud odwiedzenia przynajmniej kilku klubów i sprawdzenia gdzie poczuje się najlepiej.
W Polsce aikido jest stosunkowo młode, nie posiada żadnych dotacji, a większość instruktorów (średnia wieku 30 lat) w większości żyje z tego. Nie dziw się więc, że powstał taki temat.

Pancer
  • 0

budo_szczepan
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 8153 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

A co powiesz w przypadku, gdy instruktor nie prowadzi swojej działalności, a sekcja, klub prowadzone jest w ramach założonego stowarzyszenia ? Kto ma wtedy dopłacać do interesu ? Jasne, że członkowie, ale lepiej, jak członków jest tylu, że pobierając składkę od każdego w równej wysokości starcza na opłacenie sali, zaproszenie jakiegość miszcza .

OCzywiscie ze to cwiczacy musza pokrywac koszty sali + maty, ale zaangazowanie jest wymagane nie tylko od nich ale i od prowadzacego.
Podam maly przyklad:
Tanaka sensei(ten z Osaki, u ktorego Dziadek przebywal rownie czesto jak w Tokyo i Iwama) przez pierwsze 15 lat dokladal z wlasnej kieszeni do dojo, bo bylo deficytowe.
To normalne ze do dojo sie doklada. Absolutnie wyjatkowe jest ze dojo moze przynosic zysk.

Pancer (tym razem oczekujący z niecierpliwością)

Doprawdy!!!! 8) :wink:
Moi aussi!

Rzadko która osoba zadaje sobie trud odwiedzenia przynajmniej kilku klubów i sprawdzenia gdzie poczuje się najlepiej. )

No to juz problem cwiczacego. Jak ma zamiar naprawde powaznie cwiczyc, i ma taka wewnetrzna potrzebe, to predzej czy pozniej wysadzi nosa spoza wlasnego dojo i znajdzie swojego nauczyciela. A jak nie, no to widocznie nie potrzebuje lepszego, nieprawdaz :P

W Polsce aikido jest stosunkowo młode

I dlatego mnie to niezmiernie dziwi ze taka liczba instruktorow jest w stanie z tego wyzyc. W takiej Francji, gdzie rzad wspomaga jak moze aikido, jedynie zupelnie nieliczni z tego zyja.
No wiec jak to jest w Polsce? Jakim kosztem instruktorzy zyja wylacznie z aikido?
  • 0

budo_jusi
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1499 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Wydaje mi się,że największą i dającą największe skutki jest plakat. ^^
Człowiek przechodzi sobie ulicą zastanawia się co zrobić z wolnym czasem i wpada na słup na którym wisi czarny plakat aikido :) (Meian!!^^). I od razu wiadomo co :)
Pozdrawiam
  • 0

budo_mish
  • Użytkownik
  • Pip
  • 17 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

W Polsce aikido jest stosunkowo młode, nie posiada żadnych dotacji, a większość instruktorów (średnia wieku 30 lat) w większości żyje z tego
[/quote]
Prawie wszystko prawda z wyjatkiem tego wieku...... Prawda Pancer?:)
mish
  • 0

budo_niedziel
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2844 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Taekwondo

Napisano Ponad rok temu

Wiem, ze mialo byc o aikido, ale tez cos powiem o reklamie klubow.
Teraz uczeszczam do dwoch, czyli do Grappling Krakow (bjj) i MKS Podgorze (tkd), dowiedzialem sie o nich od znajomych, nie z afiszy reklamowych, ani innych bilbordow.
W Grappling KrK chyba nawet nie ma plakatow, w MKS Podgorze byly jakies, ale na miescie ich nie widzialem, a nowi ludzie caly czas przychodza. Klub ma renome, czyli dobrych instruktorow, metodyke i to sciaga ludzi do nas. Nie jest kwestia zasadnicza, zeby ktos przyszedl na jeden trening, tylko zeby juz zostal jak raz zacza chodzic. U mnie na TKD jest okolo 20 - 25 osob, ktore cwicza wiecej niz 3-4 lata. Chyba o to chodzi ?!? Dla trenera to tez powod do dumy, ze ludzie zostaja przy nim.

Pozdrawiam i szacunek
Niedziel
  • 0

budo_gambit
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2089 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Szczepan napisał :
[quote]I dlatego mnie to niezmiernie dziwi ze taka liczba instruktorow jest w stanie z tego wyzyc. W takiej Francji, gdzie rzad wspomaga jak moze aikido, jedynie zupelnie nieliczni z tego zyja.
No wiec jak to jest w Polsce? Jakim kosztem instruktorzy zyja wylacznie z aikido?[/quote]

Moższ podac listę tych instruktorów którzy żyją w Polsce wyłącznie z Aikido? [/quote]
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024