Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ten pierwsz...

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
27 odpowiedzi w tym temacie

budo_dark
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2517 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Ten pierwsz...
SPyderco Native.....Ascent albo nieco drozszy griptillian Benchmade'a.....Cuda EDC...no co jeszcze....polecam ci ten pierwszy, bedziesz zadowolony.
  • 0

budo_mithrandir
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 880 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

EDC naprawdę otwiera się miodzio! sam płynie, jednym małym ruchem. Z tym na pewno nie będziesz miał problemów.

Pozdr
Mithr
  • 0

budo_brisban
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1132 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jak widze ile osob tyle zdan. Szczerze mowiac tez zainteresowany jestem zakupem noza w niezbyt wygorowanej cenie. I jezeli o mnie chodzi bylby to noz na pewno skladany i raczej uzytkowy. Wygodny do noszenie przy sobie niezbyt rzucajacy sie w oczy a jednoczesnie latwy do szybkiego uzycia i niegrozny dla mnie :) . Najprosciej rzecz ujmujac niezbyt drogi, latwy w uzyciu i wygodny a jednoczesnie porzadny, cos co mi pomoze a nie zaszkodzi :) . Tez prosilbym obecnych na tym forum o doradzenie i ewentualne wklejenie zdjec polecanych nozy badz wyslanie ich na maila.
Z gory dziekuje za odpowiedzi.
  • 0

budo_brisban
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1132 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Z tym "niegrozny" zeby nie bylo niepotrzebnego roztrzasania, od razu wytlumacze, ze chodzilo o to zeby mi sie w rekach nie zlozyl i palcy nie ucial albo tego typu przykre niespodzianki mnie nie spotkaly, wynikajace z wad technicznych.
  • 0

budo_dark
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2517 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

nikt nie mowi ze noz X jest najlepszy i nikt nie zadecyduje za ciebie. Kazdy podaje swojego faworyta(ow) natomiast ktory najbardziej sie spodoba to juz zalezy od kupujacego...niestety...

PS
warto skoczyc na strony benchmade'a, crk&t, cold steela, al mara itp...pogrzebac po firmach chocby na [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
  • 0

budo_wiko
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 204 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Wiko, latwo. Ale co wy z ta samoobrona? Chcecie ludzi chlastac? Opamietajcie sie.

Ja zdecydowanie NIE chcę. Z różnych powodów, między innymi i dlatego, że łatwo można komuś zrobić krzywdę większą niż by się chciało.

Szukam ostrza EDC (jak w temacie), ale chciałbym w razie ostatecznej konieczności mieć pod ręką coś niezawodnego. Chodzę czasem w puste, odlegle miejsca, gdzie zaatakować może pies czy inne stworzenie na czterech łapach.

Czytałem opisy CUDA EDC tutaj:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
i tutaj
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

i dwie rzeczy mnie zaniepokoiły:

1.
"While custom EDC is made of D2, CPM420V, Talonite etc, the factory knife originally was made of 420HC, which is on the low end in the steel list", czyli na początku nóż był robiony z 420-tki. Zastanawiam się, czy kupując w Polsce nie trafię na taką wersję.

2.
"My initial impression of the knife was that it was too small for my hand to manipulate the blade opening comfortably. The thumb stud did not appear placed in the proper position for the thumb to be able to comfortably access it without moving the knife in the hand once retrieved from the pocket.... This negates the use of this knife in a possible defense role for me."
gdzie człowiek się skarży na problemy z szybkim otwarciem jedną ręką. Co zresztą przeszkadza nie tylko przy zastosowaniach taktycznych - nietrudno sobie wyobrazić sytuację w górach, w lesie, a nawet przy domowych robótkach, gdy druga ręka jest potrzebna do czegoś innego.

Stąd pytanie.

Pozdr.

W.
  • 0

budo_tau
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 528 postów
1
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Nie ma zadnego problemu z otwieraniem ostrza jedna reka.
  • 0

budo_raf
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 354 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

i dwie rzeczy mnie zaniepokoiły:
1.
"While custom EDC is made of D2, CPM420V, Talonite etc, the factory knife originally was made of 420HC, which is on the low end in the steel list", czyli na początku nóż był robiony z 420-tki. Zastanawiam się, czy kupując w Polsce nie trafię na taką wersję.
2.
"My initial impression of the knife was that it was too small for my hand to manipulate the blade opening comfortably. The thumb stud did not appear placed in the proper position for the thumb to be able to comfortably access it without moving the knife in the hand once retrieved from the pocket.... This negates the use of this knife in a possible defense role for me."
gdzie człowiek się skarży na problemy z szybkim otwarciem jedną ręką. Co zresztą przeszkadza nie tylko przy zastosowaniach taktycznych - nietrudno sobie wyobrazić sytuację w górach, w lesie, a nawet przy domowych robótkach, gdy druga ręka jest potrzebna do czegoś innego.

AD1. - zaznacz przy zamówieniu, że klinga ma być ze 154CM (ja kupowałem u Pitera i jest jak trzeba)

AD2. - nie wiem co znaczy szybkie otwarcie EDC, mi wydaję się, że otwieram szybko - nie jest to prędkość powodująca wydawanie przez FrameLocka dzwięku, który słyszeli by sąsiedzi (przecież to do licha nie automat) - otwiera się "normalnie" z gracją .... bynajmniej nie mam żadnych problemów z tą czynnością ... 8)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024 : 2025