bezsensowny sparing
Napisano Ponad rok temu
sparowałem się z gosciem w rękawicach, umawiamy się że będzie dość ostro,ale bez przeginy i jak technika wchodzi to drugi pozwala zrobić. Okej jest. Zaczęliśmy gośc mnie ściągnął na ziemie - wchodziła mu technika, tarzamy sie. nie mógł mnie udusić, więc kuzyn to przerwał, kontynuujemy, walę go w nocha, leci mu farba, klient krzyczy że przesadziłem i nie chce dalej walczyć bo mówi, że robię chamówę, ja do niego że to moja technika.
Teraz pytanie, czy ten sparing w ogóle miał sens, bo jak jeden może wykonywać swoje techniki a drugi nie to nie ma sensu. W tym momencie dochodzimy do kwestii, dlaczego jedni wygrywają stosując parter, bo ich oponenci są na tyle kulturalni że ich nie leją po gębie tak jak się powinno po gebie lać. Dla mnie uderzenie były moimi technikami, parteru nie znam, więc pozostaje mi bicie, jeżeli on chciał walczyć w parterze to Okej, ale zasady muszą być dla obydwu stron równe, technika na technikę.
sorry że tak się rozpisałem ale to mnie wkurzyło, takie sparingi i obrażanie się jak ktoś dostanie w łeb a ulubiona technika nie wyjdzie (próbował zrobic balachę) to ja mam gdzieś i takich ludzi także.
Napisano Ponad rok temu
Z tego co mowisz nie bylo ograniczen w technikach.
Jesli umowiliscie sie na zasadach - kazdy swoje techniki - to nie widze problemu.
Pozdrawiam wszystkich
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Zaprawde powiadam niewiele musial umiec Twoj przeciwnik, ktory mial Cie na ziemi (a twierdzisz, ze nie "znasz" wcale parteru) i nie mogl Cie skonczyc...
Ewentualnie wszystkie cechy motoryczne, takze waga, sila - byly po Twojej zdrowie.
Jak chcesz naprawde dowiadczyc co "mozesz" zapraszam na kolejna eliminacje vale tudo 25 padziernika do Warszawy. Sadez, ze znajdziesz jakiegos godnego siebie przeciwnika.
Pozdrawiam
K_P
Napisano Ponad rok temu
kiedyś w parterze sprzedałem gościowi serię w tył głowy - przestał dusić...
Koleś Cie dusił a ty nawalałeś go w tył głowy? Jak to wyglądało? Chyba że z pięty w potylice
Napisano Ponad rok temu
Po prostu rzecz działa się na parterze budynku, koleś kogoś dusił, doszedł Combat i sprzedał mu serię w tył głowy - koleś przestał dusić. Saku, jaki ty niekumaty. :wink:kiedyś w parterze sprzedałem gościowi serię w tył głowy - przestał dusić
Napisano Ponad rok temu
Koleś Cie dusił a ty nawalałeś go w tył głowy? Jak to wyglądało? Chyba że z pięty w potylice
Wiesz - nieudolnie dusił Nieco zluzował, próbował lepiej chwycić i dostał strzały... Trudno opisać.
Napisano Ponad rok temu
Na treningu bjj, judo, zapasow sie nie uderza.No wiesz, zasadniczo w parterze sie nie uderze :roll:
Na ulicy jak najbardziej. Na treningu opisanym przez Marcina tez sie udezalo.
Reguly ZAWSZE przed walka, zeby nie bylo :
.leci mu farba, klient krzyczy że przesadziłem i nie chce dalej walczyć bo mówi, że robię chamówę, ja do niego że to moja technika.
Combat : moze chcial dosic nogami :? :wink:
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jak byly rekawice to znaczy ze uderzenia byly dozwolone zapewne inaczej po co byly nalozone aby utrudniac chwytanie ?? 8)
1) To była durna sytuacja - bo nie było jasno określonych reguł walki...
Walkę zaczynało się siedząc plecami do siebie. (tak w ogóle to było na kravce)
2) Jak już włożyłem rękawice (szykowałem się na stójkę) okazało się, że to ma być parter - nie było już czasu na sciąganie rękawic (sznurowane). Co nieco gościa złapałem za łeb, potem on z tego wyszedł - jakoś tam próbował dociskać mi szyję ręką, próbował też chwytać - wtedy poszły strzały...
3) To była 1sza walka.
4) W następnych jak już zobaczyłem, że stójka też wchodzi w zakres- walczyłem tylko w stójce.
Napisano Ponad rok temu
Marcin poprostu najprawdopodbniej zaden z Was nie reprezentuje koniecznych umiejetnosci do walki przekrojowej. Jemu sie wydawalo, a Tobie sie wydaje nadal... i w zasadzie tyle powinno byc na ten temat.
Zaprawde powiadam niewiele musial umiec Twoj przeciwnik, ktory mial Cie na ziemi (a twierdzisz, ze nie "znasz" wcale parteru) i nie mogl Cie skonczyc...
Ewentualnie wszystkie cechy motoryczne, takze waga, sila - byly po Twojej zdrowie.
Jak chcesz naprawde dowiadczyc co "mozesz" zapraszam na kolejna eliminacje vale tudo 25 padziernika do Warszawy. Sadez, ze znajdziesz jakiegos godnego siebie przeciwnika.
Pozdrawiam
K_P
ja nigdzie nie napisałem, że jestem dobry w tych klockach, a co do umiejętności przeciwnika to to ile powinien był umieć to był sie nie wypowiadał. Po za tym nie wiem dokładnie co masz na myśli że mi się coś wydaje, nic mi się nie wydaje, chciałem po prostu powalczyć i tyle. Zasady były dość proste, technika na technikę, on robił swoje ja swoje, a że jemu nie wyszło tak jak chciał to nie moja broszka. Gadalismy już ze sobą, jest spoko :-) Doszliśmy do wniosku, że skoro jedna osoba używa technik parterowych, które mają za dusić czy zadźwigniować gościa to druga osoba może go znokautować - wtedy to ma sens. Oczywiście mówię tu o sparingu na full kontakt na co zbyt często sobie nie pozwalam :-)
Za zaproszenie dzięki, ale jestem albo za cienki albo za inteligentny na takie zabawy :-)
Tafia powiedziała:
No wiesz, zasadniczo w parterze sie nie uderze
to po w ogóle walczyć, parterowiec rządzi a uderzacz co ma się patrzeć jak jest zaduszany. po za tym uderzenia w parterze są obecne w UFC i innych tego typu turniejach, gdzie walki mają przekrojowy charakter
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
K_P
PS. Ja zawsze jestem wdzieczny wobc tych, ktorzy chca ze mna walczyc. W tym takze tym z ktorymi przegrywam. Dzieki nim mam impuls do rowoju.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
kłopotliwy przeciwnik
- Ponad rok temu
-
Poradnik Jak Zaczac Trening Sztuki Walki
- Ponad rok temu
-
Konserwowanie sprzetu do MA.
- Ponad rok temu
-
Zgodne z prawem...
- Ponad rok temu
-
JJ a BJJ
- Ponad rok temu
-
Którą ręką blokujesz/zbijasz?
- Ponad rok temu
-
reportaz w radiowej trocje (wlasnie leci)
- Ponad rok temu
-
Pytanie do ludzi z Krakowa!!!
- Ponad rok temu
-
strony www
- Ponad rok temu
-
pranko
- Ponad rok temu