Pierwszy trening w zyciu.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Panowie,rozróżnijmy dwa "gatunki" pytających-jeden pyta czy prawidłowo wykonuje technikę,prosi o porawienie błędów-jak najbardziej ok-drugi zataje bzdurne (według mnie oczywiście-każdy może miec swoje zdanie,ja osobiście podziwiam czasami mojego trenera za cierpliwość,sam cierpliwy nie jestem-ale nie muszę,nie zamieżam być trenerem....)-w stylu "a dlaczego teraz mam udeżyć,a nie kopnąć,a dlaczego właśnie udezyć tu a nie tu,a dlaczego właśnie taki chwyt a nie inny..." Takie pytania uważam za bzdurne-to w ramach wyjaśnienia-
A dlaczego ma nie pytac sie:
"Trenerze czemu kopiemy goleniem wlasnie na glowe po ciosie sierpowym w watrobe???" to jego prawo. W takich szczegulach tkwi skutecznosc. Trener jest nauczycielem. I kazdemu jak dziecku tlumaczy kazda niejasnosc. Taka jego rola, praca, za to mu placa.
Pozdrawiam
Niedziel
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
osobiście takie pytania z tych bzdurnych do trenera irytują-bo taki powiedzmy hm "dociekliwy" koleś często zabiera podczas treningu czas trenera za który ja także płacę
On tez placi i ma prawo pytac. Poza tym ilosc pytan jest z oczywistych wzgledow ograniczona i w koncu ni ma o co spytac, mamy wiec teorie i praktyke. Poza tym jak on pyta to wszyscy slysza, poza tym zazwyczaj pyta juz w czasie wykonywania cwiczen i ty i tak cwiczysz kiedy trener odpowiada.
Pytanie dlaczego tak nie jest podwazaniem autorytetu trenera.albo ufamy w metodykę treningów i wykonujemy techniki tak jak pokazuje je trener ufając że właśnie w ten sposób najlepiej temat opanujemy,a jak w tą metodykę nie wierzymy,nie ufamy trenerowi,no to raczej trzeba zmienić grupę,albo styl
Niby dlaczego? Czy uczen nie ma prawa wiedziec dlaczego np. wyprezamy stope w czasie kopniecia i uslyszec "zeby uniknac kontuzjii".
A to z pozoru glupie pytanie.
Czy to zle ze uczen wie co i po co robi, nie tylko bezsensownie wykonuje instrukcje.
Poza tym kazdy trener kiedy zadaje nowe cwiczenie pyta sie :
"Sa jakies pytania?". Jakie proste, a unika sie sytuacji wyzej opisanej.
Pozdrawiam
Niedziel
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ale jak już pisałem patrzę z punktu osoby cwiczącej
Wlasnie tu juz wiesz, bo pytales, urzyles tego, ktos przy tobie zapytal.
Wiesz o co chodzi. A nowy z kad ma wiedziec?
Pozdrawiam
Niedziel
Napisano Ponad rok temu
Jak dla mnie to bzdura straszna... takie podejście do nowych osób....
Świadczy to tylko o nieprofesjonalnym podejściu trenera do prowadzenia zajęć !!
Ja bym olał takiego trenera. trening powinien opierać się na wzajemnym szacunku , a nie "już mnie zaczynasz wkurwiać"...
U mnie na treningu trener sam namawia, żeby pytać go jak najwięcej o wszystko i tak to powinno wyglądać...
Chłopak będzie coś robił źle, ale nie zapyta, bo się będzie bał...
Facet bierze za to kasę i ma w dupie kogoś kto mu płaci za tą "naukę".
Poza tym rzeczywiscie ćwicząc 1,5 h jedno ćwiczenie można się zirytować i w koncu zapytać czy nie lepiej byłoby to zrobić inaczej np.
Krav Maga nie jest może sztuką walki delikatną , ale nie przeszkadza to w "normalnym" prowadzeniu zajęć - po co się męczyć ??
Może temu trenerowi też się to nie podoba i robi to za karę ??
Napisano Ponad rok temu
Zgadzam sie tu w zupelnosci z Crowem.
Tu nawet nie chodzi o pytanie sie, kazdy rozsadny czlowiek sie o to nie pogniewa. Ale to nie moze sie przeradzac w dyskusje i filozofowanie ! Gosc przyszedl pierwszy raz i dyskutuje z trenerem jakie techniki bedzie wykonywal bo "ta jedna mu sie nudzi"
To ze trener zachowal sie nie na poziomie, czyli jak pospolity cham, nie ulega kwestii i nic go nie usprawiedliwia. Ale tez nie przeginajmy w druga strone z ta wolnoscia wypowiedzi.
Moim zdaniem "moja wolnosc konczy sie tam gdzie zaczyna sie wolnosc innego czlowieka" czyli bardziej przystepnie (dzieki Crow):
Mnie osobiście takie pytania z tych bzdurnych do trenera irytują-bo taki powiedzmy hm "dociekliwy" koleś często zabiera podczas treningu czas trenera za który ja także płacę-albo ufamy w metodykę treningów i wykonujemy techniki tak jak pokazuje je trener ufając że właśnie w ten sposób najlepiej temat opanujemy,a jak w tą metodykę nie wierzymy,nie ufamy trenerowi,no to raczej trzeba zmienić grupę,albo styl
Napisano Ponad rok temu
Jasne, ja też nie bardzo lubię takich teoretyków na treningach...niektórzy by cały trening przegadali...
[/quote]
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
krav maga dla laika
- Ponad rok temu
-
ceny
- Ponad rok temu
-
Combat 56
- Ponad rok temu
-
Przewaga technik...
- Ponad rok temu
-
Czy warto ćwiczyć Kravkę jako samodzielną dyscyplinę ?
- Ponad rok temu
-
Krav maga na poczatek??
- Ponad rok temu
-
krav maga bytom
- Ponad rok temu
-
KM i nuda treningów
- Ponad rok temu
-
Pencak Silat - ktoś coś wie?