Ten pierwsz...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdr
Mithr
Napisano Ponad rok temu
Z gory dziekuje za odpowiedzi.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
PS
warto skoczyc na strony benchmade'a, crk&t, cold steela, al mara itp...pogrzebac po firmach chocby na [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Wiko, latwo. Ale co wy z ta samoobrona? Chcecie ludzi chlastac? Opamietajcie sie.
Ja zdecydowanie NIE chcę. Z różnych powodów, między innymi i dlatego, że łatwo można komuś zrobić krzywdę większą niż by się chciało.
Szukam ostrza EDC (jak w temacie), ale chciałbym w razie ostatecznej konieczności mieć pod ręką coś niezawodnego. Chodzę czasem w puste, odlegle miejsca, gdzie zaatakować może pies czy inne stworzenie na czterech łapach.
Czytałem opisy CUDA EDC tutaj:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
i tutaj
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
i dwie rzeczy mnie zaniepokoiły:
1.
"While custom EDC is made of D2, CPM420V, Talonite etc, the factory knife originally was made of 420HC, which is on the low end in the steel list", czyli na początku nóż był robiony z 420-tki. Zastanawiam się, czy kupując w Polsce nie trafię na taką wersję.
2.
"My initial impression of the knife was that it was too small for my hand to manipulate the blade opening comfortably. The thumb stud did not appear placed in the proper position for the thumb to be able to comfortably access it without moving the knife in the hand once retrieved from the pocket.... This negates the use of this knife in a possible defense role for me."
gdzie człowiek się skarży na problemy z szybkim otwarciem jedną ręką. Co zresztą przeszkadza nie tylko przy zastosowaniach taktycznych - nietrudno sobie wyobrazić sytuację w górach, w lesie, a nawet przy domowych robótkach, gdy druga ręka jest potrzebna do czegoś innego.
Stąd pytanie.
Pozdr.
W.
Napisano Ponad rok temu
i dwie rzeczy mnie zaniepokoiły:
1.
"While custom EDC is made of D2, CPM420V, Talonite etc, the factory knife originally was made of 420HC, which is on the low end in the steel list", czyli na początku nóż był robiony z 420-tki. Zastanawiam się, czy kupując w Polsce nie trafię na taką wersję.
2.
"My initial impression of the knife was that it was too small for my hand to manipulate the blade opening comfortably. The thumb stud did not appear placed in the proper position for the thumb to be able to comfortably access it without moving the knife in the hand once retrieved from the pocket.... This negates the use of this knife in a possible defense role for me."
gdzie człowiek się skarży na problemy z szybkim otwarciem jedną ręką. Co zresztą przeszkadza nie tylko przy zastosowaniach taktycznych - nietrudno sobie wyobrazić sytuację w górach, w lesie, a nawet przy domowych robótkach, gdy druga ręka jest potrzebna do czegoś innego.
AD1. - zaznacz przy zamówieniu, że klinga ma być ze 154CM (ja kupowałem u Pitera i jest jak trzeba)
AD2. - nie wiem co znaczy szybkie otwarcie EDC, mi wydaję się, że otwieram szybko - nie jest to prędkość powodująca wydawanie przez FrameLocka dzwięku, który słyszeli by sąsiedzi (przecież to do licha nie automat) - otwiera się "normalnie" z gracją .... bynajmniej nie mam żadnych problemów z tą czynnością ... 8)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
osa wz.99
- Ponad rok temu
-
TEST- cięcie puszek po piwie
- Ponad rok temu
-
Kosntrukcja systemow otwierajacych w nozach auto
- Ponad rok temu
-
WOW!!!
- Ponad rok temu
-
Cold Steel SRK czy Recon Tanto?
- Ponad rok temu
-
meyerco
- Ponad rok temu
-
ciekawostka z allegro
- Ponad rok temu
-
Co nosicie??
- Ponad rok temu
-
Nie zakochalem sie ale lubie (Mission story)
- Ponad rok temu
-
Dobry marketing
- Ponad rok temu